Jó lenne pályázni.

Januárban jöhetnek az újabb EU-s támogatások a munkavállalóknak

A magyar kormány januártól újabb uniós forrásokat igényelhet a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók megsegítésére – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője hétfői reggeli online sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, a források alapja az Európai Unió SURE programja, egy igen kedvező feltételekkel járó hitelrendszer, amelyet az Európai Bizottság tavasszal vezetett be annak érdekében, hogy segítse a válság által sújtott munkahelyek és munkavállalók védelmét, egyebek között a csökkentett vagy részmunkaidős foglalkoztatás vagy az önfoglalkoztatók bérkiegészítésének támogatásával. A képviselő szerint ebből a 100 milliárd eurós keretből számos uniós tagállam igényelt összegeket, azonban Magyarország meglepően keveset: míg Csehország 2 milliárd, Lengyelország 11 milliárd, Románia pedig 4 milliárd eurót igényelt, addig a magyar kormány mindössze 504 millióra pályázott.

"A magyar kormányra már akkor is nyomást kellett gyakorolni, hogy egyáltalán pályázzon a támogatásra, aztán pedig elhazudta, hogy milyen célokra fordítják pontosan a forrásokat" – fogalmazott a MSZP politikusa.

Ujhelyi István rámutatott: a kormány az uniós program alapján igényelt hitelből utófinanszírozza például a katásoknak adott átmeneti adókedvezményt, a családtámogatások rövid idejű kiterjesztését, de ebből biztosította – az eredetileg az MSZP által javasolt – egyszeri juttatás kifizetését is az egészségügyi dolgozóknak.

Hangsúlyozta: Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztoshoz fordult az ügyben, aki a napokban arról tájékoztatta, hogy a SURE programot igénybe vevő tagországok számára – így Magyarország számára is – elérhetővé teszik a még szabad forrásokat egy második pályázati körben, összesen mintegy 9,7 milliárd euró összértékben. Hozzátette: a magyar kormánynak már januárban jeleznie kellene pályázati szándékát és azt, hogy egészen pontosan milyen célokra kívánja elkölteni a támogatást.

"Az első körben kevés pénzre pályáztunk, de a sikeres lobbinknak köszönhetően" a kormány újabb összeget hozhat el Brüsszelből – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István.

Felszólította továbbá a magyar vezetést, hogy "emberek valódi problémáival foglalkozzon a folyamatos propaganda és hazudozás helyett", és az ellenzék valamint a szakszervezetek bevonásával dolgozzon ki programokat a munkavállalók megsegítésére.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Januártól újabb EU pénz mehet a dagadék zsebébe!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Januártól újabb EU pénz mehet a dagadék zsebébe!!
Nyírfa
Ezeknek a pénzeknek a felhasználását már ellenőrzik, ha jól értettem a tagállamok megállapodását.
Szó volt róla, hogy az önkormányzatok, települések számára is megteremtik a pályázati lehetőségeket, de e körül most csend van. Pedig most ez lenne a legfontosabb, ugyanis a kormányban nemhogy bizalmam nincsen, egyenesen féltek tőle minden fillért és minden embert.
vitriol
Az EU ból most kimondottan a munkavállalók megsegítésére érkeznek segélyek. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a majd egy éve nélkülöző családok elégedettségi beszámolóit. Mert, ha ilyen beszámolók nem lesznek tömegével, akkor a pénzek nem a célközönségnél landoltak, hanem újra a haverok zsebében.
Sámannus
Itt is két munkás lesz az egyik mégszaros, a másik még vő.
csak úgy....
érted viktor!? a munkavállalóknak! különben jön az olaf.
justhpeter
@csak úgy...: Az Olaf már leszerelve azzal a trükkel, hogy ha beszól, akkor majd nem nyújtjuk be a számlákat, majd kifizeti a csóró magyar.
tudode
Előfordulhat, hogy már előre ittak a medve bőrére azzal a hadicselükkel is a hatalom és lóvé éhes fijug, hogy
.
--- Szenteste 28 Lánchíd-felújításnyit -860.000 milliót- vett el a regnáló a gazdaságvédelmi alapból

propeller.hu/itthon/3614240-szenteste-28-lanchid-felujitasnyit-860-000-milliot-vett
--------------------------------------
Lássuk, mi volt olyan sürgős:
 44,5 milliárd a kórházak adósságfinanszírozására,
 59 milliárd forint a Bethlen Gábor Alap plusz kiadásainak finanszírozására,
 21 milliárd forintos egyetemi és főiskolai támogatására,
 49 milliárd forint a külképviseleteknek,
 94,5 milliárd a Tihanyi Alapítvány pénzbeli vagyoni juttatására,
 350 millió forint a Vasasnak,
 bánatpénz az elvett iparűzési adó helyett minden fideszes nagyvárosnak
.
-

A Magyar Nemzeti Bank elemzői szerint december elejéig a Gazdaságvédelmi Alapból ment
 158 milliárd turisztika fejlesztési célelőirányzatra,
 90 milliárd forint határon túli gazdaságfejlesztési programokra,
 82 milliárd a Budapest-Belgrád vasútra,
 62 milliárd a honvédség fejlesztésére,
 39 milliárd kiemelt sportlétesítmény beruházásokra
-----------------------------------------------
.
Kecskére káposztát nem bíznak addig amíg az EU bíróság nem néz a körmük alá!!!
Nyírfa
@justhpeter: Kellene egy törvényt hozni az ilyen esetekre: minden kormánytag, képviselő, település- és vállalatvezető, minden beruházásáért felelős hivatalnok, vállalkozó feleljen a teljes vagyonával, amennyiben tudatos csalás vagy gondatlanság miatt kár keletkezik ott, akkor és abban, amiben közreműködik, amiért felelősséget vállalt.
justhpeter
@Nyírfa: Megvárom míg lesz belőle valami.
Nyírfa
@justhpeter: Én is megvárnám, de félek, hogy az olyan messze van, amit már nem érek meg.
Gazella
@Nyírfa: 17:33 ennek pont az ellenkezője van törvénybe vágva. Nem is olyan rég tették.
Sámannus
Nem néztem végig Surján beszélgetését az ATV-n csak a legvégére hagyta az államadósságot, amit a pohosék 50%-ra akartak lehozni. A mai állás szerint az elzabrált manyup ellenére a nyugdíjrendszer kötelezettségei miatt az adósság 90% körüli,jövőre a mostani hiánnyal is meg fog ugrani. A 2008-as válság idején a nagyobb visszaesés ellenére is kissebb volt a hiány mint most ennek majdnem a duplája lehet.
Ennyit demagógék szakértelméről.Annak ellenére hogy lopnak, csalnak és hazudnak, csőd felé is rohanunk.
Nyírfa
@Gazella: Már nem tudom követni. Nap mint nap rendelkeznek valamiben a maguk javára. A legbarátságosabb véleményem róluk az, hogy hazaárulók.
Nyírfa
@Sámannus: Gond nélkül eladnák az országot Keletnek, ha az EU-val kenyértörésre kerülne a dolog. És ez nem 150 éves török megszállás lenne, hanem nemzethalál.
Gazella
@Nyírfa: csak azért tudom mert pont olvastam.
Nessy
@Nyírfa: Viszont a híveiknek remekül tudják előadni a nagy népnemzetikeresztény dumát! Lesz itt jövőre olyan fellendülés, csak pofára ne essünk a nagy lendülettől! Ha még el nem is adták, de évtizedekre eladósították az oroszoknak, kínaiaknak az országot! Azt, hogy most honnan, kitől, milyen kondíciókkal vette fel Orbán a több százmilliárdos hitelt, amit ezzel a lendülettel szét is osztogattak,( haveroknak, egyházaknak, határon túliaknak, sport kluboknak, alapítványoknak ...) jótékony homály fedi!
Nyírfa
@Nessy: Látni akarom Orbán és a sleppje arcát a vádlottak padján, amikor a bíró kihirdeti az ítéletet. A tárgyalásokat közvetíti az új vezetésű közszolgálati tévécsatorna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.