Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

A képviselők 166 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát.

A szabályozás célja, hogy a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelő szülőknek, az álláskeresőknek és a közfoglalkoztatottaknak a jövő év első felében továbbra se kelljen eleget tenniük a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségüknek.

A parlament felhatalmazta a kormányt, hogy határozzon meg egy olyan mutatószámot, amelynek segítségével a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknál is meghosszabbíthatóvá válik a hiteltörlesztési moratórium.

A moratórium változatlanul a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, a meghosszabbításból kimaradókra pedig hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig.

A törvény továbbra is lehetőséget biztosít az adósnak az eredeti szerződési feltételek szerinti törlesztésre is.

A moratórium meghosszabbítása a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre is kiterjed, valamint a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre is.

A babaváró kölcsönök esetében az állami garancia kezességvállalási díját a fizetési moratórium időtartama alatt elengedik, az adósoknak nem keletkeznek költségei a halasztás miatt.

A fentiek mellett az újabb fizetési moratórium hatályát kiterjesztették a magáncsődeljárásban résztvevő, kiemelt társadalmi csoportba tartozó adósokra is.

A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.

A halasztás lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A hosszabbítással csak a pénzintézetk nyernek!!! Nem hosszabbítani kell, hanem a devizahiteleket pl teljesen eltörölni.
namihami
Viszont fizetni majd Euroban fog kelleni. (a kép tanúsága szerint)
@Jozefina: Bocs, de azt a pénzt felvette. Tehát, ha elengedik, akkor mindenkinek kell fizetni---helyette.
Akkor az autónak árát, amit én is így vettem, most vissza kellene kapnom? Magyarul: kaptam egy autót ajándékba? Mert azt senki nem tudhatta, hogy a svájci frank (és a többi) el fog szállni a forinthoz képest. A részlet nem a bankok miatt emelkedett, hanem a piac árfelhajtó szerepe okán. Be lehet a világpiacot perelni, de félő, hogy (ahogy eddig is) ezzel is rajtunk röhögne a nemzetközi gazdaság.
Csak egy példa: Tételezzük fel, hogy a munkahelyem biztos. Van 100.000 forintnyi, törlesztésre fordítható pénzem. Akkor csak a hülye köt olyan szerződést, ahol a részlet 85-90.000 forint. Mert egy krach esetén így járt. Tudom, hogy jó nagyobb-modernebb lakásban, autóval élni, de a gondolkodás és előrelátás nem emberellenes tevékenység. Vegyen kisebbet, olcsóbbat--alacsonyabb részlettel és ha gáz lesz, még mindig nem viszik el a feje fölül vagy a se..e alól.
Ez a véleményem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.