Uniós kereszttűzbe került Orbán Viktor. Az EP frakcióvezetői azt üzenték a magyar kormányfőnek, hogy nem lehet zsarolással engedményeket kicsikarni – írta meg kedden a Népszava. Az Európai Parlament csak akkor bólint rá az uniós költségvetésre, ha vannak jogállami feltételek, amelyeket Magyarország és Lengyelország elutasít.

Az Európai Uniót nem lehet zsarolni!

Így reagált a Népszavának az Európai Parlament szocialista frakciójának spanyol vezetője arra, hogy Orbán Viktor vétót helyezett kilátásba, ha az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot a jogállamisághoz kötik.

Iratxe García Pérez a Népszavának azt mondta,

A jogállami szabályrendszer célja az európai értékek és demokrácia előmozdítása, vagyis minden európai javát szolgálja. Ha Orbán szeretné megakadályozni a költségvetés vagy a járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alap elfogadását, akkor a magyar emberek érdekeit veszélyezteti, mert a támogatások főleg a pandémia következményeinek az enyhítését szolgálják

Szerinte Orbán Viktor nehezen tudná megmagyarázni a magyaroknak, miért mond le a vállalkozásokat és az egészségügyi rendszert segítő jelentős forrásokról a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén.

Manfred Weber, a Fidesznek is otthont adó Európai Néppárt frakcióvezetője a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában felszólította Orbán Viktort, hogy fogadja el a jogállamról született kompromisszumot, ne próbálja túszul ejteni az uniós pénzügyi alapokat.

Ne játsszanak ezzel!

– üzente a magyar és a készülő jogszabályt ugyancsak ellenző lengyel kormányfőnek.

A Népszava emlékeztet rá, összesen 1800 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, illetve kisebb részben hitel kiutalásának a megkezdése forog kockán.

Az Európai Parlament csak akkor bólint rá az uniós költségvetésre, ha vannak jogállami feltételek, amelyeket Magyarország és Lengyelország elutasít.

A lapnak Margarida Marques portugál EP-képviselő, a parlament egyik főtárgyalója azt mondta:

Nem nyúlunk a tagállamok borítékjához, de szeretnénk növelni 15 olyan támogatási program finanszírozását, amelyek a jövő Európájához kapcsolódna

Hozzátette:

Nem ragaszkodunk az eredeti álláspontunkhoz, amely a tanács által javasoltnál eleve jóval több pénzt fordított volna a jelzett célokra, de mindenképpen nagyobb összegeket költenénk a 15 jövőorientált programra

Marques lát arra lehetőséget, hogy a következő költségvetési ciklusban az önkormányzatok a jelenleginél jelentősebb közvetlen támogatásokhoz jussanak az EU-tól.

Nem fogadhatjuk el, hogy a helyhatóságok azért kerüljenek hátrányba, mert a vezetőik más politikai családhoz tartoznak, mint a kormány. Tudom, hogy a felzárkóztatási pénzekért felelős uniós biztos szívén viseli ennek a problémának a megoldását

- hangsúlyozta a portugál EP-képviselő.

Forrás: Népszava, 24.hu

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Mr. Orbán “ Ön bizonyára nem tudja, de nem a szar kéri, hogy dobják ki az istállóból.” (Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt belga politikus, Belgium volt miniszterelnöke)
Tükröm tükröm mond meg nékem...
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69247653_662875564192354_714385002720133120_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=vrgBa2GML-kAX8dp5v-&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=1e390ca7578b03f63e85151269bac95e&oe=5FB3701B
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Eladott Ország: Ezt mondta be az Athina Híradó? És Korózs efftársad "narrálta"? Akkor az "efftársi hitelességéhez" kétség nem férhet!
vacsi
"Az EP frakcióvezetői azt üzenték a magyar kormányfőnek, hogy nem lehet zsarolással engedményeket kicsikarni "

Akkor ők miért zsarolnak?!
Béla333
Mert a fanatikus, elvakult maffia hívőknek már az is zsarolás, ha valaki azt mondja, hogy ne lopd el a pénzünket?!
Olyan degenerált gondolkodásuk van, hogy régebben erre azt mondták: "Ha a hülyeség növesztene, akkor te ülve nyalnád a Holdat!"
Ez a maffia és a fanatikusai!
Clavigo
@Shikari: Anyád is lassan beér a sarokról..Őt is " támogatják "..
Lepényleső
Kemény szavak értek el bármi eredményt valaha annál akivel csak bottal lehet beszélni?
ómió
@Eladott Ország: A sok bolsi kreténség mellett újabb "összeállítás" az Athina Híradók "anyagaiból"? Nem csodálom, hogy az állapotod OPNI után kiált! De mit tegyünk, ha Böszme efftársad bezáratta előtted!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.