Helyreigazítás: A VOLÁNBUSZ Zrt. lapunkkal közölte, hogy teljes mértékben téves az az információ, amely egy belső utasításra hivatkozva azt állítja, hogy a társaság bírsággal sújtaná azokat az autóbusz-vezetőket, akik védőmaszk nélküli utast engednek fel a fedélzetre. Közleményükben hangsúlyozzák, a Volánbusz nem adott ki ilyen tartalmú utasítást, és sem az autóbusz-vezetőket, sem az utasokat nem bírságolja meg, utóbbiakat viszont kizárja az utazásból a szabályok be nem tartása esetén.

Korábban az ATV Híradójának információja alapján azt írtuk, hogy akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat szeptember 15-től az a Volánbusz járatain dolgozó buszsofőr, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre. Erről az ATV Híradó a társaság dolgozóinak kiküldött szolgálati közleményéből értesült a tévé szerint. Az intézkedésekről szóló levél tartalmát a Közúti Közlekedési Szakszervezet is megerősítette az ATV-nek – tették hozzá.

A levélben az áll, hogy

szeptember közepétől a vállalat munkatársai kötelesek kizárni azokat az utazásból, akik nem viselnek maszkot.

Ha rendőrségi ellenőrzésre kerül sor, akkor az utasok és a cégnél dolgozó kollégák is 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírsággal számolhatnak, amennyiben nincs rajtuk maszk – írtuk korábban. 

Utóbb a busztársaság cáfolta az ATV állításait.

A vállalat közleményében azt írta,

munkajogi következményekkel kell számolnia annak a munkavállalónak, aki nem tartja be az utasításokat.

A teljes közlemény alább olvasható:

Május 4. óta a közösségi közlekedési eszközökön mindenkinek kötelező az arc (száj és orr) eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel. Jelenleg még csak figyelmeztetik azokat, akik nem tartják be az előírást, szeptember 15-től viszont szigorúbb intézkedésekkel védik szabálykövető utasaik és munkavállalóik egészségét a helyközi közlekedési szolgáltatók. A hónap közepétől kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait,

hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket.

A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV applikáció használatát.

A vasúttársaság a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen augusztustól több mint 6100 vonaton tartott ellenőrzést. Eddig csak figyelmeztették a szabályokat megszegő utasokat, de jövő keddtől fokozottan ellenőrzik a vonatokat, és az új vállalati szabályozás szerint a jegyvizsgálók komolyabban is fellépnek a szabályszegők ellen. Aki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, az utazásból való kizárást kockáztatja, a szabálytalanul utazót ugyanis leszállítják a vonatról.

A MÁV-START nemcsak az utasokat, hanem a fedélzeten dolgozó személyzetet is ellenőrzi, rendszeresen felhívja a vasúton szolgálatot teljesítő munkatársai figyelmét is a helyes maszkviselés kötelezettségére.

Munkajogi következményekkel kell számolnia annak a munkavállalónak, aki nem tartja be az utasításokat.

A vasúttársaság érintett munkavállalói számára folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszerelést, eddig több mint 1 millió maszkot, 1,5 millió kesztyűt és 60 ezer liter kézfertőtlenítőt osztottak ki.

A Volánbusz zárt utasforgalmi területein és összes járatán is kötelező a száj- és az orr eltakarása.

Szeptember 15-től szigorítanak az utazási feltételeken, fontos változás lép életbe:

az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget.

Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket.

A társaság rendőri intézkedést kér a helyzet kezeléséhez, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást. A hatóság ilyen esetben

szabálysértési eljárást kezdeményezhet, 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, szabályszegés esetén bírságot ró ki.

A Volánbusz kéri utasai együttműködését, és felhívja a figyelmet arra is, hogy munkatársai a rendelkezéstől semmilyen indokkal nem térhetnek el. A busztársaság a munkavállalói védelmében a veszélyhelyzet kihirdetése óta több mint 322 ezer maszkot osztott ki.

Forrás: ATV, 24.hu, 444

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Ez nem az ő dolguk! Éppen elég felelősséget tesznek a vállukra! Nem erre szerződtek. Így csak fokozódik a rajtuk lévő stressz! Emberek százainak élete múlik egy sofőrön nap mint nap!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Málna
@Bástya Béla Elvtárs: Az rendben, de attól még valahogy meg kellene oldani, hogy tényleg mindenkin legyen maszk utazás közben. Én, mint utas sem szólhatok rá mindenkire.
Eriksson
@Pálinkás Pál: Volt egy ominózus eset Franciaországban:
index.hu/kulfold/2020/07/10/meghalt_a_francia_buszsofor_akit_ket_fiatal_megvert_egy_maszkviselesi_vita_miatt/

Lehet, hogy volt több is, csak a média hallgat ha májgrésön gyökerűek az elkövetők.
Pálinkás Pál
@Eriksson: ezért mondtam, a feszültség fenntartására jó ez a rendelet
Bástya Béla Elvtárs
@Málna: A gond az, hogy az internet tele van félrevezető információval (videók, cikkek, stb.), így osztják meg szándékosan az embereket! Némelyik már bőven kimeríti a rémhírterjesztés kategóriáját - s ehhez orvos is adja a nevét!
Tudomásul kell venni a kötelmeket! Van egy eljárásrend az intézményekben, közlekedési eszközökön - azt szigorúan be kell tartani / tartani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.