Hétfőn érkezik Magyarországra a Turán 9, Horthy Miklós egykori szerelvényének étkezőkocsija, melynek restaurálását a Közlekedési Múzeum munkatársai hazatérte után azonnal megkezdik.

25 millió forintot adott soron kívül Kásler Horthy Miklós étkezőkocsijának hazaszállítására

A Turán vasúti szerelvényt Horthy Miklós kormányzó magas szintű protokoll eseményeken használta 1944-ig, majd később az akkori Csehszlovákia területére került. Az étkezőkocsit, azaz a 9-es számú vagont ezután sokáig Csehszlovákia kormánya használta reprezentációs célokra, de az 1970-es években leselejtezték, és magánkézbe került – emlékeztet a Közlekedési Múzeum által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye.

A 444.hu szúrta ki a Nemzeti Kulturális Alap oldalán, hogy a tárcavezető 25 millió forintot adott a vagon rekonstrukciójára.

Mint felidézik, Magyarország egy darabig még próbálkozott a legendás szerelvény visszaszerzésével, de mindezidáig csupán egy kocsi, a 12-es számú került újra az országba; ez a teljes felújítást követően ma a Tatai úti Vasúttörténeti Parkban látható.

A Turán 9-re döbbenetes állapotban, egy tóparti ház emeleti szintjeként, befalazva találtak rá a szlovákiai Szencen – áll a közleményben.

A múzeumi értékű jármű eddigi tartózkodási helyéről a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe kerül, miután megvásárlására, hazaszállítására és a felújítás idei megkezdésére az intézmény kezdeményezésére az emberi erőforrások minisztere soron kívüli támogatást biztosított.

Horthy Miklós egykori étkezőkocsijának bontását és szállítását a Közlekedési Múzeum megbízásából a MÁV Rail Tours végzi.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hitlernek is volt hortinak is és most horbán is szeretne egyet!
az ész ha elment,akkor az sosem tér vissza..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
hitlernek is volt hortinak is és most horbán is szeretne egyet!
az ész ha elment,akkor az sosem tér vissza..
Sámannus
Egyél te a Szent Spítyun az Adrián a rákokkal.
jesz
@simmering73: az ötlet nem is rossz...hadd lássa a nép, mije is van nekije..
csak úgy....
@jesz: abba a nép nem teheti be a koszos tappancsait,mit gondolsz te!
a szent koronát is csak (titokban) a viktor próbálgathatja,hogy jól áll e neki.
csak úgy....
fideszéknél így néz ki a karácsony elötti bévásárlás! a kis viki kisvasutat a nagy viki nagyot kap a nép meg nagy ...majdnem kimodtamot.
Nessy
@csak úgy...: Ph-val mondd, ha humán műveltséged van! Én azzal szoktam.
De lehet mondani instrumentum eqvii-nek is!
Qqberci
Közlekedési Múzeum ugyan éppen nincs, de a lovastengerész étkezőkocsiját azért restaurálják... A kormányzót véletlenül nem akarják még klónozni? Ja, nem, mert akkor konkurrencia lenne a gonosz törpnek...
csak úgy....
jövöre ,ha úgy állnak a számok és a viktor nagyon szeretné,akkor az sms szent istvánt is fölhozzák a tenger fenekéröl!
csak úgy....
@Nessy: a Ph tetszik! phitschába,hogy ez nem jutott az eszembe!:)
tudode
Mint az ószeresek!
.
A sesej vajdák mindent vesznek, visszahozva a múlt EREKLYÉiig, bármibe kerül az országnak, csupán polgár-, EU pukkasztás céljáBU, miközben éhkoppon élnek azok, akiket még nem kísértett meg a vírus!
kissé felnőttem
megvette tán aztán zsebből gondolom otthon az udvart dekorálja majd? vagy közös ? akkor óvódai játéknak mert ki a fene nosztalgiázik meg éhezik egyszerre. erre van ? orvosbérre meg a 13. havi nyugdijra kell 4 év ? eü-s dolgozóknak igérvényre 3 év a munkabére ?ugyan ez nem vaskupola napi megélhetésre ?
Nessy
@kissé felnőttem: Sőt, a kórházak már megint 50 milliárd körüli összeggel tartoznak a beszállítóiknak! Ilyenkor nem éppen áldóimában emlegetem a kormányt, meg a mindent megszavazó "bátor embereket". A vállalkozásoknak is úgy "segít", hogy padlóra küldi az önkormányzatokat! Más kacsójával szedi a csalánt szokás szerint!
csak úgy....
szerintetek a viktor még nem merítette ki a kényúr fogalmát? nekem már nagyon úgy tünik...
namihami
Ami fontos, arra mindig jut. És a felújítás után bizonyos személyek azon fognak sorbaàllni majd a 850 forintos Gundel menűért. Annak pedig, ugyebár, meg kell adni a módját. Csorba tányér, alu kanál-villa és az elmaradhatatlan, mindig zsíros háromszöglegű alutálca.
""Add meg a császárnak, ami a császáré...""
dr. prédikátor
a vén tróger hóhér koserkáslernekn erre van 25 millája!!! hogy fordulna már föl ez a vén geci!!!
ómió
Még, hogy egy volt étkezőkocsi! Az efftársak máig is az Aurórát várnák!
kissé felnőttem
@Nessy: de kapunk vaskupolát, meg 2 x 40 tankot, Ne menjünk a Hősök terére hátha úgy mint Kínában? nem látták a tünődő diákjaikat mert nem volt ablaka a tankoknak,
kissé felnőttem
abba akar étkezni na akkor míg kész nem lesz ne is egyen
Nessy
@ómió: Nem csak az "efftársak", de minden ember várja reggelente Aurora istennőt az éjszakai sötét után, hátha szebb napra virrad!
teuton
@ómió: Efftars! Az Aurorat Putyin efftars restauraltatta a varosaban Petervaron!
Aki Én
@ómió: nem húznád már magad mindenki örömére karóba, te ostoba, elmebeteg bolsi csicska?
legott
Az összes gecinek kell a címe.
Mindenkiért külön el lesz menve, ki lesz rángatva a védett miliőéből.

SENKI NEM ÚSSZA MEG BÜNTETLENÜL - A LISTA ÉL ÉS ADVA VAN !!!
vacsi
Most őszintén: kell nekünk ez a majomkodás?! Ezt a pénzt millió más, jó helyre lehetett volna tenni...
ómió
@Aki Én: Ha ostoba, elmebeteg bolsi csicskát keresel, nézz a tükörbe, bolsi fajgörény! Ott olyat fogsz látni, amelyik a tetves bolsiságát állandóan a másikra hazudná! Vagy a vigyorgóban még közelébe se engednek téged a tükörnek? Arra is veszélyes vagy?
ómió
@teuton: És ezt beszélte meg még Böszme efftársaddal a Szemlőhegyen? Akkor egy okkal több, hogy ideküldje nektek!
ómió
@Nessy: Ne terítsed, mert hazugságszaga lesz! Amúgy, nem csodálom, hogy nektek, efftársaknak az maradt az "istennőtök"! Ekkora "Lenin-infláció" után...!
Nessy
@ómió: Ha nem ismered a régi görög - római hitvilágot, ne válaszolj! De ajánlhatok nektek is egy régi római istent, Merkurt, aki másodállásban a tolvajok és útonállók védője volt!
Eladott Ország
Hiányzott...mint aranyhalnak az esernyő! Európa Bangladesének lám erre is tellett!
ómió
@Nessy: Mind a régi, mind a jelenlegi bolsi "isteneidet" tartsad csak meg magadnak!
Nessy
@ómió: Akkor már csak egy mondat! A régi görög - római hitvilágnak semmi köze a "bolsikhoz". Van köztük pár ezer év. Ne tetesd magad ennyire butának! Vagy sem a tánciskolában, sem a faiskolában erről nem hallottál?
Csizmás Kond
Lehet sírni vagy lehet nevetni de ha egy amerikai futball játékos kártyája megér öt millió dollárt ...hát lehet hasonlítani
Yoda69
Miért nem a Szent Imre kórház felújítására ad kasler pénzt. Az csak fontosabb, mint a nemzet vesztő horti egyik relikviájának restauralasa.
Nessy
@Yoda69: Viszont azt nem lehet mutogatni boldog, boldogtalannak, aki erre jár! Majd Felcsúton kiállítják.
ómió
@Nessy: És ki mondta neked, hogy köze van? Magadban tőlem ráhazudtad? Hát, úgy könnyű lehet! Na, meg - gondolom - "efftársi" is!
kereső
A Turán nevű vonattal utazott horthy hitlerhez. A hazafelé vezető úton ehhhez a vonathoz csatolták Veesenmayer vagonját, aki nem más volt mint a Magyarországot "megszálló" német csapatok parancsnoka. Valószinűleg ebben az étkezőkocsiban kávéztak együtt horthyval.Vesenmayer- aki az országban élet és halál ura lett, horthy jóváhagyásával.Gratulálok a koszos körműnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.