A baloldali előválasztás az Alapjogokért Központ szerint "csak egyféleképp dőlhet el, mégpedig Gyurcsány Ferenc győzelmével", akkor is, ha nem közvetlenül a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje diadalmaskodik.

Alapjogokért Központ: mindenképpen Gyurcsány nyer az előválasztással
Fotó:MTI/Kovács Tamás

A szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a rendszerváltozás utáni magyarországi baloldalon végbement előválasztási folyamatokat vizsgálták. A "casting" nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, amely végül egyféleképpen dőlhet el: Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök győzelmével – írták.

Áttekintették a baloldali előválasztások történetét, és megállapították: a magyarországi baloldalnak mindig komoly kihívást jelentett a megfelelő miniszterelnök-jelölt megtalálása.

Míg a kormányfőjelölt megnevezéséhez korábban a Magyar Szocialista Párt (MSZP) erőcsoportjainak megegyezése kellett, később Gyurcsány Ferenc "pártütésével" és a baloldal fragmentálódásával "a belső konfliktusok pártok közötti vitákká alakultak át – melyek egy jelentős része a nyilvánosság előtt zajlott és zajlik".

"Az előválasztás életre hívása ezen folyamat betetőzése csupán", nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, amelyet csak a nyilvánosság kedvéért igyekeznek egyféle "versenyként" bemutatni. Ezt bizonyítja, hogy 2004-től kezdődően rendre elmondható: Gyurcsány Ferencet "minden egyes kiválasztási folyamat vagy háttéralku esetében ott találjuk" – fogalmaztak.

Nem volt ez másként a 2019-es fővárosi előválasztás esetében sem. Karácsony Gergely – aki a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt tanácsadóként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban – nyert a DK hivatalos jelöltjével szemben – idézték fel. A Párbeszéd társelnöke a budapesti városházán mégis

Gyurcsány Ferenc embereivel vette körül magát, a Fővárosi Közgyűlésben pedig a DK több MSZP-s polgármester átcsábításával olyan helyzetet teremtett, hogy a Gyurcsány-párt nélkül egyetlen javaslat sem valósulhat meg

- írták.

Mindebből az következik, hogy bár komoly PR- és marketing-erőfeszítésekkel készül a baloldal a 2020 őszéig megtartandó előválasztási színjátékra, az igazából a volt miniszterelnök forgatókönyve alapján fog lezajlani

- vélekedtek.

Az ellenzéki erők közül egyedül a DK rendelkezik a kellő pénzügyi, szervezeti feltételekkel és aktivistahálózattal – jelentették ki.

Az Alapjogokért Központ elemzésének végkövetkeztetése, hogy a baloldali előválasztás "csak egyféleképp dőlhet el, mégpedig Gyurcsány Ferenc győzelmével". Ez pedig még akkor is így lehet, ha nem közvetlenül a DK jelöltje diadalmaskodik, "Gyurcsány ugyanis akkor is nyer a baloldalon, ha veszít" – írták.

Forrás:MTI
Címlapkép:MTI/Kovács Tamás

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Jó, hát nyilván folyamatos és indokolatlan Gyurcsányozás lesz a választásokig. Ezért terelte a Viktor az együttműködés irányában az ellenzéket. Így egyben az egészre rá lehet húzni, hogy Gyurcsány kottájából játszanak. Elég egyszerű egy kampányfogás, dehát a szavazó táborod is ilyen egyszerű lélek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1984
És identitás zavarosak is.
Majd a magyarságkutató intézet hazudik nektek a múltatokról valami hősiest és egyből csodaszarvasok lesztek!
1984
A fideszesek a világ nyolcadik csodája - mert mindenki csodálkozik, ha meglátja ezeket.
Yoda69
@verőce21: Na a mai segglyuk fényezésed megvolt. :)
Aki Én
@verőce21: látom megint humorodnál vagy :)
verőce21
A DK, MSZP továbbra sem a jövő pártjai. S '22 után velük is le kell számolni, ha lesz választás.
Ha nem lesz kormányváltás, az miattuk lesz...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.