2022 már bizonytalan a Fidesz számára. Az egységes ellenzék akár meglepetést is okozhat, lehet esélye. A kormány ezért minden forrást, minden jövőbeli szerződést, minden közbeszerzést a saját holdudvarában szeretne tartani. Ez lehet az egyik indoka az elképesztő közbeszerzési központosításnak a Telex elemző cikket szerint.

Orbán bizonytalannak látja a 2022-es eredményt, ezért akarja minél gyorsabban bezsákolni az uniós pénzeket?

Fotó: pixabay.com

Az állam mindössze pár kiválasztott szereplővel központosítja a teljes közbeszerzési piacot. Papíron a magyar állam szereti a versenyt és a hazai kkv-kat, de azért olykor mégis igyekszik őket kipenderíteni a piacokról. Most is ez történt, a kormány csak három gigacéggel fut neki a következő négy év tendereinek – írja a Telex.

Az állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) kiírt egy 45 milliárd forintos keretösszegű gigapályázatot, ami a következő négy évben legfeljebb három szereplősre szűkíti a hazai állami közbeszerzési piacot. Erről a hirdetményről van szó.

A Telex terjedelemes írása szerint

a pályázat nagyon versenyszűkítő, a sok hazai kkv-nek nem marad tere a piacon, csak óriási irodák futhatnak be,

a pályázati feltételek úgy vannak megfogalmazva, hogy azok nyerhetnek, akiket az elmúlt három évben is agyontömött munkával a kormány,

a közbeszerzési tanácsadók piacán is olyan sűrűsödés fog kialakulni, mint az állami kommunikációs feladatoknál, vagy a kormányzati őrző-védő szolgáltatásoknál, egy amúgy fragmentált piacon érthetetlen okból csak három cég kaphat közvetlenül munkát.

A Telex.hu kérdésére változatos reakciókkal kommentálták a hazai közbeszerzési szakemberek, hogy mit éreztek, amikor elolvasták a pályázati anyagot.

„Kinyílt a bicska a zsebemben.”

„Engem ne kérdezzen, el se olvastam. Minek?”

– fogalmaztak a csalódott szakemberek, vagy ahogy egyikük szabatosabban is megfogalmazta,

„pont a közbeszerzések jövőjét meghatározó tendernek kellene patyolattisztaságúnak lenni, de én ilyen silány, ennyire nyíltan versenykorlátozó kiírást rég nem láttam.”

A cikk szerint két olvasata van a kapkodó központosításnak:

* A kormánnyal jóindulatú (értsd fideszes) vélemény szerint Orbán Viktor be szeretné előzni Európát. A koronavírus után gyors fellendülést szervez, ezért a következő két évben megnyíló hatalmas uniós forrásokat rekordütemben szeretné lehívni. Nem akar visszatapsolt eljárásokat, elrontott, illetve pénzügyi szankciókat eredményező közbeszerzéseket látni (volt példa 25 százalékos utólagos korrekcióra is);

* A kritikus szakemberek persze ugyanígy látják a hatalmas központosítást és sietséget, de az ő magyarázatuk szerint 2022 már bizonytalan a Fidesz számára. Az egységes ellenzék akár meglepetést is okozhat, lehet esélye. A kormány ezért minden forrást, minden jövőbeli szerződést, minden közbeszerzést a saját holdudvarában szeretne tartani.

Forrás: Telex

Címlapkép: pixabay.com

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
én meg már most megvonnák tőle minden intézkedési jogot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
én meg már most megvonnák tőle minden intézkedési jogot.
Qqberci
Az EU egyet tehet: azonnal elzárja a pénzcsapot!...
justhpeter
Szerintem az idő ebbebn nem Orbánnak dolgozik. A pályázati kiírások csúszni fognak, a pályázatok és az elbírálás ennek megfelelően késni fog, ez pedig bele fog lógni a választásba.
1984
@Horizont: Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha Demeter Szilárddal (a román kis féreggel) kezdődött el ez a megállás nélküli folyamatos lejtmenet.
És a szakadék széle sincs már olyan messze, mert az egyre nagyobb zavar(odottság) az erőben egyre több hibát szül.
1984
Az én emlékezetpolitikám lényege, hogy "csak a szépre emlékezem, az első boldog nyárra", vagy semmire.
Szevasztok
Feri ellopta Orbán visszaadta, Orbán ellopta Feri tovább lopja. "Vörös" kakaska...blablabla.
Béla333
Mocskos maffia!
Amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra?
Szemét banda!
silber13
Szóval lopni akar ez a söröshordó és nem is titkolja!!!
silber13
@Szevasztok: Mt lopottelei?:-))))))))) Ck megnt szájmenésed van4:-)))))))))
ómió
"Telexék" majd meghazudják nekünk...!
tudode
Mintha a felcsúti piros pacsics nemzetvezetőnek nem lenne (lehetett volna) érdekeltsége az EU-s lóvéból!
.
---- Az EU és az Ön pénze
ec.europa.eu/hungary/about-us/eu-and-your-money_hu
.
Az Ön költségvetése: a gazdáktól a tudósokig, a vasúton utazóktól a kisvállalkozásokig mindannyian részesedünk az uniós forrásokból finanszírozott projektek hasznából.
----------------------------------------
.
Nagy bátorságra/arcátlanságra vall, hogy még a szőnyeg alól is magáévá szándékozik tenni "A mi pénzünket"!!!
Madácsi Pali
A miniszterálnok és bátor emberei fordítva ülnek a lovon. Nem csak a kkv seregét zárja el piactól,hanem az alkalmazottaiktól is elveszik a munkát. Eddig nem utálták, gyűlölték őket eléggé?!
Nessy
Pénzért az egész ország lelkét, életét, eladja az ördögnek pártunk és kormányunk!
TollerBela
A néppárt most ne álljon meg, lassítsa az orbán kormány finanszírozását ! Be dőljön be a zsarolásnak, a szólamoknak ! Orbánék pénzelése nem a magyarok finanszírozása ! Vannak új szabályok, tessék odafigyelni !
karma1
Valoban, Propeller, ne legyel mar ilyen szemermes - nem bezsakolas az, hanem szakmanyban valo lopas!
A bezsakolas amugy is egy sportbol atvett szo, es a kosarlabdabol ismerjuk - miert kell mar azt a szerencsetlen sportagat is lesilanyitani?
Ellopjak - es kesz -
1984
Sajnos mindannyiunk számára (igen, a fideszesek számára is) van egy rossz híre Paul Lendvainak.

"Bár a magyarok annyi mindent átvészeltek az eltelt évezred során, így háborúkat, elszigeteltséget és idegen megszállást, ám Paul Lendvai csak nehezen tud válaszolni arra, vajon túléli-e a nemzet Orbán Viktort. Úgy fogalmaz, hogy az ország valószínűleg túljut ezen az időszakon, csak éppen az nem világos, hogy miként és milyen áron. A Bécsben élő elemzőt felvillanyozta, hogy az Európai Néppárt ilyen arányban foglalt állást a Fidesz ellen, ám attól tart, hogy a párt most gyorsan összeáll a szélsőjobbal.

Azt mondja, hogy az EPP túlságosan is megkésve hozta meg a döntést, de még mindig jobb későn, mint soha. Orbánról úgy véli, hogy az nagy küzdő és inkább támad, mint védekezik. A szakértő ugyanakkor kétli, hogy az ellenzék sokáig fenn tudja tartani az egységet. Az pedig szerinte nem valószínű, hogy az EU a jó egy év múlva esedékes választás előtt érdemi hatást kiváltó szankciót rendelne el az Orbán-kormánnyal szemben.

Viszont egyáltalán nem kizárt, hogy a miniszterelnök még 20 évig hatalmon marad, hiszen mindössze 58 éves. De lehet, hogy részéről a legrosszabb még csak ezután következik. Mert ha úgy érzi, hogy veszélyben az uralma, akkor minden bizonnyal igen kemény eszközökhöz folyamodik. Le fogja venni a kesztyűt, ha azt látja, hogy a személyes sorsa, a barátok és üzletfelek jövője forog kockán. Azt csinálja majd, mint Putyin vagy Lukasenko.

Ebben sokat segít neki, hogy csaknem teljesen kézben tartja a sajtót, miközben az egész rendszer hazugságra épül. Ily módon igencsak baljós korszak ez a magyar történelemben, fejtette ki Lendvai."
Afra
@1984: Sajnos,nagyon jól látja,de ...Mára a kormány túl messzire ment, de többet már nem tudnak lenyomni a nép torkán,annyira eddig,eddig vagyunk...
1984
@Afra: Sajnos megtapasztaltuk már sokszor, hogy amikor azt hittük, hogy nincs lejjebb, akkor mindig rá tudtak cáfolni erre.
Ezeknél nem lehet tudni, hogy hol van a legalja, ahonnan már tényleg nincs lejjebb,

Hadd említsem meg azt az egyet, hogy hihetetlen mértékben felfegyverkeztek a saját védelmükben és ha Orbán a Néppártot is elhagyja, és mindenféle kontroll nélkül még jobbra tolódik, akkor elképzelni sem tudjuk, hogy mire válik képessé...
csak úgy....
orbán megnyugodhat, az idiótáknak ö kell és azokból van böven..
gina
Mocskos egy gazember,, biróság elé űllitani a nép kifosztásáért ,csalásért, lopásért. vagyont elkobozni minden fideszes mocsoktól
verőce21
Kemény lesz ez a '22-es választás, mert a kommunizmus újra él, éled.. És látjuk itt a sameszei, gyilkológépei egyre nyíltabban rántják le a leplet magukról és szándékaikról.
csak úgy....
@verőce21: te aztán agyilag rendesen betekeredve ! :) hozasd a kaját,nem ám egyszer eltévedsz..
te @verőce21: nem vagy te gilisztás? egy koponya CT. nem ártana...
csak úgy....
@verőce21: miért nem tetesz be a növérkével egy mesekazettát,te pécsi, rét utcai gyerek,hogy végre lenyugodj ?
verőce21
@csak úgy...: Régen, faluhelyen az olyan emberre, mint te vagy, azt mondták bolond. A Falu Bolondja!
Itt pedig, te vagy a Propeller Bolondja...!
csak úgy....
@verőce21: Te most kihez beszélsz hülyegyerek?!
csak úgy....
@verőce21: nem szar neked,hogy ennyire buta prosztón,hazudozva lézengsz a világban?
verőce21
@csak úgy...: Az már tény, hogy te lézengsz a világban... Mint a bűnösök!
bence
@Qqberci: ! Mégpedig minél előbb !!!
CsipkeRózsa
Elfogyott a megtakarított pénze, kell az utántöltés.
Peller Anikó
"2022 már bizonytalan a Fidesz számára. Az egységes ellenzék akár meglepetést is okozhat, lehet esélye. A kormány ezért minden forrást, minden jövőbeli szerződést, minden közbeszerzést a saját holdudvarában szeretne tartani."

Okozzá má bazmeg, okozzá! Fegyőrbe! Fegyőrbe! Gyerünk Jakabinusok, erőre!

Bizony, bizony! Talan.
Istenakinincsen
Ne várjunk 2022-ig!Ezek lelécelnek a pénzetekkel.Az unokáink is nyögni fogják a sok kölcsönt amit ezek összehörcsögölnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.