Jövőre drágulni fog az útdíj, a rendelet szerint az augusztusi infláció mértékével fognak emelkedni az árak. Fontos kiemelni, hogy a módosítás kizárólag a HU-GO elektronikus útdíjrendszerben közlekedő, 3,5 tonna feletti súlyú tehergépkocsik úthasználata után, a megtett úttal arányosan fizetendő útdíj mértékében eredményez változást, a használati díjas e-matrica rendszerben közlekedő személygépjárművek (személyautók, buszok, motorok) által fizetendő úthasználati díjon (e-matrica) a kormányrendelet nem módosít.

Januártól drágulnak az autópályadíjak

Fotó: Unsplash

Még nyáron hatalmazta fel az Országgyűlés a kormányt arra, hogy évente automatikusan megemelhesse az úthasználati díjakat. Az erről szóló rendelkezés nemrég meg is jelent a Magyar Közlönyben: ebben az áll, minden év január elsején változnak a tarifák, amennyiben az augusztusi fogyasztói árindex tekintetében inflálódás tapasztalható – a KSH adatai szerint.

Márpedig idén augusztusban 3,9 százalék volt az infláció, ennyivel fog tehát drágulni a pályamatrica január elsejével. A szabály szerint az új árakat legalább 30 nappal az érvényességet megelőzően kell kihirdetni.

Fontos kiemelni, hogy

a 2020. október 27-én, a Magyar Közlönyben megjelent 466/2020. (X. 27.) Kormányrendelet kizárólag a HU-GO elektronikus útdíjrendszerben közlekedő, 3,5 tonna feletti súlyú tehergépkocsik úthasználata után, a megtett úttal arányosan fizetendő útdíj mértékében eredményez változást, a használati díjas e-matrica rendszerben közlekedő személygépjárművek (személyautók, buszok, motorok) által fizetendő úthasználati díjon (e-matrica) az említett kormányrendelet nem módosít. Ennek megfelelően a tehergépjárművek úthasználata után fizetendő útdíj mértéke változik a kormányrendeletben meghatározottak szerint 2021. január 1-től, és nem a különböző típusú e-matricák ára.

Forrás: NÚSZ, Pénzcentrum

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zorka
Hogy a villám csapna már bele ebbe a szemét cigóba meg a bandájába! Milyen szelektív a látásuk az emelésekkel kapcsolatban. A nyugdíjakat 1,2%-kal, az autópályát meg 3,9%-kal emeli meg. Birka népnek ez is belefér.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Ronin2
Az autópályákat "az Ön pénzéből Önnek"..építették,hogy legyen miért egyre többet fizetnem.
Hogy rohadna meg aki ezt megszavazta.
Ők ingyen sunnyognak a pályákon.
Qqberci
Talált pénz: semmit nem kell tenni érte, csak beszedni...
zorka
Hogy a villám csapna már bele ebbe a szemét cigóba meg a bandájába! Milyen szelektív a látásuk az emelésekkel kapcsolatban. A nyugdíjakat 1,2%-kal, az autópályát meg 3,9%-kal emeli meg. Birka népnek ez is belefér.
SystemError
Kilopják rá a közpénzt, megépítik azon is lopnak, majd az üzemeltetés alatt lopják ki a legtöbbet, de segítenek, ha vergődik az ország korona alatt...:)
ómió
A "privát partner" kevesli a zsét? Hisz azok is efftársi "PPP konstrukcióban" épültek! De akkor, mintha kusikáltak volna az efftársak!
szép új világ
@Ronin2: Csak a pontosság kedvéért: helikopterrel és honvédségi géppel járnak.
Automatrica
A Közölt hír hibásan jelent meg, kedves Propeller !!
Mielőtt mindenkit felizgatnának, az áremelés csak teherautókra, kamionokra vonatkozik, amelyek használat-arányos útdijat fizetnek.
Pokróc
Törölni kéne maaaarha banda , az áru és személyek zavartalan áramlása érdekében . Adóztatni kell nem utonállni :-((((
Pokróc
Éves matricák mindenpályára , és az ami nyugaton van . Felső sebességhatár eltörlése .(németország ) Mindenki mennyen ahogy akar Marhaaaa banda :-(((( Ilyen nehéz ez ?
Pokróc
A polgármegdöglesztéses megrendszabályozással nem lesz fellendülés barmok :-((((((((( Biztos hogy nem !!!
Pokróc
Ahol kell be van korlázozva németben ,be is tartják ,ahol nem kell minek 130 ? ???
Pokróc
2022 ben én is indulok Orbán ellen . Éves díj ,felső sebességhatár eltörlése autópályákon , üzemanyag jövedékiadó csökkentés 50 % , ,minimálnyugdíj netto 190 000 ft , alapjövedelem netto 190 000 ft , munkanélküli segély 12 hónap , min netto 170 000 / hó
Pokróc
Ami ez alatt van mind nevetséges konkrétan
:-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Pokróc
A 700 eurós ország mint Görög 10 éve . Ez a minimum , Lássátok be !!!
Pokróc
Bexéltem 1 ukrán vendégmunkással 1200 at kapóránként ,a főnöke 3000 et xámláz ki után ,lehet xámolni aki akar
lusta
Nagyon fontos lenne az éves matrica vásárlása úgy, mint például a szlovákoknál. A most megvásárolt matrica jövő év novemberéig érvényes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.