Helyreigazítás: A VOLÁNBUSZ Zrt. lapunkkal közölte, hogy teljes mértékben téves az az információ, amely egy belső utasításra hivatkozva azt állítja, hogy a társaság bírsággal sújtaná azokat az autóbusz-vezetőket, akik védőmaszk nélküli utast engednek fel a fedélzetre. Közleményükben hangsúlyozzák, a Volánbusz nem adott ki ilyen tartalmú utasítást, és sem az autóbusz-vezetőket, sem az utasokat nem bírságolja meg, utóbbiakat viszont kizárja az utazásból a szabályok be nem tartása esetén.

Korábban az ATV Híradójának információja alapján azt írtuk, hogy akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat szeptember 15-től az a Volánbusz járatain dolgozó buszsofőr, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre. Erről az ATV Híradó a társaság dolgozóinak kiküldött szolgálati közleményéből értesült a tévé szerint. Az intézkedésekről szóló levél tartalmát a Közúti Közlekedési Szakszervezet is megerősítette az ATV-nek – tették hozzá.

A levélben az áll, hogy

szeptember közepétől a vállalat munkatársai kötelesek kizárni azokat az utazásból, akik nem viselnek maszkot.

Ha rendőrségi ellenőrzésre kerül sor, akkor az utasok és a cégnél dolgozó kollégák is 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírsággal számolhatnak, amennyiben nincs rajtuk maszk – írtuk korábban. 

Utóbb a busztársaság cáfolta az ATV állításait.

A vállalat közleményében azt írta,

munkajogi következményekkel kell számolnia annak a munkavállalónak, aki nem tartja be az utasításokat.

A teljes közlemény alább olvasható:

Május 4. óta a közösségi közlekedési eszközökön mindenkinek kötelező az arc (száj és orr) eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel. Jelenleg még csak figyelmeztetik azokat, akik nem tartják be az előírást, szeptember 15-től viszont szigorúbb intézkedésekkel védik szabálykövető utasaik és munkavállalóik egészségét a helyközi közlekedési szolgáltatók. A hónap közepétől kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait,

hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket.

A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV applikáció használatát.

A vasúttársaság a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen augusztustól több mint 6100 vonaton tartott ellenőrzést. Eddig csak figyelmeztették a szabályokat megszegő utasokat, de jövő keddtől fokozottan ellenőrzik a vonatokat, és az új vállalati szabályozás szerint a jegyvizsgálók komolyabban is fellépnek a szabályszegők ellen. Aki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, az utazásból való kizárást kockáztatja, a szabálytalanul utazót ugyanis leszállítják a vonatról.

A MÁV-START nemcsak az utasokat, hanem a fedélzeten dolgozó személyzetet is ellenőrzi, rendszeresen felhívja a vasúton szolgálatot teljesítő munkatársai figyelmét is a helyes maszkviselés kötelezettségére.

Munkajogi következményekkel kell számolnia annak a munkavállalónak, aki nem tartja be az utasításokat.

A vasúttársaság érintett munkavállalói számára folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszerelést, eddig több mint 1 millió maszkot, 1,5 millió kesztyűt és 60 ezer liter kézfertőtlenítőt osztottak ki.

A Volánbusz zárt utasforgalmi területein és összes járatán is kötelező a száj- és az orr eltakarása.

Szeptember 15-től szigorítanak az utazási feltételeken, fontos változás lép életbe:

az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget.

Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket.

A társaság rendőri intézkedést kér a helyzet kezeléséhez, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást. A hatóság ilyen esetben

szabálysértési eljárást kezdeményezhet, 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, szabályszegés esetén bírságot ró ki.

A Volánbusz kéri utasai együttműködését, és felhívja a figyelmet arra is, hogy munkatársai a rendelkezéstől semmilyen indokkal nem térhetnek el. A busztársaság a munkavállalói védelmében a veszélyhelyzet kihirdetése óta több mint 322 ezer maszkot osztott ki.

Forrás: ATV, 24.hu, 444

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Ez nem az ő dolguk! Éppen elég felelősséget tesznek a vállukra! Nem erre szerződtek. Így csak fokozódik a rajtuk lévő stressz! Emberek százainak élete múlik egy sofőrön nap mint nap!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Ezt lehetne foganatosítani az Auchanban is (pl Soroksár). Itt ma láttam olyan árúfeltöltőt akin még maszk sem volt.
tudode
Nem elég a társadalomnak együtt élni a vírussal, még büntetnek ezt, azt, amazt!
.
Nem is kell szájmaszk, aztán mégis kell itt, ott amott, van akik csak a hazai teszttel jöhetnek haza, van kiknek (foci, vadászok, V/4-ek) jöhetnek, mehetnek, csak működjön a gazdagság, mint
.
---- Luxusvadászházat épített Mészáros Lőrinc cége a Hanságban
.
index.hu/belfold/2020/09/08/meszaros_lorinc_vadaszhaz_luxus_hansag/
.
Miközben lakhatási válságban a hajléktalanok jöhetnek, mehetnek, mert valami hiányzik a lételemükből, nincs miből, nincs, mivel, és nincs hol lakniuk, tehát az Isten ege alatt élhetik lerongyolt életüket!
legott
www.youtube.com/watch?v=1Vf00mDiRw4

Oké, nem viseltek maszkot, de mégis álarcot viseltek elrejtve a valódi személyiségüket, lényüket.
Én ezt még a Filémúzeumban láttam. Félni mentem, de jókat röhécseltem.
De emiatt nem éreztem csalódottságot. Sőt!
Onnantól kezdve kezdtem más szemmel nézni a horrorra és a maga helyén kezelni a horrort, mint műfajt.
Gazella
Először is maga a soför is vegye fel a maszkot! Utána már az utas is felveszi!
Eriksson
Ha erőszakkal felnyomul egy renitens társaság, akkor hány százezer forint büntetést kap a sofőr?
Ha meg nem indítja a buszt, akkor eltángálják-e vagy se?
Yeromos
@Gazella: Próbáld ki vezess 8 órát maszkban.
Bástya Béla Elvtárs
Ez nem az ő dolguk! Éppen elég felelősséget tesznek a vállukra! Nem erre szerződtek. Így csak fokozódik a rajtuk lévő stressz! Emberek százainak élete múlik egy sofőrön nap mint nap!
Málna
@Bástya Béla Elvtárs: Szerintem sem az ő dolguk. De nem tudom, mi lenne a jó megoldás.
Bástya Béla Elvtárs
@Málna: Ő figyelmeztetné a felszálló utasokat a maszk viselésének kötelmére! Ennyi! Ugyanis, ha keménykedő emberrel találja magát szembe, aki nekimegy, ami ugye ma nem ritka, akkor nagy baj van!
Pálinkás Pál
Szeretném hallani a rendelet teljesen hülye kiötlőjétől...ezt hogyan foganatosítaná egy jókedvű,meccsről hazatérő társaság...vagy egy békés óindiai család esetében?? arról most nem beszélek,felszáll maszkba,utána leveszi...vagy a sofőrnek végig a tükörből kéne pisláznia,ki szeg szabályt???
Csizmás Kond
Ez szerintem marhaság, ugyanis a sofőr se nem jegyellenőr se nem maszkellenőr...basszák meg azok akik törvénybe hozták ne a sofőr faszával verjék a csalánt.
jesz
@Pálinkás Pál: ott a pont!
Már nem is az iskolaőrökért izgulunk, hanem a buszvezetőkért, vasúti jegykezelőkért, bolti biztonsági őrökért...
Némelyik ellenőr képes a buszvezetőt szemrebbenés nélkül feljelenteni...azt még nem tudja, hogy a bírság kiszabásához nem elegendő a kamera, hanem az engedetlen utas neve, címe személyi igazolványból kiírva...na azt megnézném
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Málna
@Bástya Béla Elvtárs: Az rendben, de attól még valahogy meg kellene oldani, hogy tényleg mindenkin legyen maszk utazás közben. Én, mint utas sem szólhatok rá mindenkire.
Eriksson
@Pálinkás Pál: Volt egy ominózus eset Franciaországban:
index.hu/kulfold/2020/07/10/meghalt_a_francia_buszsofor_akit_ket_fiatal_megvert_egy_maszkviselesi_vita_miatt/

Lehet, hogy volt több is, csak a média hallgat ha májgrésön gyökerűek az elkövetők.
Pálinkás Pál
@Eriksson: ezért mondtam, a feszültség fenntartására jó ez a rendelet
Bástya Béla Elvtárs
@Málna: A gond az, hogy az internet tele van félrevezető információval (videók, cikkek, stb.), így osztják meg szándékosan az embereket! Némelyik már bőven kimeríti a rémhírterjesztés kategóriáját - s ehhez orvos is adja a nevét!
Tudomásul kell venni a kötelmeket! Van egy eljárásrend az intézményekben, közlekedési eszközökön - azt szigorúan be kell tartani / tartani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.