Ursula von der Leyen megkapta a magyar miniszterelnök levelét.

Az Európai Bizottság elnöke megvédte az uniós biztost, akinek a lemondását követeli a magyar kormány.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben

- közölte Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Vera Jourovát. Hozzátette,

az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre.

Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni. A jelentés valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá.

A Portfolio azt írja, az újságírók többször is kérdezték a szóvivőt, hogy Vera Jourová a múlt pénteki interjúban vajon a magánvéleményét fogalmazta-e meg arról, amikor beteg demokráciát emlegetett Magyarország kapcsán, de a szóvivő csak azt ismételgette, hogy

holnap Jourová majd a kamerák elé áll és nyilvánosságra hozza az anyagot és abból minden kiderül.

A szóvivő kijelentette, hogy Ursula von der Leyen nagyon szorosan együtt működik Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős biztossal, a Bizottság alelnökével és "teljes a bizalma" iránta.

Jourová múlt pénteken a Der Spiegel német magazinban megjelent interjúban az illiberális demokrácia téma kapcsán az „ill” szójátékkal élt (angolul beteget jelent, az interjúban a „krank” kifejezés jelent meg, ami németül is beteget jelent) Magyarországra, illetve azt rótta fel, hogy a magyar médiaviszonyok miatt sok ember nem tud önállóan véleményt alkotni, mert alig jelenik meg kritika a kormánypárti sajtóban.

A Portfolio emlékeztet rá, hogy Jourová egy másik uniós biztossal együtt hónapokig dolgozott a minden tagállamra 4 kategória szerint kiterjedő jogállamisági jelentésen (bírósági rendszer függetlensége, fékek és ellensúlyok, médiaviszonyok, korrupció elleni küzdelem), így nem véletlen, hogy kiemelten figyel rá a magyar kormány.

Forrás: Portfolio, 24.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Szecsődi Balázs 

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Agresszív kismalac... Ja nem, dagadt disznó!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Naná! Az anarcholiburnyák "bizalom" annál erősebb benne, minél inkább nem tartja a kötelmeit! A lényeg, hogy öblöseket hazudozzon, mocskolódjon!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Lepényleső
Hihettük pedig,hogy szóra sem érdemes?
Csizmás Kond
voltak vannak és lesznek ilyen és hasonló bértolnokok mint tavaris, szargentini, most ez a jurova...mert valaki csak el kell mondja mi nem tetszik a pénzesbácsinak...
Az ilyen sértő kijelentések mindig is ugyanonnan jöttek csak a kimondója volt más, és mindig lesz is ilyen sehonnai akit ki lehet állítani hogy szarakodjon. Egy unióban a legfontosabb a tisztelet volna. A politikát lehet csűrni csavarni de ahol elkezdődik a nevezgetés ott vége a becsületnek...és a zunióba többet soha nem lesz becsület, mert már kiléptek onnan az ilyen megnyilvánulásokkal. Ha az unió úgy értékeli hogy a közösség egy akkor a nevezgetéssel önmagát értékeli, márpedig ahol a közösség nem egy ott nincs unió.
verőce21
Európában ugyanazon ideológiai alapon akarnak létrehozni egy birodalmat - már eleve olyan kezelhetetlen ellentétekkel -, mint amilyenné az USA az elmúlt 60 évben vált.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.