Szent István a keresztény magyar állam és egyház megalapítója, aki egyenrangú félként akart kapcsolatot építeni a környező országokkal – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Kemencén, a római katolikus Kisboldogasszony templomban tartott mise után.

 Rétvári: Szent István megélte hitét és Magyarországot felajánlotta Szűz Máriának
Fotó: MTI/Komka Péter

A térség KDNP-s országgyűlési képviselője hozzátette, István ismerte fel, hogy a kereszténység az üdvösségre vezető út, ezért egész népét akarta a megtérés útjára vezetni.

Ő megélte hitét és élete utolsó percében Magyarországot felajánlotta Szűz Máriának – mondta.

"Szent István királyunk válaszhatott volna könnyű utat, a német vagy a bizánci befolyásnak engedve. Ő a környező országokkal egyenrangú félként akart kapcsolatot építeni. Nem akart senkinek sem a vazallusa, sem az ellensége lenni, de elvárta, hogy tiszteljék Magyarországot"

- jelentette ki a politikus.

Rétvári Bence rámutatott, a magyar történelemben István a győztesek közé sorolható, de azokra is büszkén emlékeznek a magyarok, akik a következő nemzedékek idején küzdöttek céljaikért, például 1848-ban vagy 1956-ban.

"Mivel vállalták konfliktusaikat, megvívták csatáikat, ezért ugyanúgy hősökként tekintünk és büszkék vagyunk rájuk. Ugyanúgy példaképnek tekintjük őket a múltra és jövőre nézve"

- mondta.

Pongrácz János független polgármester ünnepi beszédében elmondta: augusztus 20-ára készült el a község új címere, amely kifejezi, hogy Kemence 50 évig Hont vármegye székhelye volt.

A mise után bemutatták, majd felszentelték a település új jelképét.

Az 1200 lakosú Kemence a Börzsöny oldalában fekszik, a faluról elnevezett patak szeli ketté. Nevét először egy 1156-os dézsmajegyzékben említik, akkortól 1945-ig az esztergomi érsekség birtoka volt. A Fő út mentén található barokk-klasszicista homlokzatú római katolikus templomot 1769-ben építették, de mivel a fala bedőlt, elé 1810-ben új homlokzatot emeltek.

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ennak az álkeresztény maffiatag Rétvárinak a szájára sem lehetne venni Szent Istvánt, mert már ezzel sérti az emlékét!
Aljas kis senki!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Ennak az álkeresztény maffiatag Rétvárinak a szájára sem lehetne venni Szent Istvánt, mert már ezzel sérti az emlékét!
Aljas kis senki!
legott
De szeretném látni, ahogy Jézus szénné égeti ezt a gecit - mert megérdemli!

Én... nem én!
Már bebaszva is ügyes vagyok, és figyelek arra, hogy mit írok. Vagy nem.
Már bebaszva is van annyi eszem, hogy ügyes legyek.

Pl. bele tudok fúrni a fejedbe precízen, és a szögbelövővel is eltalállak, és a szívlapáttal is egyből.
legott
Én jó vagyok, de a rosszak nem hagyják, hogy jó legyek.
A rosszak a jókból is rosszat csinálnak.
Ez FŐBŰN !!!
namihami
Most ugyanarról az Istvánról (lánykori nevén: Vajk) beszélünk, aki a keresztényi szeretet, türelem, tolerancia és megbocsájtás jegyében tűzzel-vassal térítette pogány népét, pusztán a pápai áldás és a hatalom mindenáron való megszerzése céljából? És ennek a népírtásnak köszönheti, hogy aztán szentté avatták.
Tudom, ez már a múlt. De pont ez a keresztényimitátor kormány van annyira oda a múlt emlékeiért. Akkor talán erre se kéne ebben a fenenagy ""istvánimádó"" katolicizmusban mindenáron a feledés homályát borítani. Mikor körbepacsizzák a várost a maradékkal, egy-egy gondolatot ez az ""istváni keresztényi szeretet"" is megérdemelne.
justhpeter
@namihami: Szent István biztos mondott valami fontosat a fideSS-kdnp-ről, mert Rétvári emlékeiben egészen felmagasztosult.
Nessy
Ha emlékeim nem csalnak, német lovagok segítettek az akkori ellenzék leverésében, és a katolicizmus terjesztésében,valamint Bizáncból kapott koronát, amit ma szentként tisztelünk.
namihami
@justhpeter: Meglepne, ha az istváni apokrif iratok mostanság nem kerülnének elő. És abban a Viktor és még néhány fontosabb személy névszerint is meg lesz említve. A jövőévre kiadott történelem és magyar tankönyvekben idézőjelek között fogják hozni az ""Új Szent Istváni Intelmeket"".
legott
Rétvári Bence, te hazug népirtó beteg állat elmegyek érted és kiiktatlak.

Levágom a kezed és levágott kezeddel verlek agyon !!!
legott
Hogy mersz te a szószékről?...

Elmegyek érted, levágom a kezed és a levágott kezeddel verlek agyon !!!
Nessy
Legyünk tárgyilagosak! A történelmi eseményeket a regnáló hatalom mindenkor a saját céljainak megfelelően magyarázta/magyarázza! Ma sincs ez másképp. Néha nem árt más, régi szerzők műveit is elolvasni!
RonaGyuri
karakteres fityesznyik hamisítás: nem Máriának, csak az oltalmába!!! =))
Persze az 3000 milliárd megvédése óta tudjuk ez Orbánéknál ugyanaz! =))
legott
Te ír vagy?
Nem!
Csak egy hülye magyar vagy - geci!

Levágom a kezedet és a levágott kezeddel verlek agyon - a kurva anyád!
vitriol
Nekem nem azzal van bajom, hogy anno Magyarországot felajánlották Szűz Máriának, hanem sokkal inkább azzal, hogy manapság fideszék nem csak felajánlották, de el is adták az oroszoknak!
namihami
Tisztában vagyok azzal, hogy ez a rablólovag Orbán és garázda serege úgy Magyarország minden javát, mint összes személyét a saját tulajdonaként tartja számon. Úgy is bánik vele. Minden a király tulajdona.
De ezúton közlöm ezzel a kis nyálasszájú műkeresztény buzival, hogy Magyarországból az énrám eső (ugyan roppant kicsi, de az enyém) résszel ne akarjon rendelkezni. És ne egy olyan, szűznemzéssel (???) úgymaradt nőnek ajánlja fel az ÉN tulajdonomat, ami felett még nem rendelkezhet. Tudom, ha továbbra is miniszterelnök marad, akkor már nem sokáig mienk, ami ma még a mienk. De MA MÉG igen.
Arról nem is szólva, hogy még az is vitatott, hogy ez a bizonyos Mária Magdolna nem volt-e egyáltalán Jézus felesége. Mi több, azelőtt a krónikák szerint, a legősibb női mesterséggel kereste a kenyerét. (???--ki tudhatja)
RonaGyuri
@RonaGyuri: Egy aktuális karakteres „történelem-hamisítás”

Az ünnepi szóhasmenések hírták fel rá a figyelmet

Ha lehet hinni a Hartvik püspöknek tulajdonított szavaknak első királyunk, Szent István a halála előtti napon, vagyis 1038. augusztus 14-én: „így kiáltott fel ( Szűz Máriához szólva): »Ég királynője, e világ jeles újjászerzője, végső könyörgéseimben a szentegyházat a püspökökkel, papokkal, az országot a néppel s az urakkal a te oltalmadra bízom; nékik utolsó Istenhozzádot mondva lelkemet kezedbe ajánlom.«”
Nos a mai ünnep kapcsán ártunk és qurmámyunk pribékjei és propagandistái azt ugatják, hogy: „Ő megélte hitét és élete utolsó percében Magyarországot felajánlotta Szűz Máriának”!
Csak a rend kedvéért a választók nem nektek adták az országot csak – voltak olyan barmok - a gondjaitokra bízták! =))
simmering73
Nagyobb baj az, hogy az ország 1/3-a felajánlotta az országot a fidesz-kdnp rablóbandának és az ország 2/3 ehhez beleegyezőleg asszisztál.
solidedge
Szűz Máriát a görögre való fordítás hibája tette szűzzé, az eredeti szövegben fiatal nőként szerepelt. De milyen jól hangzik. Jézus úgy fogant, mint minden halandó abban a korban.
ómió
"Hitüket" az efftársak is megélik! Látszik is rajtuk! Az "eredménye" meg mindnyájunkon!
kokopelli
@simmering73: (18:22)Én a "Rákosi-pajtást" még nem éltem meg,de vele együtt a későbbi bölcs vezetők scheggét
mindíg nyalta egy min. 1/3-os "többség"! A magyarnak kell az,mint a kisgyereknek a cumi! A cumit is váltgoztatni
kell idönként! Széles volt a skála! (;-))
kereső
@namihami: Azt a hetet, amelyet tegnap hallottunk?
legott
@ómió: 09:03

Ez mekkora egy faszság! Te hülye vagy? Néha vagy mindig?
ómió
@legott: Csak nem "érintett" vagy? Mert nagyon úgy néz ki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.