Tavaly óta ellenzéki vezetésű önkormányzat megelégelte a régóta folyó, illegális Airbnb-bizniszt, és váratlan ellenőrzéseket tartott a Várnegyedben.

Váradiné Naszályi Márta polgármester szerint a bérlakások nem arra vannak, hogy szállodát működtessen bennük, a lebukott bérlők szerződéseit felmondták.

Budavári apartman kiadó pazar helyen, két hálószobával, terasszal és folyóra néző pihenősarokkal a Vár nevezetességeinek közelében

– olvasható hirdetés egy I. kerületi lakásról az egyik legnépszerűbb szálláskereső portálon, a Booking.comon.

A HVG cikke szerint azok viszont minden bizonnyal erősen lepontozták volna a budavári szállást, akik a koronavírus utáni időszakra időzített fővárosi vakáción egy önkormányzati razzia kellős közepén találták magukat:

alig érkeztek meg a lefoglalt lakásba, váratlanul betoppantak a budavári önkormányzat emberei. Jöttek ellenőrizni a „rendeltetésszerű használatot”, ugyanis a „mesés” apartman valójában egy kerületi bérlakás.

A lap birtokába került az ellenőrzés jegyzőkönyvének másolata, ez alapján a Donáti utcai lakás bérlőjét nem is találták a lakásban, sőt nem is Magyarországon él. A lakásban rajtaütésszerűen meglepett két turista együttműködő volt, elmondták, hogy érkezéskor egy nő fogadta őket, készpénzben kérte tőlük a szállásért a pénzt, távozáskor pedig a postaládába kellett volna bedobniuk a kulcsot.

Rendőrök razziáztak a Várban

A kerület ingatlankezelő szervének emberei a helyszínről felhívták az Airbnb-bizniszt menedzselő személyt, de hiába kérték, hogy jöjjön a lakásba és tisztázza a helyzetet. A dokumentum megfogalmazása alapján úgy tűnik, még neki állt feljebb: „arrogánsan” távozásra szólította fel a hivatal embereit, mondván, a lakásban az tartózkodik, akinek megengedi.

Sem az ellenőrzés információiból, sem a portálon keresztül nem derült ki pontosan, hogy milyen áron futtatták a Donát utcai ingatlant addig, míg a vírushelyzet be nem fagyasztotta a turizmust.

A HVG cikke szerint a pontos árak ismerete nélkül is valószínűsíthető, hogy jelentős hasznot hozhatott az illegális kiadás, ugyanis az önkormányzat a lap kérdésére azt közölte: a 80 négyzetméteres lakás bérleti díja havonta 20 560 forint volt. Ehhez jött hozzá az állandó 9780 forintos víz-, és az 1778 forintos szemétszállítási díj, így havonta összesen 32 118 forintot fizettek az önkormányzatnak.

A Donát utcai lakás története nem egyedi. Alig pár nap különbséggel egy másik bérlakásnál is ugyanilyen ellenőrzést tartottak, amit szintén illegálisan adtak ki turistáknak az Airbnb-n keresztül.

Ez a 43 négyzetméteres ingatlan is az egyik legfrekventáltabb részen, az Országház utcában található, szintén alig 200 méterre a Halászbástyától vagy a Mátyás templomtól.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(hvg.hu)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adrenalink
Úgy reménykedtem, hogy Orbánt keresték... sajnos tévedtem:-(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
adrenalink
Úgy reménykedtem, hogy Orbánt keresték... sajnos tévedtem:-(
SystemError
Bayer lakásaiban is biztos az lakik, aki bérli...
ómió
Pedig tele vannak efftársi "bérlőkkel"!
Jozefina
Minden önkormányzati bérlakást így kellene ellenőrizni és, ha nem az eredeti bérlő használja, akkor azonnal felmondani a szerődést!!!
Nyírfa
Ez az! Ezt így kell! Gratulálok, és köszönöm, hogy nem kell csalódnom.
Qqberci
@adrenalink: Épp elment koviubit árulni...
namihami
@Qqberci: Csak cserélni! Málnaszörpre...
@Gyütt Mönt: Ez inkább a Soros lehetett. A Gyurcsánynak telik sajátra, a Soros viszont elosztogatta a pénzét a fideszesek taníttatására. Ő van rászorulva az olcsó bérű Várbeli lakásra, a Fidesz-potentátok utcáiban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.