2022 már bizonytalan a Fidesz számára. Az egységes ellenzék akár meglepetést is okozhat, lehet esélye. A kormány ezért minden forrást, minden jövőbeli szerződést, minden közbeszerzést a saját holdudvarában szeretne tartani. Ez lehet az egyik indoka az elképesztő közbeszerzési központosításnak a Telex elemző cikket szerint.

Orbán bizonytalannak látja a 2022-es eredményt, ezért akarja minél gyorsabban bezsákolni az uniós pénzeket?

Fotó: pixabay.com

Az állam mindössze pár kiválasztott szereplővel központosítja a teljes közbeszerzési piacot. Papíron a magyar állam szereti a versenyt és a hazai kkv-kat, de azért olykor mégis igyekszik őket kipenderíteni a piacokról. Most is ez történt, a kormány csak három gigacéggel fut neki a következő négy év tendereinek – írja a Telex.

Az állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) kiírt egy 45 milliárd forintos keretösszegű gigapályázatot, ami a következő négy évben legfeljebb három szereplősre szűkíti a hazai állami közbeszerzési piacot. Erről a hirdetményről van szó.

A Telex terjedelemes írása szerint

a pályázat nagyon versenyszűkítő, a sok hazai kkv-nek nem marad tere a piacon, csak óriási irodák futhatnak be,

a pályázati feltételek úgy vannak megfogalmazva, hogy azok nyerhetnek, akiket az elmúlt három évben is agyontömött munkával a kormány,

a közbeszerzési tanácsadók piacán is olyan sűrűsödés fog kialakulni, mint az állami kommunikációs feladatoknál, vagy a kormányzati őrző-védő szolgáltatásoknál, egy amúgy fragmentált piacon érthetetlen okból csak három cég kaphat közvetlenül munkát.

A Telex.hu kérdésére változatos reakciókkal kommentálták a hazai közbeszerzési szakemberek, hogy mit éreztek, amikor elolvasták a pályázati anyagot.

„Kinyílt a bicska a zsebemben.”

„Engem ne kérdezzen, el se olvastam. Minek?”

– fogalmaztak a csalódott szakemberek, vagy ahogy egyikük szabatosabban is megfogalmazta,

„pont a közbeszerzések jövőjét meghatározó tendernek kellene patyolattisztaságúnak lenni, de én ilyen silány, ennyire nyíltan versenykorlátozó kiírást rég nem láttam.”

A cikk szerint két olvasata van a kapkodó központosításnak:

* A kormánnyal jóindulatú (értsd fideszes) vélemény szerint Orbán Viktor be szeretné előzni Európát. A koronavírus után gyors fellendülést szervez, ezért a következő két évben megnyíló hatalmas uniós forrásokat rekordütemben szeretné lehívni. Nem akar visszatapsolt eljárásokat, elrontott, illetve pénzügyi szankciókat eredményező közbeszerzéseket látni (volt példa 25 százalékos utólagos korrekcióra is);

* A kritikus szakemberek persze ugyanígy látják a hatalmas központosítást és sietséget, de az ő magyarázatuk szerint 2022 már bizonytalan a Fidesz számára. Az egységes ellenzék akár meglepetést is okozhat, lehet esélye. A kormány ezért minden forrást, minden jövőbeli szerződést, minden közbeszerzést a saját holdudvarában szeretne tartani.

Forrás: Telex

Címlapkép: pixabay.com

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
én meg már most megvonnák tőle minden intézkedési jogot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@verőce21: nem szar neked,hogy ennyire buta prosztón,hazudozva lézengsz a világban?
verőce21
@csak úgy...: Az már tény, hogy te lézengsz a világban... Mint a bűnösök!
bence
@Qqberci: ! Mégpedig minél előbb !!!
CsipkeRózsa
Elfogyott a megtakarított pénze, kell az utántöltés.
Peller Anikó
"2022 már bizonytalan a Fidesz számára. Az egységes ellenzék akár meglepetést is okozhat, lehet esélye. A kormány ezért minden forrást, minden jövőbeli szerződést, minden közbeszerzést a saját holdudvarában szeretne tartani."

Okozzá má bazmeg, okozzá! Fegyőrbe! Fegyőrbe! Gyerünk Jakabinusok, erőre!

Bizony, bizony! Talan.
Istenakinincsen
Ne várjunk 2022-ig!Ezek lelécelnek a pénzetekkel.Az unokáink is nyögni fogják a sok kölcsönt amit ezek összehörcsögölnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.