Alighogy megkapta a kormány a felhatalmazást a veszélyhelyzet 90 napos fenntartására, máris olyan törvénymódosítások kerültek elő, amik nehezen férnek bele a járványügyi intézkedések sorába.

Kedd éjfél előtt egy perccel nyújtotta be Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes azt a törvénymódosítási javaslatot, amely belenyúlna a választási törvénybe – olvasható a 24.hu cikkében. (A módosítás előadója Varga Judit igazságügyi miniszter.)

Belenyúl a kormány a választási törvénybe, szigorodhat a listaállítás

Fotó, címlapkép: Facebook/Semjén Zsolt

A lap szerint a legfontosabb módosításnak az tűnik, hogy jóval nehezebbé válik a pártoknak a listaállítás, mert a szövegben a következők szerepelnek:

(1) Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez korábban úgy volt, hogy csak 27 választókerületben kellett jelölteket állítani egy pártlistához. A pártlistát állító pártoknak ugyanakkor a módosítás szerint az állami támogatása is emelkedne azon pártokhoz képest, amelyek nem állítanak pártlistát.

A támogatásokról ez olvasható a módosító javaslatban:

(1) Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből az 5. § szerinti összeg

a) 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven,

b) 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,

c) 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden

egyéni választókerületben jelöltet állított.

A lap szerint emiatt jóval nehezebb lesz külön listát állítania az ellenzéki pártoknak, ha támogatáshoz szeretnének jutni, de közben egyetlen körzetben csak egyetlen jelöltet akarnának indítani a Fidesszel szemben.

A módosító indoklása szerint a szigorításokra azért van szükség, hogy a valós támogatás nélküli törpepártok ne állíthassanak országos listát a támogatásért.

A módosítóban még szerepel, hgy nem lehet jelölt az megyei listán, aki polgármesterjelölt, illetve az is, hogy a választással kapcsolatos iratok megsemmisítését a szavazás utáni 90. munkanapon kell megtenni. Több más módosítás mellett az is olvasható a módosító indítványban, hogy a jogerősen jelöltként nyilvántartásba vett személyt ugyanolyan mentelmi jog illeti meg, mint az országgyűlési képviselőket, bár kivétel akad a két jogállás közt.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Össze foshatja magát a nép ha nem áll végre a lábára és nem zavarja el ezeket a takony narancs bagázst!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Shikari: Arról van infód, hogy orbán kamupártjai miért nem adják vissza a milliókat?
Aki Én
@sgl: ...nem hiszem, sőt. De valami ilyesmiről beszéltem én is.
Aki Én
@Shikari: ...és arról van infód, hogy orbán kamupártjai miért nem adják vissza a milliókat?
kereső
@Aki Én: Milliókat? Csak 2,4 milliárd ragadt be náluk 2018-ban. Megközelitőleg ugyanennyi 2014-ben. Könnyű ám ez igy, más kezével szedetni a csalánt. Törvényesitett sikkasztás.
Aki Én
@kereső: ...úgy értem pártonként milliókat.
Lepényleső
Nem lenne egyszerűbb törvénybe foglalni a bán örökös királyságát? Csak nem pszichopaták,
kik élvezik a maradék demokrácia egyre nagyobb léptékű halálát,az ország teljes kifosztását?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.