Dagad a botrány. Köves Slomó a Telex megkeresésére azzal a cikkel kapcsolatban reagált, amelyet Demeter Szilárd kormánybiztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója jegyzett szombaton az Origón. Demeter a cikkben a holokauszt-túlélő Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította és azt írta, hogy Európa Soros gázkamrája.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az izraeli nagykövetség után az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), vezető rabbija, Köves Slomó is reagált Demeter Szilárd azon nyilatkozatára, amiben a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Soros Györgyöt Hitlerhez, az illegális migráció nyomását pedig a holokauszthoz hasonlította.

Demeter Szilárd „eszmefuttatása" ízléstelen és méltatlan. Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál. A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni

– írta Köves Slomó a Telex megkeresésére.

Az ügyben megszólalt Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök is, aki Orbán Viktorhoz szólt Facebookon:

Amennyiben Demeter Szilárd még hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd.

Ha így lesz, én – sokakkal együtt – Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében.

Ne legyen így

– írta.

Ahogy korábban mi is megírtuk, Demeter szavait a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is elítélte, elnökük, Christoph Heubner szerint Demeter kirohanása egy új mélységet jelent a magyarországi antiszemita, Európa-ellenes kampányban, ami nem csak a magyar holokauszt-túlélők számára visszataszító.

Demeter Szilárd szombat este a Facebookon reagált a Mazsihisz véleményére, amit aztán vasárnap délelőtt az MTI OS is szemlézett. Demeter arról írt, hogy

a Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában

Ugyanakkor szerinte a hangsúly jelenleg a hasonlón van: „Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a »nyílt társadalom« eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak – attrocitások, zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből.”

És Demeter szerint jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben, ugyanis a jogállamiság gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló több ezer éves európai életformát szeretné megőrizni.

Ezt az életformát most támadják. Azzal, hogy például a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az „európaiak” köréből (anélkül, hogy tudnánk, pontosan mit is értenek az európaiság fogalma alatt), gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül (erről Hannah Arendt ír igen okosakat). 75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan.

És én nem is fogadom el.

Azt szeretném, hogy Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa maradjon mind a zsidó-, mind a keresztény magyarok számára.

Válasz a Mazsihisznek A Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan....

Közzétette: Demeter Szilárd – 2020. november 28., szombat

Forrás: Telex, 444

Címlapkép: Mohai Balázs / MTI

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
Ha a TELEX nem keresi meg, akkor is reagál?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Gyurka80: Siman hulye vagy, mert a homokba dugod a fejed, mint egy strucc, de nyugi, a strucc valagarol is lefujja am a vihar a tollat, szoval te is leszel meg foldonfuto a hires partod nem fog kiallni erted. Te is csak egy ocska agyutoltelek vagy, semmi mas!
Namely
@Eladott Ország: " Különösen egy olyan országban, zsidó vezetőként gyalázatos ezt tenni, ahol a kormány által meghirdetett, antiszemitizmus elleni zéró tolerancia ellenére európai csúcson dühöng az antiszemitizmus."
Ha nálunk van csúcson az antiszemitizmus, akkor miért nem nálunk támadnak meg zsidókat nap mint nap?

" tiltakoznia lenne kötelező az ordas eszméket, idegengyűlöletet, intoleranciát, agresszivitást"
mármint egy zsidónak? És Izrael? Ott nincs idegengyűlölet? :D Ott nincs intolerancia? Palesztinok, Szíria bombázása? Maradjuk annyiban, hogy ha van intoleráns, agresszív, idegengyűlölő nép, akkor az a zsidó.
FLETÓ
@Eladott Ország: Látod?! Te egy dicsőségtablón sem vagy fent! Sivár az életed... elismerés nuku...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok