Az MSZP szerint az Orbán-kormány utólag brüsszeli hitelből kívánja finanszírozni a koronavírus-járvány alatt bevezetett gazdaságvédelmi programjának legtöbb intézkedését – mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, egy a Facebookra feltöltött videóban.

Ujhelyi István kifejtette, a kabinet tizenöt pontos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottság munkahelyvédelmi hitelprogramjához, amelyből várhatóan mintegy 180 milliárd forintot kap majd Magyarország.

Támogatom a programot és örülök annak, hogy a kormány végre benyújtotta az igényét

- mondta a szocialista politikus, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, a kabinet kevés pénzt kért és nem próbál minden rászoruló munkavállalót megsegíteni.

Kiemelte, a magyar kormány a benyújtott igénylés alapján egyebek mellett az állami tisztviselők személyes egészségének védelmére, valamint a kórházak és az egészségügyi dolgozók védőfelszerelésére is pénzt kér, bár korábban azt kommunikálta, hogy az Európai Unió semmilyen segítséget nem nyújt Magyarországnak a védekezésben.

A kormányzati igények között szerepel továbbá az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri pénzügyi juttatás is, amelyet "most ezek szerint a brüsszeli hitelből kívánnak utófinanszírozni" – tette hozzá.

Ujhelyi István szerint a kormány a katások adómentességét, a rehabilitációs hozzájárulási adó csökkentését és a szociális, valamint a szakképzési hozzájárulási adó felfüggesztését is ebből a hitelkeretből kívánja elszámolni.

Az MSZP EP-képviselője megjegyezte, a kabinet igényléséből kiderül, hogy a "fideszes csókos köröknek" akar segíteni a turizmus területén, nem pedig azoknak a budapesti kis- és középvállalkozásoknak, amelyek "érdemi segítség nélkül maradtak a válságban".

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.