A második hullámra való felkészülés kapcsán.

Kitálalt Karácsony Gergely: ezeket az utasításokat adta a járvány alatt az idősotthonoknak

Nyilvánosságra hozta a főpolgármester az idősotthonok vezetőinek adott utasításokat hétfőn. A kilencpontos dokumentumot a koronavírus-járvány eddigi tapasztalatai alapján és a második hullámra való felkészülés jegyében állították össze, és egy hónapja küldték el a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azt írta: szakértői csapat elemezte az első hullám tapasztalatait, felmérte a fővárosi fenntartású idősotthonok igényeit, az intézményvezetők véleményét. Tartalékot képeztek a védekezéshez szükséges eszközökből és a saját forrásból beszerzett tesztekből is.

A fenntartói utasításban az áll, hogy az intézmények vezetői fordítsanak fokozott figyelmet a jogszabályban előírt és a fenntartó által biztosított személyi és tárgyi feltételek meglétére, a jogszabályban előírt szakdolgozói álláshelyek betöltöttségére.

A dokumentum szerint az intézmények látogatással és kijárással kapcsolatos szigorú protokolljainak fenntartása továbbra is indokolt. Van lehetőség az országos tisztifőorvosi határozatoktól, utasításoktól, eljárásrendektől szigorúbb szabályok alkalmazására, de a protokollokon további enyhítésre a központi kormányzati enyhítő döntések esetén is csak külön előzetes fenntartói jóváhagyással van lehetőség.

Az utasítás szerint fenn kell tartani a készültséget a betegség tüneteit mutató emberek azonnali izolációjára, írásban kell rögzíteni az elkülönítés gyakorlati megvalósítását, az intézményben rendelkezésére álló személyi és tárgyi feltételek figyelembevételével. Ha az intézményi ellátottaknál és dolgozóknál fertőzésre utaló jeleket tapasztalnak, az eljárási protokoll betartásával haladéktalanul jelentsék az illetékes népegészségügyi szakigazgatási szervnek és a fenntartónak – utasította a főpolgármester az intézményvezetőket, közölve azt is: jelzés esetén azonnali hatállyal intézkedik a lezárásról és a látogatási tilalomról, valamint PCR-tesztek elvégzéséről.

Egy további pont szerint az intézményvezetőknek fel kell mérni, hogy milyen ellátotti és dolgozói létszám mellett képesek teljesíteni az izolációs követelményeket. Az intézményi megüresedő férőhelyek betöltésénél pedig fokozott biztonsággal járjanak el.

Karácsony Gergely kérte az idősotthonok vezetőit, hogy ha a tapasztalatok alapján az intézményben indokolt újabb izolációs helyek létrehozása, akkor annak felmérését, kialakítását kezdjék meg, és a megvalósítást követően azonnal tájékoztassák a fenntartót.

A főpolgármester felhívta a intézményvezetők figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata értelmében fekvőbeteg-gyógyintézetből és kórházból csak negatív teszteredménnyel adhatnak ki pácienst. Továbbá csak akkor vehetnek fel új ellátottat, ha rendelkezésre áll a négy napnál nem régebbi PCR-vizsgálat negatív eredménye. Ha az adott kórház a tesztelést nem végzi el, és a lakó felvétele, illetve visszavétele nem elkerülhető, a fogadó intézmény köteles izolálni a visszatérő ellátottat és kérni a fenntartótól a tesztelését.

A főpolgármester javaslatokat is kért az intézményvezetőktől az idősotthonok engedélyezett férőhelyszámainak esetleges módosítására.

A dokumentum szerint az idősotthonoknak valamennyi védőfelszerelésből, eszközből legalább két hétre elegendő készlettel kell rendelkezniük.

A főpolgármester utasította az intézményvezetőket, ha bármilyen, az intézményre vonatkozó hatósági intézkedés, jelzés tudomásukra jut, azonnal jelezzék a fenntartónak.

Karácsony Gergely hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az utasításban foglaltak teljesítése folyamatos, miként a teljesítés ellenőrzése is, a Városháza és az idősotthonok szakmai stábjai közötti kapcsolat rendszeres.

"Ennek az utasításnak a végrehajtása nem old meg minden problémát – a szociális szféra évtizedes munkaerőhiánya például átfogó kormányzati intézkedést igényelne – , de segíti a felkészülést, hiszen ez a felelősségünk" – fogalmazott a főpolgármester.

Forrás: MtI

Kép: Facebook

Itthon - 2020. September 22., 19:41
Összeírták az összes orvost az országban
Itthon - 2020. September 22., 22:09
Nem lesz Covid-kórház a Szent János Kórházból
Nagyvilág - 2020. September 22., 20:48
Eddig nem ismert adatok érkeztek a koronavírusról

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
A Pesti úti otthonban a minimális feltételeket sem biztosította Karigeri, aminek a következtében sokan megfertőződtek! Most pedig elkenve adja ki az "utasításait", ami arról szól, használjátok, amitek van és szóljatok, ami eddig is a feladatuk volt!

Ez a nyomorult senkiházi egyre vérlázítóbb módon megy szembe az életek védelmével! Undorító egy alkalmatlan alak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@ómió: Pontosan erről írtam! Ezzel a levéllel ő most mindent megtett és mossa kezeit! Ő szólt, hogy védekezzenek és nem tehet róla, ha ezt nem teszik meg!
Igazi demagóg liberális senkiházi, aki csak a szart tudja kenni, de mindenre alkalmatlan!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Shikari: Na te nagyon agymosott, olvasd el figyelmesen dr. Varga Damm Andrea írását :A fideszes rajongók egyszerűen nem értik meg, hogy a főpolgármesternek semmiféle kötelezettsége nem volt.
„A Felelősök! A Pesti úti idősek otthonában kitört koronavírus járvány első számú felelősei, íme: Sára Botond az első képen, aki a Fővárosi Kormányhivatal vezetője. A 18 / 1998.(VI.3.) népjóléti miniszteri rendelet 3.par. (1) bekezdése szerint neki kellett volna intézkednie a járványveszély elhárításában az egész fővárosban. A második képen Skultéti József, az idős otthon vezetője. Amikor kihirdették a veszélyhelyzetet ,s egyértelműen megtudta, hogy az idős korosztályra nézve járhat súlyos következményekkel a szövődmény, azonnal karanténná kellett volna nyilvánítania az otthont, és minden védelmi intézkedést meghoznia. Neki ez munkaköri kötelessége. A harmadik pedig Müller Cecília, akinek a veszélyhelyzet kihirdetése napján az összes kórházat és szociális otthont, idős otthont karanténná kellett volna nyilvánítani és védő rendszert meghatároznia. A fideszes rajongók egyszerűen nem értik meg, hogy a Fidesz az elmúlt 10 évben az önkormányzatok hivatalaitól minden hatósági jogkört elvett, tehát a Pesti úti otthon vonatkozásában a főpolgármesternek semmiféle kötelezettsége nem volt. A fideszes csicskák által vezetett hivataloknak azonban igen.”
Csak megjegyzem Skultéti a felelősség vállalás helyett elhúzta belét onnan.
Shikari
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Ostoba libsi! Ez a nyomorult az idős otthon dolgozóinak a munkáltatója. Ha ismernéd a törvényeket tudnád ez mit jelent.
SystemError
Íme a szabály: 18/1998. VI.3.) NM rendelet 2. § (1) Az egészségügyért felelős miniszter a fertőző betegségek megelőzésének és leküzdésének irányításával, illetve felügyeletével kapcsolatos jogkörét az országos tisztifőorvos útján látja el.
(2) Az országos tisztifőorvos a járványveszély elhárítása és az egészségügyi ellátás biztosítása érdekében közvetlenül intézkedhet, ha azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi, ennek keretében közvetlenül megteheti mindazokat az intézkedéseket, amelyek a járványveszély elhárítása és megszüntetése érdekében szükségesek. *
3. § (1) A fertőző betegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló helyi egészségügyi hatósági tevékenység a népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal (a továbbiakban: kormányhivatal) és a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala (a továbbiakban: járási hivatal) hatáskörébe tartozik.
(2) Járványveszély esetén az ezt észlelő orvos köteles a fertőzés terjedésének meggátlása érdekében szükséges azonnali intézkedéseket megtenni, és a megtett intézkedésekről a járási hivatalt haladéktalanul értesíteni.
TEHÁT: 1. FELELŐS: ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS, 2. FELELŐS: FŐVÁROSI KORMÁNYHIVATAL VEZETŐJE, 3. FELELŐS: AZ IDŐSOTTHONHOZ RENDELT HÁZIORVOS.
KARÁCSONY GERGELY NINCS A FELELŐSÖK KÖZÖTT.
2. § (1) * Az egészségügyért felelős miniszter a fertőző betegségek megelőzésének és leküzdésének irányításával, illetve felügyeletével kapcsolatos jogkörét az országos tisztifőorvos útján látja el.
(2) Az országos tisztifőorvos a járványveszély elhárítása és az egészségügyi ellátás biztosítása érdekében közvetlenül intézkedhet, ha azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi, ennek keretében közvetlenül megteheti mindazokat az intézkedéseket, amelyek a járványveszély elhárítása és megszüntetése érdekében szükségesek. *
SystemError
3. § (1) * A fertőző betegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló helyi egészségügyi hatósági tevékenység a népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal (a továbbiakban: kormányhivatal) és a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala (a továbbiakban: járási hivatal) hatáskörébe tartozik.
(2) * Járványveszély esetén az ezt észlelő orvos köteles a fertőzés terjedésének meggátlása érdekében szükséges azonnali intézkedéseket megtenni, és a megtett intézkedésekről a járási hivatalt haladéktalanul értesíteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2020. September 22., 17:59
Bocsánatot kért Yoko Onótól John Lennon gyilkosa
Szórakozás - 2020. September 22., 17:55
Nicolas Cage már Budapesten van