Hankiss Elemér szociológus szerint a Kádár-rendszer süllyesztette segédmunkássá a korábban több mesterségben és a kereskedelemben is jeleskedő cigányságot. A romák azért szorulnak segélyre, mert ma már nincs szükség a korábbi méretekben a segédmunkás tömegekre - hangsúlyozta az InfoRádiónak.

Forrás: InfoRádió
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zsolti
Hankiss ahányszor megszólal a témában, hülyeségeket mond. Elismert szociológus, de hogy egy nagyon idealista, nem valódi, tankönyvből olvasott világot lát, amikor a cigányság kerül szóba, az egyértelmű.

Múlt héten volt azt hiszem az A'la Carte műsorban, már ott is ezzel jött, hogy "elvették a cigányok munkahelyeit".
- Könyörgöm, a világ változik, ma már a legritkább esetben sincs az, hogy valaki az első munkahelyéről megy nyugdíjba. Alkalmazkodni kell, ha nincs szükség vájogvetőre, mást kell tanulni. Ez nem a társadalom hibája. Akarat kérdése.
- Mindemellett folyton azt halljuk, hogy kevés a jó szakmunkás. Hol vannak akkor a mesterségekben jeleskedő cigányok? Itt a lehetőség!

A szociológus mindigis arra volt jó, hogy a bársonyszékből jól hangzó közhelyeket mondjon, amiket a könyvből megtanult. Hankiss úr, a cigányságot (pontosabban ezt az legszegényebb réteget) elkényeztették az előző kormányok, segélyt adtak egyre többet, ki az, aki akar még dolgozni? Van munkahely, van lehetőség, nincs diszkrimináció (nem lenne), - de NEM IS AKARNAK dolgozni. NEM IS AKARNAK beilleszkedni.

Mert minden jó így ahogy van.
- A segélyből meg lehet élni.
- A rendőr nem bánt, mert ha igen, diszkriminációért kiáltok.
- Az iskolában a gyerekek minden kedvezményt élveznek (ha bejárnak)
- Ha nem járatom iskolába, és valaki szóvá teszi, foghatom a társadalomra, és hogy kirekesztenek.
Minden jó így ahogy van, nem akar itt senki segédmunkás lenni, ébresztő.
ugyeugye
@zsolti: igazad van. Azok a bizonyos százlilliók/milliárdok is csak arra voltak jók, hogy elfedjék vele a problémát, nem a megoldásra költötték.
Ha nekem magyar állampolgárként vannak jogaim és kötelességeim, neki, magyar állampolgárként is vannak. Ilyen egyszerű. Akinek nincs munkahelye annak is van lakása, háza, lakóhelye - meg kell taláni a munkát! Ja hogy az büdös???
Te vagy én mit kapunk, ha nem dolgozunk? Nekem se ez az első munkahelyem, van több szakmám, mert látom, hogy a mai világ már más. És ALKALMAZKODNI kell. A világhoz, a körülményekhez, az emberekhez. Mert előbb utóbb éhen hal az ember. Mert nem lesz pénz segélyekre! Úgyhogy le a szemfedővel tisztelt illetékesek!
dilike
annyiban hankissnak tleg igaza van, hogy anno megtartották őket melósnak, nem nagyon ösztönözték őket, hogy tanuljanak. mert így volt kényelmes. aztán a gyárak tönkrementek, és ott maradtak szakképesítés nélkül. de ennek 20-25 éve. arra a negyedszázadra viszont nincs mentség. ha időben léptek volna, most nem lenne miről beszélnünk.
diszkrimináció pedig van, ahogy volt a nagy szocializmusban is.
asim
Hankiss ahogy öregszik úgy butúl.Valamikor tiszteltem őt,adtam véleményére,de amióta a rendszerváltást magyarázza ,elszakadt a szociólógia legfontosabb törvényétől a méréstől.Nagyon jól tudja,hogy a cigányság többsége még 120 évvel ezelőtt vándoréletmódott folytatott.Tudja azt is ,olyan rendszer nincs,hogy Kádár.Magának sem meri bevallani "uram én nem ilyen lovat akartam".
nyirtass
A letünt Kádár rendszer a városszélekről, a külső perifériákról, kunyhókból behozta őket a városokba /integrálta közénk/, ingyen lakásokat osztogatott nekik, /amiket jóesetben eladtak, rosszabban felszedték a padlókat és a szoba közepén rakott tűznél melegedtek/ amiket elherdálta, majd vissza mentek a kunyhóikba.
Munkahelyet biztosított, melyeken kénytelenek voltak MEGJELENNI /KMK veszély miatt/, de a többség nem végzett érdemi munkát, csak a fizetését vette fel. A börtönből szabadultakat már akkor sem foglalkoztatták szivesen a munkáltatók ezért a REF keretében a rendőrség dugta be valamilyen munkahelyre őket és "tartotta a hátát értük." Gyermekeik számára is kötelezővé tették az oktatást. A gyermekek is csak megjelentek az iskolába, de tanulni a többségük nem volt hajlandó. Ebből adódóan csak azok mentek tovább tanulni, akik éltek a kiemelkedésre adott lehetőségekkel. Sajnos kevesen. De akikbe megvolt ez a hajlandóság, azt a továbbtanulásnál jobban figyelembe vették mint az értelmiségi családoknál / pozitív diszkrimináció /. Rendszerváltás idején az elbocsájtásokat a REF-es, majd lumpen dolgozókkal kezdték. /-azóta már a magyarnak sincs munkája-/, hogy legyen megélhetésük segélyezni kezdték őket /-nem is kevéssel-/, utána pedig "tenyészteni."
Most már olyan méreteket öltött a pozítív diszkrimináció amit az egészséges magyarnemzetiségű társadalom nem tud elhordozni.
Hangyák lázadása!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.