Levelet kaptak a hazai szállodások és éttermesek, hogy pünkösd előtt ne számítsanak nyitásra – tudta meg a 24.hu. A lap szerint sok vezető meghökkent a levél tartalmán.

Nehezen elképzelhető, hogy május előtt nyitás lesz. De nemcsak itthon, hanem Európa többi országában is, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy még egy darabig fennmaradnak a korlátozások

– mondta Flesch Tamás a 24.hu-nak. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke hozzátette, fel kell készíteni az érintetteket erre, ezért is küldtek körbe egy levelet a hazai szállodásoknak és éttermeseknek.

A levélben ez áll:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati kommunikáció, és a Magyar Turisztikai Ügynökségtájékoztatása szerint, a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak. Sajnos a járványhelyzet se hazánkban, se Európában nem javult, így a környező országok is folyamatosan hozzák meg a szigorító intézkedéseket. A szállodáknak, éttermeknek, a színházakhoz, mozikhoz, múzeumokhoz, stb. hasonlóan további zárva tartásra kell felkészülniük. Tudjuk, s jeleztük is a döntéshozóknak, hogy ez, a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. A zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, s a szakképzett munkaerő megtartása is rendkívül költséges. Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz. Addig pedig tovább tárgyalunk a minél jelentősebb állami segítség érdekében

A 24.hu úgy tudja, hogy

sok étterem és szálloda vezetője meghökkent a levél tartalmán

Ugyanakkor Flesch szerint semmi meglepő nincsen benne. Dömötör Csaba államtitkár például nemrég arról beszélt, hogy a kormány számításai szerint „ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország” az oltóanyagok beszerzésénél, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. De egyelőre azt sem tudni, hogy ha a kínai vakcina megkapja a hazai engedélyt, mennyien szeretnék beoltatni magukat azzal.

Az MSZÉSZ elnöke a körlevélben arról is ír, hogy tudják és jelezték is a döntéshozóknak, hogy ez az időszak még a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. Flesch megjegyezte, hogy a zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, és a szakképzett munkaerő megtartása is költséges.

Az Index ennek kapcsán hozzáteszi, mindez nagyon rosszul érinti a vendéglátósokat, melynek külföldön már hangot is adtak a szakmában dolgozók, sőt, pár országban a szavakat tettekre váltották.

Mára például Lengyelország minden régiójában található olyan vállalkozás, amely a szankciók ellenére nyitva tart és térkép is segíti az eligazodást, hogy merre találhatóak ezek az éttermek, kávézók, fitnesztermek és más szolgáltatások.

A Bankier.pl arról is beszámol, hogy miután a lengyel kormány a korlátozások január 17-e utáni meghosszabbítása mellett döntött, sokan érezték úgy, betelt a pohár és nincs veszteni valójuk, ha a tiltás ellenére kinyitnak.  Közben Németországban és Svájc német nyelvű régiójában a közösségi platformokon már másfél hete szerveződik a „Kinyitunk”, németül #Wirmachenauf mozgalom. A múlt héten pedig Olaszországban is több tízezer étterem és kávézó tulajdonos jelezte, hogy csatlakozik az olaszul #IoApro elnevezésű mozgalomhoz.

Forrás: 24.hu, Index

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
A cseheknél is bezárták. Ellenben, miután állami utasításra történt, az állam fizeti az ott dolgozók bérét.
Lepényleső
A pórnépnek azt mondta a bán ezelőtt két héttel,hogy a vírust levitték a szőnyegre,s a korlátozások
felülvizsgálata várható Február elejére? Akkor itt valaki nagyon hazudik,miközben a közpénz magánosítása
továbbra is gőzerővel folyik?
Yoda69
Akkor ki terjeszti a remhireket? Ilyenkor miert nem csap le a rendorseg?
Jeruzsalemben 40%-kal csokkent a fertozes uteme, mieutan a lakossag felet atoltottak. 70%-os atoltottsag mellett kialakul a nyajimmunitas akar 1-2 honapon belul, ez pedig veget vet a jarvanynak.
A Pfizer jovo hettol nagymennyisegu vakcina gyartasba kezd, amibol hozzank is fog jutni lakossag aranyosan. Az Unio 300 millio vakcinat rendelt, es meg 300 milliora van opcioja. Felesleges az embereket a kinai es ruszki vakcinakkal riogatni, amiknek meg engedelye sincs. Ha 1 evet tudtunk varni a vakcinara, akkor ezt az 1 hetet mar fellabon is kihuzzuk.
Ja persze a Pfizer es Moderna vakcinakkal nem tud mutyizni a maffiakormany.
balos
Amíg az ilyen bagyulagyulák támogatják a fideSSt addig nincs baj!A faszbukon nyomja a fideSSes szart ezerrel!Tudnám kinek a "zabi" gyereke?
division
@Namely: Ez így működik ebben az országban.
kokopelli
@csak úgy...(jan.19 ...17:42 )
A trafikokért meg kell neki dolgoznia! Büszke is volt anno,mert nem tudta magában tartani!! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.