Hétfőn érkezik Magyarországra a Turán 9, Horthy Miklós egykori szerelvényének étkezőkocsija, melynek restaurálását a Közlekedési Múzeum munkatársai hazatérte után azonnal megkezdik.

25 millió forintot adott soron kívül Kásler Horthy Miklós étkezőkocsijának hazaszállítására

A Turán vasúti szerelvényt Horthy Miklós kormányzó magas szintű protokoll eseményeken használta 1944-ig, majd később az akkori Csehszlovákia területére került. Az étkezőkocsit, azaz a 9-es számú vagont ezután sokáig Csehszlovákia kormánya használta reprezentációs célokra, de az 1970-es években leselejtezték, és magánkézbe került – emlékeztet a Közlekedési Múzeum által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye.

A 444.hu szúrta ki a Nemzeti Kulturális Alap oldalán, hogy a tárcavezető 25 millió forintot adott a vagon rekonstrukciójára.

Mint felidézik, Magyarország egy darabig még próbálkozott a legendás szerelvény visszaszerzésével, de mindezidáig csupán egy kocsi, a 12-es számú került újra az országba; ez a teljes felújítást követően ma a Tatai úti Vasúttörténeti Parkban látható.

A Turán 9-re döbbenetes állapotban, egy tóparti ház emeleti szintjeként, befalazva találtak rá a szlovákiai Szencen – áll a közleményben.

A múzeumi értékű jármű eddigi tartózkodási helyéről a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe kerül, miután megvásárlására, hazaszállítására és a felújítás idei megkezdésére az intézmény kezdeményezésére az emberi erőforrások minisztere soron kívüli támogatást biztosított.

Horthy Miklós egykori étkezőkocsijának bontását és szállítását a Közlekedési Múzeum megbízásából a MÁV Rail Tours végzi.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hitlernek is volt hortinak is és most horbán is szeretne egyet!
az ész ha elment,akkor az sosem tér vissza..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@ómió: Akkor már csak egy mondat! A régi görög - római hitvilágnak semmi köze a "bolsikhoz". Van köztük pár ezer év. Ne tetesd magad ennyire butának! Vagy sem a tánciskolában, sem a faiskolában erről nem hallottál?
Csizmás Kond
Lehet sírni vagy lehet nevetni de ha egy amerikai futball játékos kártyája megér öt millió dollárt ...hát lehet hasonlítani
Yoda69
Miért nem a Szent Imre kórház felújítására ad kasler pénzt. Az csak fontosabb, mint a nemzet vesztő horti egyik relikviájának restauralasa.
Nessy
@Yoda69: Viszont azt nem lehet mutogatni boldog, boldogtalannak, aki erre jár! Majd Felcsúton kiállítják.
ómió
@Nessy: És ki mondta neked, hogy köze van? Magadban tőlem ráhazudtad? Hát, úgy könnyű lehet! Na, meg - gondolom - "efftársi" is!
kereső
A Turán nevű vonattal utazott horthy hitlerhez. A hazafelé vezető úton ehhhez a vonathoz csatolták Veesenmayer vagonját, aki nem más volt mint a Magyarországot "megszálló" német csapatok parancsnoka. Valószinűleg ebben az étkezőkocsiban kávéztak együtt horthyval.Vesenmayer- aki az országban élet és halál ura lett, horthy jóváhagyásával.Gratulálok a koszos körműnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.