Tavaly óta ellenzéki vezetésű önkormányzat megelégelte a régóta folyó, illegális Airbnb-bizniszt, és váratlan ellenőrzéseket tartott a Várnegyedben.

Váradiné Naszályi Márta polgármester szerint a bérlakások nem arra vannak, hogy szállodát működtessen bennük, a lebukott bérlők szerződéseit felmondták.

Budavári apartman kiadó pazar helyen, két hálószobával, terasszal és folyóra néző pihenősarokkal a Vár nevezetességeinek közelében

– olvasható hirdetés egy I. kerületi lakásról az egyik legnépszerűbb szálláskereső portálon, a Booking.comon.

A HVG cikke szerint azok viszont minden bizonnyal erősen lepontozták volna a budavári szállást, akik a koronavírus utáni időszakra időzített fővárosi vakáción egy önkormányzati razzia kellős közepén találták magukat:

alig érkeztek meg a lefoglalt lakásba, váratlanul betoppantak a budavári önkormányzat emberei. Jöttek ellenőrizni a „rendeltetésszerű használatot”, ugyanis a „mesés” apartman valójában egy kerületi bérlakás.

A lap birtokába került az ellenőrzés jegyzőkönyvének másolata, ez alapján a Donáti utcai lakás bérlőjét nem is találták a lakásban, sőt nem is Magyarországon él. A lakásban rajtaütésszerűen meglepett két turista együttműködő volt, elmondták, hogy érkezéskor egy nő fogadta őket, készpénzben kérte tőlük a szállásért a pénzt, távozáskor pedig a postaládába kellett volna bedobniuk a kulcsot.

Rendőrök razziáztak a Várban

A kerület ingatlankezelő szervének emberei a helyszínről felhívták az Airbnb-bizniszt menedzselő személyt, de hiába kérték, hogy jöjjön a lakásba és tisztázza a helyzetet. A dokumentum megfogalmazása alapján úgy tűnik, még neki állt feljebb: „arrogánsan” távozásra szólította fel a hivatal embereit, mondván, a lakásban az tartózkodik, akinek megengedi.

Sem az ellenőrzés információiból, sem a portálon keresztül nem derült ki pontosan, hogy milyen áron futtatták a Donát utcai ingatlant addig, míg a vírushelyzet be nem fagyasztotta a turizmust.

A HVG cikke szerint a pontos árak ismerete nélkül is valószínűsíthető, hogy jelentős hasznot hozhatott az illegális kiadás, ugyanis az önkormányzat a lap kérdésére azt közölte: a 80 négyzetméteres lakás bérleti díja havonta 20 560 forint volt. Ehhez jött hozzá az állandó 9780 forintos víz-, és az 1778 forintos szemétszállítási díj, így havonta összesen 32 118 forintot fizettek az önkormányzatnak.

A Donát utcai lakás története nem egyedi. Alig pár nap különbséggel egy másik bérlakásnál is ugyanilyen ellenőrzést tartottak, amit szintén illegálisan adtak ki turistáknak az Airbnb-n keresztül.

Ez a 43 négyzetméteres ingatlan is az egyik legfrekventáltabb részen, az Országház utcában található, szintén alig 200 méterre a Halászbástyától vagy a Mátyás templomtól.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(hvg.hu)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adrenalink
Úgy reménykedtem, hogy Orbánt keresték... sajnos tévedtem:-(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Minden önkormányzati bérlakást így kellene ellenőrizni és, ha nem az eredeti bérlő használja, akkor azonnal felmondani a szerődést!!!
Nyírfa
Ez az! Ezt így kell! Gratulálok, és köszönöm, hogy nem kell csalódnom.
Qqberci
@adrenalink: Épp elment koviubit árulni...
namihami
@Qqberci: Csak cserélni! Málnaszörpre...
@Gyütt Mönt: Ez inkább a Soros lehetett. A Gyurcsánynak telik sajátra, a Soros viszont elosztogatta a pénzét a fideszesek taníttatására. Ő van rászorulva az olcsó bérű Várbeli lakásra, a Fidesz-potentátok utcáiban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.