Több helyen már a második kört kérik az oltóanyagból a háziorvosok, mert akkora az érdeklődés. A gyerekeknek sem jut elég az oltásból

A Népszava 20 háziorvost kérdezett meg, hogy mi a helyzet az influenza elleni oltásokkal, a 90 százalékuk arról számolt be, hogy már alig tudnak mivel oltani, akkora az érdeklődés.

Hosszabbodnak az influenza-oltás várólistái, miközben fogy a vakcina

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CC0

Komáromi Zoltán XII. kerületi háziorvos, a DK fővárosi egészségpolitikusa a lapnak a következüket mondta:

Összesen két ampulla influenza elleni vakcinám van, ezek kivételével az összes kapott, vagyis 238 oltást beadtam és még legalább 150-en várakoznak. Egyetlen hét alatt fogyott el az egész szezonra szánt adag. A területi ÁNTSZ-nél azt ígérték, ha lesz utánpótlás, szólnak. Egyelőre nem jelentkeztek.

Tavaly és azt megelőző években a háromkomponensű Fluart vakcina 50-60 százaléka fogyott el mindössze az influenza-időszakban, idén azonban megnőtt az érdeklődés, miután Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 11-én arról beszélt, hogy mindenkinek ingyen lehet az influenzaoltás.

Azonban addigra már nem lehetett nagyobb adagot gyártatni, mert a szokott 1,3 milliónyi ampulla már készen volt, újabb adagok legyártása viszont fél évbe kerül a lap szerint, emiatt a kormkány megvette a Sanofi gyógyszertári piaci forgalomra szánt Vaxigrip négykomponensű oltóanyagának 100 ezer ampulláját – de valószínűleg ez sem lesz elég.

Jó lenne, ha legalább kiállnának, és elmondanák, hogy tévedtek, és legalább hagynák, hogy az egészségesek helyett a betegek kaphassák meg a rendelkezésre álló vakcinákat

– mondta Komáromi.

A készletek pedig egyre fogynak, Egerben Horváth Gábor háziorvos 3000-es betegszámú körzetében már a második adag oltását kezdték el beadni.260-an már megkapták az oltást, most egy újabb 260-as csomagot kaptak a napokban. Míg tavaly egy ilyen csomagból 47 adag megmaradt, ilyenre most nincs példa.

Az Egerhez közeli Ostoroson hasonló a helyzet (az első 300-as adag elfogyott, most várnak a következőre), Szegeden egy rendelőintézetben két hét alatt fogyott el a 220 adagnyi oltás – most várólista van, Budapesten egy IX. kerületi rendelőben ugyancsak ez van, az összes – 200 darab – vakcina elfogyott, hogy mikor jön a következő adag, nem tudják egyelőre.

Egy nagyatádi háziorvos, Erdő Gabriella a lapnak elmondta, hogy egy normális évben az 1800 fős körzetének 20-30 százaléka oltatja be magát influenza ellen, ez most a 60 százalékot közelíti. Neki 24 adagja maradt, és úgy tudja hivatalos tájékoztatásból, Nagyatádon és környékén az egyik vakcinából sincs raktáron egy darab sem.

Kaposváron is több háziorvos az utolsó adagokat adja be, a krónikus betegek elsőbbséget élveznek, a többieknek egyelőre várniuk kell. Az egyik háziorvos a Népszavának elmondta, sokkal nagyobb az igénye, mint amennyi vakcinát kapott, és amikor ezt jelezte, hivatalos helyeken csak széttárták a kezüket, hogy ennyi van.

A lap által Ajkáról, vagy a főváros melletti agglomerációs övezetből megkeresett háziorvosok elmondták, pár adagot tartalékoltak, hogy a krónikus betegeknek és a 70 év fölötti korosztálynak maradjon, de a többieknek, akik nem kaptak, azoknak várniuk kell. Legtöbbször százas nagységrend az, amennyivel többen kérnek oltást, mint amennyi vakcinát kaptak a háziorvosok.

(Ugyanakkor az ország keleti felében élő háziorvosok viszont arról számoltak be, hogy ők a tavalyi mennyiséghez közelítőt kaptak idén is, de még van a vakcinából, mert egyelőre nincs nagy roham értük a körzeteikben.)

A három éves kor alatti gyermekeknek ráadásul a négykomponensű oltóanyagra lenne szükségük, amiből eleve kevesebb van, ez is gondot okoz a háziorvosoknak.

Sok helyen pedig erős az oltásellenesség.

Elég egy hangadó, aki megijeszti vagy lebeszéli a többieket, de olykor babonából, vagy előítéletből nem engedik megszúrni magukat. Volt egy idős asszony, aki arról kárált, hogy a test istené, s ha azt kiszúrják, akkor be tud férkőzni az ördög a bőr alá. Nos, ezzel szemben nehéz tudományos érveket felsorakoztatni

- mondta el egy észak-borsodi háziorvos. Nála a kapott 150 vakcinából 100 még dobozban van.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Hja,orbánnak talán érdeklődnie kellett volna illetékes elvtársnál,hogy elég oltóanyag van-e,és csak utána pózolt volna a kamerák előtt saját magát beoltatva. Ha most kezdenének oltóanyag-gyártásba,abból 6 hónap múlva lenne kézzelfogható eredmény.
Pálinkás Pál
@csipetke: javíts ki ha tévednék...az oltóanyag mindig az előző évi influenza alapján készül...és csak reménykedhetnek,hogy nem másfajta flu jön!!! ugye igazam van???,
Pálinkás Pál
@sgl: erről beszélek...lutri hogy ugyaz lesz -e délen,mint északon..és fordítva...de köszi a pontosítást!!!
csipetke
@Pálinkás Pál: 10:10 Igen,így van.Asszem csak duó létezik belőle,azaz pl az A-t,és a B-t lehet kombinálni,a lényeg,hogy 6 hónap kell az előállításához

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.