Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

Szlávik: a koronavírus veszélyesebb, mint az influenza, a halálozási adatok is ezt igazolják
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik János úgy fogalmazott, hogy

hatalmas járványról lehet beszélni, amely nem csendesedik, és Magyarországon is emelkedik a fertőzések és halálesetek száma.

A szakember az IME egészségügyi szaklap konferenciáján kitért arra, hogy az influenzával összehasonlítva is veszélyesebb a koronavírus. Amerikai adatokat ismertetve elmondta, ott

évente 30-40 millió influenzás megbetegedésre 30-40 ezer haláleset jut, míg a koronavírust már 6-8 millió amerikai kapta el, és már több mint 200 ezren haltak meg a vírus szövődményeiben.

Magyarországon az elmúlt hónapokban nem volt magasabb a halálozás, mint a koronavírus előtti években, de ez nem minden országra igaz – mondta a szakember, példaként Angliát,

Spanyolországot, Olaszországot és Franciaországot említve.

"Egyértelmű, hogy a halálozások emelkedéséért a koronavírus felelős"

- emelte ki.

A tesztelésről Szlávik János azt mondta, Magyarországon naponta 6-12 ezer tesztet végeznek, és azokból mutatják ki az egyre emelkedő számú pozitív eseteket.

A mintavételek száma tavaszhoz képest jóval több, és próbálnak újabb és újabb technikákat találni a pozitív esetek felkutatására – tette hozzá.

Ezek közül a legmegbízhatóbb a PCR-teszt, amelyhez azonban speciális eszköz, szakértelem és megfelelő laboratóriumi háttér szükséges.

Az utóbbi időben használatos úgynevezett antigénalapú gyorsteszteket is elfogadják a vírus kimutatására, ezek negyedóra után kimutatják a pozitivitást

- mondta.

Kiemelte, a maszkviselés az egyik alapvető eszköze a védekezésnek, azonban nem kell a maszkokat misztifikálni. Hatékonyság szempontjából nincs nagy különbség közöttük, hiszen míg egy egyszerű maszk 95 százalékos, a sebészi maszkoké 95-98, a speciális, ffp2, ffp3 maszkok 99 százalékos védelmet nyújtanak – közölte az infektológus.

Az utcán, a hétköznapi életben az egyszerűbb maszkok is védelmet nyújtanak, azonban a védekezés másik fontos eleme a távolságtartás. Ha ezt a kettőt betartjuk, szinte nulla a megfertőződés esélye

- hívta fel a figyelmet.

Szlávik János beszélt arról is, hogy a koronavírus nem csak a tüdőt támadja, a kezdeti fázis után az összes szervet képes megbetegíteni, többek között szív-, máj-, veseelégtelenséget okozva.

Ez mutatja a vírus veszélyességét.

A fertőzöttek 10-20 százaléka szorul intenzív ellátásra, és közülük 30 százalék hal meg

- emelte ki.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a kezdeti tünetek megjelenésekor nehéz megkülönböztetni az influenzát a koronavírus-fertőzéstől. Izgalmas megfigyelésnek nevezte, hogy a braziloknál, akik megkapták az influenzaoltást, enyhébb lefolyású volt a koronavírus-fertőzés.

A koronavírus elleni védőoltásra térve a szakember elmondta, már több olyan törzskönyvezett oltás van Oroszországban és Kínában, amellyel több tízezer embert oltanak, és hatékonynak bizonyulnak.

Hozzátette: kétszáz oltóanyag-jelölt van úgynevezett preklinikai vizsgálatban, ebből tíz van fázis 3 státuszban, vagyis amikor már sok emberen, járványos körülmények között próbálják ki azokat. Két-három oltóanyagot már törzskönyveztek is.

Szlávik János szerint a jövő év elején, közepén meglesznek ezek az oltások.

Valószínűleg először az egészségügyi és szociális területen, a kiemelt infrastruktúrában dolgozókat, az idős, krónikus beteget oltják először

- mondta.

Az átoltottság azonban még messze van – tette hozzá, hiszen ahhoz, hogy ez a vírus eltűnjön, az emberek 80-95 százalékát be kellene oltani.

Ahhoz pedig, hogy a nagyobb járványokat elkerüljük, 50-60 százalékos átoltottságra lenne szükség. "Ettől még nagyon messze vagyunk" – fogalmazott Szlávik János.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
csak előkerült a haknis is...úgy látszik már vissza szívnák a tegnap véletlenül elkottyantott halálozási adatokat...persze szlávik csúnyán csúsztat,... mert igaz hogy a sima flunak kisebb a halálozási aránya, viszoint 10-15 ször többen kapják el...és mint a felettem lévő hozzászóló linkelte...
"Csaknem ötezer fővel többen haltak meg influenzában Magyarországon az év első két hónapjában, mint az előző esztendő hasonló időszakában."
tudtok olvasni??? két hónap alatt ötször annyian,mint a covidban majdnem egy év alatt!!! nos ez az igazság, akkor valahogy nem hallottam itt senkit maszkokért kiabálni...ebből nagyjából mindenki megállapíthatja mi az igazság a covid körül...
Pálinkás Pál
micsoda egy hazug köcsög ez...ha valaki nem hülye, akkor el tudja olvasni még a maszkok csomagolásán is hogy mi ellen véd...az egyszerű maszk semmitől nem véd, mindenki kipróbálhatja, csiszoljon egy kicsit...a szája tele fog menni porral pedig a porszemcse tankhajó a vírushoz képest!!! max arra jó hogy direkt ne tudd leköpni a másikat...az első maszk ,ami már fizikailag megfogja a vírust, az az ffp 3-as...ennek is utána lehet nézni...ez a szlávik megérett a süllyesztőre a puhossal együtt!!!
Gazella
Remélem megtanultál számolni kedves.. másik nagyon jól megy neked a propaganda.. mi lenne ha nem lóditanál nagyokat?!
simmering73
Egy cikk Romániából, az influenzát preferáló és a covid-ot bagatelizáló csodacsapatnak:
"A járványtagadók, konteóhívők, illetve a koronavírus veszélyét a nátháéhoz hasonlítók számára beszédes adat lehet, hogy az elmúlt héten egyetlen nap alatt több Covid-19-haláleset történt az országban, mint influenzához köthető elhalálozás a 2019-2020-as influenzaszezonban összesen. Október 16-án 75 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában, influenzában pedig összesen 73-an haltak meg országszerte a 2019 októberétől 2020 májusának végéig tartó szezonban."
szekelyhon.ro/vilag/a-covid-19-mult-heten-egy-nap-alatt-bhoztar-egy-teljes-influenzaszezon-adatait-az-elhalalozasok-szamat-tekintve
Maria24s
Szeretne egy lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.