Túlköltekezhette magát a külügy.

300 milliárd forintért vásároltunk 16 ezer lélegeztetőgépet Kínától – úgy tűnik, teljesen feleslegesen

Nem igazán áll össze, hogy miért rendelte túl magát brutálisan a Külügyminisztérium kínai lélegeztetőgépekből, elköltve az eszközökre több mint 300 milliárd forintot. Darabját messze a békeidős ár felett, átlagosan 18,7 millió forintért.

A 444 hetek óta próbálja megtudni a Külügyminisztériumtól, hogy összesen hány lélegeztetőgépet vettünk és mennyiért, de kérdéskre nem válaszoltak. Végül közérdekű adatigénylést is benyújtottak, ennek a határideje még nem járt le.

Menczer Tamás, a külügy „tájékoztatásért” felelős államtitkára inkább a Hír TV-ben, majd a köztévében beszélt a beszerzésekről szerdán. Megerősítette a lap számításait az eddig érkezett 10 ezer darabról, de hozzátette azt a meghökkentő információt is, hogy érkezik még további 6000, amiről szerződés van.

Menczer azt mondta, nagy volt a bizonytalanság az ismeretlen vírus miatt. Virulógus, matematikus, statisztikus szakértők azt mondták, hogy a legrosszabb esetben akár 8500 lélegeztetőgépre is szükség lehet. Az operatív törzs ezt a több szakma által jóváhagyott legrosszabb forgatókönyvet tovább rontotta, és úgy döntött, hogy 10 ezer lélegeztetőgépre van szükség. De a legrosszabbnál is rosszabb forgatókönyvnél is volt rosszabb forgatókönyv.

„Miután a kínai piacon óriási harc folyt a lélegeztetőgépekért, és nem volt biztos, hogy amit megrendelünk, az meg is jön, ezért végül több, mint 16 ezer gépet rendeltünk, több mint 300 milliárd forintért”

- közölte Menczer Tamás. És ezek most meg is jönnek. Akkor is, ha a mostantól érkező, a túlbiztosítás túlbiztosításának szánt 6000 darabra már az égvilágon semmi szükségünk nincs.

Mindezt ráadásul úgy, hogy eleve voltak lélegeztetőgépek itthon és már a hazai gyártás is megindult.

A járvány legelején, miután felmérték a hazai készleteket, március 10-én Müller Cecília tiszti főorvos azt mondta, hogy 1600 lélegeztetőgép van az országban.

Alig három nappal később – az iskolabezárások bejelentésekor – Orbán Viktor papírból olvasva már 2000 lélegeztetőgépről, plusz 2 ezer altatógépről beszélt, ami szerinte „sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő ellátást nyújt majd, de újabb gépek beszerzéséről is intézkedtünk”.

Forrás: 444

Kép: Pixabay

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ez hogy jött össze? Van olyan gép, amely pár százezer forintba kerül. A legfontosabb kérdés. Mennyi is az alkotmányos költség?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Például a ResMed LUMIS 150 készülék "horkolásgátló"... Lehet, hogy van közte még gumimatracfújó és biciklipumpa is?...
lusta
Ez hogy jött össze? Van olyan gép, amely pár százezer forintba kerül. A legfontosabb kérdés. Mennyi is az alkotmányos költség?
namihami
@lusta: Cirka 30-35%. És csak azért ennyi, mert a kínait is be kellett venni a visszautalás miatt.
Ezt nem lehetett határon belül, pártalapon lezsugázni.
silber13
Nincs semmi baj embörök! Majd gyüsznek kunyeráldosni a pucér seggű afrikaiak és lehet szárított szavannafűvel akarnak fizetni. És a csútirinocérosz, meg a Szopott Makaróni készséggel oda is adja nekik,
namihami
@silber13: És, bár a szavannafűre sincs a világon semmi szükségünk, de azok legalább némileg adnak a látszatra.
A környékbeli határontúli potyásaink nem elég, hogy semmit nem adnak a cuccosért, de még kevesellik is és mellé még a pénzadományokat is követelik. (és kapják is---sajnos, nem be)
Akkor már inkább az afrikaiak. Azok legalább nem fogják a ""magyarságkártyát"" is meghúzni...
ómió
Így van ez, ha az efftársi jósda hallgat! Pedig tele van "vátésszel"!
Nyírfa
Ezt meg kellett vennie Orbánnak - cserébe valamiért - , vagy önként sietett biztosítani a kínai vezetést a mindenkori gazdasági-politikai lojalitásáról? Ez az attitűd egy vérbeli magyar hagyomány: igazi szolgatempó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.