A magyar igazságügyi miniszter úgy látja, hogy Hollandiának "már papíron sem független az ügyészsége", de ez az Európai Uniót "egyáltalán nem zavarja".

Varga Judit szerint Hollandiának "már papíron sem független az ügyészsége"
Fotó: Facebook/Varga Judit

Varga Judit szerdán a Facebook-oldalán azt írta: az Európai Unió Bírósága kedden megerősítette, hogy Hollandiában az ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja, ezért függetlenség hiányában nem tekinthetőek "igazságügyi hatóságnak".

A miniszter emlékeztetett: a bíróságnak abban kellett állást foglalnia, hogy a holland ügyészek megfelelnek-e a "végrehajtó igazságügyi hatósággal" szemben támasztott követelményeknek az európai elfogatóparanccsal kapcsolatos eljárásokban.

Az Európai Unió Bírósága szerint – folytatta Varga Judit – az elfogatóparanccsal kapcsolatos határozatokat olyan igazságügyi hatóságnak kell meghoznia, amely megfelel a hatékony bírói jogvédelem követelményeinek, köztük a függetlenség garanciájának.

A holland ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja. Ezért nem tekinthetőek "végrehajtó igazságügyi hatóságnak" – fűzte hozzá.

Varga Judit jelezte azt is, hogy a holland ügyészek, mint minden uniós tagállam ügyészei, fontos szerepet játszanak az EU pénzügyi érdekeinek védelmében.

"És most papírt kaptak arról, hogy nem függetlenek" – írta az igazságügyi miniszter, megjegyezve azt is: az Európai Bizottság "bizonyára alig várja, hogy aktiválhassa a jogállamisági kondicionalitást Hollandiával szemben".

(MTI)

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Nem áll jól magának ez a sok hazudozás tésasszony. Inkább hegedüljön. Azt némán is lehet csinálni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.