Az állami és a magánpraxis szétválasztása további jogszabályokat igényel – mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kásler Miklós az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről közölte: a kormány régóta foglalkozik az egészségügy átalakításával, fejlesztésével, és ezt a folyamatot a koronavírus-járvány felgyorsította.

Nagyon markánsan rámutatott a magyar egészségügy erényeire, és rámutatott azokra a viszonyokra is, amelyeken célszerű nagyon gyorsan változtatni

- fogalmazott.

A miniszter elmondta: a törvény tervezetéről a Magyar Orvosi Kamarával és az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével is egyeztettek.

Szeptember 30-án három fizetésemelési javaslatot tettek le kormány elé, és ezek között szerepelt a kamara javaslata is, amelyet a miniszterelnök elfogadott; ennek egyik lényege a háromlépcsős béremelés – tette hozzá.

A törvény – bár a közvéleményt elsősorban az orvosok béremelése és a hálapénz büntethetősége érdekli – nagyon kiterjedt, és olyan "tételek" vannak benne, amelyek hetvenéves adósságot törlesztenek.

Valóban azt lehet mondani, hogy korszakos a törvény, mert a magyar egészségügyet teljesen új pályára állíthatja

- fogalmazott Kásler Miklós.

Hozzátette: a jogszabály véget vet a hálapénznek, amely eddig jelentősen torzította az orvos és a beteg közötti bizalmi viszonyt, másrészt pedig azzal járt, hogy az orvosok anyagilag ki voltak szolgáltatva a betegeknek.

Kásler Miklós szólt arról is, hogy az új jogszabály a törvényesség és a rendezettség irányába mozdítja el az egészségügyet, ugyanakkor a magán- és az állami praxisok szétválasztása további jogszabályok megalkotását igényli.

A miniszter szerint

az új törvénynek köszönhetően a külföldön dolgozó magyar orvosok egy része várhatóan hazajön, ráadásul a bértábla a kezdő orvosok számára is áttekinthető, világos jövőképet vázol fel.

A jogszabály nem vonatkozik a háziorvosokra, velük kapcsolatban további lépések várhatók.

Hasonló a helyzet a nővérekkel, de az ő esetükben a fizetésemelés folyamatos, "és azt tudom mondani, hogy 2019 és 2022 között a nővéri fizetések a két és félszeresükre emelkednek"

- mondta Kásler Miklós.

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a parlament kedden.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Ez pont annyira valószínű, mint hogy a Fidesz feláll, lemond a hatalomról, az elherdált pénzekkel elszámol, és önként, dalolva bevonul If várába raboskodni. Ki az az elvetemült őrült, aki sokkal, hagsúlyozom SOKKAL jobban fizető külföldi munkát, kiváló munkakörülményeket és megbecsülést ott hagy? Ennyi pénzért? Lássunk már végre világosan... amit itt 20-30 év után kínálnak (jelenlegi árfolyamon) azt kint egy jó melós is megkapja. Pont.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Shikari: Meg mielott beve'ded a ve'dhetetlent: kizarolag Magyarorszagon basznak ki a melossal, mert mindenhol mashol HETENTE fizetnek. De az allam ebben IS megszivatja az egyent: azt a penzt, amit oktober 3-an megtermel, csak jovo honap 2-an fizeti ki neki, igy kamat nelkul gazdalkodik a ceg penzevel, a melos rovasara! Nehogy mar lehasaljak az allam nagy joszivetol, mert megmosolyoglak.!
Qqberci
Hazajön. Esetleg. Majd ha megszerezte már a külföldi nyugdíjat...
csipetke
@Shikari: 9:17 A Balaton eddig is körös-körül volt kikötőkkel-strandokkal,a gond az,hogy az orbán által újgazdaggá lett elit szinte teljesen kisajátította,és ez nagyon szomorú. Ahogy írtad,kormány-beruházások...Ezek nem kormányberuházások,ezek a töklámpás nemzeti vejkó,és a gázszerelő beruházásai,KÖZPÉNZBŐL!
kokopelli
@Qqberci: ...hány olyan ismerősöm van,akiknek a gyererekei felnőtek,és nem hajlandók elhagyni a külföldet.
Nekik az ottani élet a normális,mert az "elemitől" a felsőfokig idegennyelven is tanultak!Továbbá nem hajlandók
lemondani a kinti életszinvonalról! A szülők két tűz közé szorulnak,mert az unákat nem lehet kettészakítani!! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.