Szombat este került fel a Magyar Közlöny honlapjára a kormányrendelet, ami az egészségügyi jogviszonyról szóló részletszabályokat tartalmazza.

A kormány kihirdette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet, amely rögzíti a jogviszonnyal járó munkaügyi feltételeket és a bérezésre vonatkozó szabályokat is

– közölte a szaktárca szombat este.

Az Emmi közleményében azt írta:

a béremelésekkel párhuzamosan a 2021. április 1-től bevezetendő egészségügyi szolgálati jogviszony kiszámíthatóbb, átláthatóbb foglalkoztatási és bérezési körülményeket teremt az állami egészségügyi szolgáltatásban dolgozóknak.

Hozzátették: a jogviszony megteremtésével cél az állami egészségügyi ellátás „biztonságának garantálása és színvonalának emelése, valamint azon foglalkoztatási anomáliák és visszaélések megszüntetése, amelyek az állami és magán egészségügyi szolgáltatás átfedéseiből keletkeztek, ezáltal a betegellátás rovására mentek”.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetre tekintettel az érintett dolgozóknak, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyba történő átlépést választják, elegendő az erre vonatkozó új szerződéseiket 2021. március 31-ig megkötniük.

A 24.hu hozzáteszi, hogy a rendelet többek között rögzíti az egészségügyi szolgálati jogviszony személyi hatályát, a munkaszerződés tartalmi elemeit, a munkaköri besorolásra, a munkaidőre, illetményre, juttatásokra, végkielégítésre, próbaidőre, a munkáltató tájékoztatási és értesítési kötelezettségére vonatkozó szabályokat. Mindezzel az érintett dolgozóknak az Emmi szerint erősebb jogszabályi védelmet nyújt.

A rendelet értelmében kirendelésre a betegellátás biztonságának fenntartása érdekében kerülhet sor, amelynek keretében, szükség esetén, az egészségügyi dolgozó az állandó munkahelyétől eltérő egészségügyi szolgáltatóhoz is kirendelhető. A kirendelés időtartama 12 hónapos időszak alatt összesen 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhat meg.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi esetekben nem rendelhető ki egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy

- várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,

- ha a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerint nagycsaládos,

- gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli,

- hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén,

- ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötvenszázalékos mértékű egészségkárosodását megállapította,

- a szakvizsgájának letételét megelőző fél éven belül,

- öregségi nyugdíjra jogosult, és nem járul hozzá a kirendeléséhez.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló részletes tájékoztatást az érintettek számára az országos kórház-főigazgató által előírtak szerint, írásban kell megtenni, az érintettek korábbi jogviszonya, 2021. március 31-ig kinyilvánított szerződéskötési szándékuk esetén, 2021. április 1-jén alakul át egészségügyi szolgálati jogviszonnyá.

A 444 hozzáteszi,

a kormány több ponton is figyelembe vette a Magyar Orvosi Kamara tiltakozását a korábban megjelent javaslatokkal szemben, ugyanakkor a legkényesebb kérdésben, azaz a a másodállások korlátozásában a kormány egyelőre nem nyitott a kompromisszumra, és a korábban kiszivárgott hírekkel szemben nem is halasztják 2023-ig a másodállások vállalásának korlátozását.

A változásokat Facebookon értékelte a Magyar Rezidens Szövetség. A legfontosabb fejleményekként ezeket említették:

- A veszélyhelyzetben a kormányt megillető jogkörrel élve kitolták az új munkaszerződés megkötésének határidejét, ami 2021. március 1. lesz.

- Január és február hónapra már az új bértábla szerinti bérek járnak (hacsak valakinek nem volt magasabb a jelenlegi illetménye). Értelmezésünkben ezeket az emelt összegeket a rendes időben, tehát nem utólag fogják kifizetni.

- Ugyanakkor korlátozásként 11.29-től bevezetésre került, hogy a veszélyhelyzet alatt az egészségügyi dolgozó nem mondhat fel.

Kedves Kollégák! Ma este megjelentek a fennűlló bizonytalanság miatt sokak által várt rendeletek:

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"a kormány egyelőre nem nyitott a kompromisszumra"

Soha nem is volt nyitott. Erőből megpróbálja keresztülnyomni az idióta ötleteit. Lészen itt nagy rábaszás!...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"a kormány egyelőre nem nyitott a kompromisszumra"

Soha nem is volt nyitott. Erőből megpróbálja keresztülnyomni az idióta ötleteit. Lészen itt nagy rábaszás!...
SystemError
Nahát, nahát a populizmus társadalmi erőszakba megy át. Ki gondolta volna..

Véged van te mocskos gyilkos!
Nessy
Orbánnak már azt sem lehet elhinni, ha csak bemutatkozik! Isten óvjon minden nem tehetős beteget! Mert rajtunk tényleg csak Ő fog segíteni!
surdilloFUJT
Azért az orvosi kamara is elmehet a p...ba!!!Ez nem képviselet ez megalkuvás!!!
JAVASLOM AZ EÜ ÉRINTETT DOLGOZÓINAK EGYÖNTETÜEN MONDJANAK FEL,NE VEGYÉK FEL A MUNKÁT!!!KENYÉRTÖRÉSRE KELL VINNI A DOLGOKAT MIVEL ORBÁNNAK MI MÁR NEM SZÁMÍTUNK!!!
Nessy
Újabban az éjszaka leple alatt jelennek meg a tisztességtelen, saját igéreteiket semmibe vevő rendelteik, törvényeik!
Gazella
Erre sunyiban rábólintott az orvosi kamara is.
Málna
@Nessy: Mi a jelentősége annak, hogy milyen napszakban jelennek meg a rendeletek?
Nessy
@Gazella: Már másodszor csinálnak bolondot a MOK-ból, hogy megigérnek nekik valamit, és utána feledik az igéretüket. Majd lesz valaki odafönt, aki egy íróasztal mellett ülve szelektál, hogy ki hova hány orvosi órára kaphat másodállás engedélyt. Miközben a járóbeteg szakellátást sok esetben, pláne hiány szakmáknál a kórházakban dolgozó orvosok másodállásban látják el. Néha két rendelőben is, itt is egy hatórás, ott is egy négy vagy hatórás rendeléssel. Az eddig pár hetes várólisták már hónapokra fognak nőni! Különösen a gyermek szakellátásban.
Nessy
@Málna: Kis hazánkban valóban már semminek nincs jelentősége. Semjén éjfélkor benyújtja a törvény javaslatot, másnap kétórás vita, hozzászólás után szavazásrra bocsájtják, éjszaka megjelenik, majd felkészülési lehetőség nélkül, rövid időn belül életbe lép. Jó, ha nem már másnap reggel, miután az már a megjelenés napja. Az "árukapcsolás" meg természetes. Béremelés, de ... , aztán jön a medve csapda. A pénz osztogatásról meg vita sincs. Csak éjszaka megjelenik, és már életbe is lép. Szombaton éjszaka, két közlöny szám is megjelent.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.