A harmadik legrosszabb éve volt a tavalyi a magyar gazdaságnak a rendszerváltás óta. Kedden közölte első becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyinál csak két rosszabb éve volt Magyarországnak a rendszerváltás óta: több mint 5 százalékkal töppedt össze 2020-ban a magyar gazdaság

Fotó: Pixabay cco

Az év végén, a negyedik negyedévben ugyan az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a GDP, de még így is 4,3 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

A nemzetgazdaság teljesítménye 2020-ban az előző évhez viszonyítva 5,1 százalékkal kisebb lett a nyers adatok szerint.

A nyers adatokhoz a KSH az alábbi megjegyzést tette:

„A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát."

Vagyis a KSH arra utalt, hogy a második becslése jelentősen, vagy legalábbis a megszokottnál jelentősebben eltérhet a jelenlegi első becsléstől.

A különbség normál esetben semennyi, vagy esetleg néhány tizedespontnyi szokott lenni – tehát a KSH figyelmeztetése alapján  sem zárható ki, hogy a különbség ezúttal akár egész százalékpontnyi is lehet majd, és végül a recesszió mértéke mégis közelebb volt a 6 százalékhoz.

A 444 hozzáteszi, hogy 2017, 2018 és 2019 igen sikeres évei voltak a magyar gazdaságnak, 4 és 4,9 százalékos GDP-növekedéssel évente. A KSH most közölte a 2020-as adatot, ami viszont brutális gyengülést mutat: 5,1 százalékos visszaesést.

a rendszerváltás óta csak két rosszabb éve volt ennél Magyarországnak.

1991-ben, amikor minden a feje tetejére állt, és 11,9 százalékos volt a visszaesés, illetve 2009-ben, amikor a pénzügyi világválság éreztette a hatását, 6,6 százalékos visszaeséssel.

Egész Európában jellemző volt a komoly visszaesés, átlagosan 7 százalék körülit várnak az elemzők, de még kevés végleges adat érkezett.

Németország 5 százalékos, vagyis lényegében a magyarral megegyező mértékű visszaesést mért, Spanyolország 11 százalékosat, míg Litvánia csak 0,9 százalékosat.

Mindezek ellenére óriási meglepetést hozott a magyar GDP-adat

A mai adat igazolja azokat az előzetes várakozásokat, amelyek szerint a koronavírus-járvány második hulláma (pontosabban az erre reagáló korlátozó lépések) kevésbé fogták vissza a magyar gazdaságot, mint tavasszal. Ezt egyrészt már a nemzetközi adatokból is lehetett sejteni, másrészt az egyes gazdasági területek havi részadatai is azt mutatták, hogy a gazdaságot nem érte akkora sokk, mint az első hullám idején. Növekedési pályán maradt például az ipar és az építőipar is – értékelte az adatot a Portfolio.hu.

A tavalyinál csak két rosszabb éve volt Magyarországnak a rendszerváltás óta: több mint 5 százalékkal töppedt össze 2020-ban a magyar gazdaság

Fotó: Pixabay CCo

A nagy képet illetően az igazi meglepetést az jelenti, hogy a várt visszaesés helyett a magyar gazdaság növekedni tudott a negyedik negyedévben. Ennek okai a következők lehetnek a Portfolio.hu szerint:

- a lezárások "csak" november közepén érkeztek, és bár decemberben már tényleg érződött a hatásuk, az előző két hónap kifejezetten erős volt a havi részadatok alapján is,

- az ipart nem bénította le úgy a járvány, mint tavasszal, az ellátási láncok viszonylag épek maradtak, a termelést a fertőzések ellenére meg tudták szervezni a nagy vállalatok,

- a fentiek miatt érvényesülni tudott a korrekciós hatás: a második negyedéves nagy gazdasági zuhanást a harmadik negyedéves korrekció nem tüntette el teljesen, ezért bőven volt kapacitás további javulásra – ne feledjük, a gazdaság teljesítménye még így is bőven elmarad az egy évvel korábbitól,

- az építőipar is gyorsan magára talált a sokkból, és a negyedik negyedévben töretlen maradt a növekedése,

- a szolgáltató szektor számaira egyelőre nem látunk rá, de vélhetően a "lenullázott" ágazatokon (vendéglátás, turizmus) kívül a többi területet a vártnál jóval kevésbé érinthették a lezárások kedvezőtlen hatásai,

- ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a turizmus súlya a negyedik negyedévben jóval kisebb, mint nyáron, ezért az innen érkező visszahúzó hatás tompítottabb lehetett, mint a második negyedévben.

A GDP-adat nagy tanulsága, hogy a lezárások gazdasági áldozata kisebb, mint vártuk – teszi hozzá a lap.

Ez akár azt jelentheti, hogy a kormányzat szívesebben tarthatja fent a korlátozásokat a romló járványhelyzetet látva

írja a Portfolio. Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy az első negyedévet szinte biztosan teljes egészében érinteni fogják a korlátozó intézkedések,

ez alapján akár nehezebb időszak is lehet a gazdaság számára mint a tavalyi utolsó.

Tavaly összességében 5,2%-os volt a magyar gazdasági zsugorodás, 1996 óta (amióta vannak megbízható GDP-adataink) ez a második legnagyobb mértékű visszaesés volt. Ugyanakkor amíg a pénzügyi válság időszakának negatív GDP-adatai egy elhúzódó visszaesést, pangást tükröznek, addig most egy hirtelen érkező sokkról van szó, ami gazdaságtörténeti léptékkel mérve rendkívül rövid ideig tartott – összegez a lap.

Forrás: hvg.hu, 444, Portfolio.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Clavigo: Nem, hanem "pattanunk"! - ha ehhez hozzá vesszük a 89%-os gdp adósság állományt, akkor pattogunk a szakadék szélén.
RonaGyuri
@RonaGyuri: csak szólok ehhez a december hónapban majd 3%-os növekedés kellett volna a tavalyihoz képest!!! =))
simmering73
Tehát koronavírus nélkül is töpped a magyar gazdaság. Semmi újat nem mondtak. Tíz éve töpped.
ómió
A Böszme 2009-ben még a vírust is "túlszárnyalta"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.