A kormányhoz közeli bulvárlap cikkét tette helyre az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét – mennyiségi, szállítási – szerződéseket a tagállamok írták alá – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Európai Bizottság: a tagállamok kötötték meg a konkrét vakcinabeszerzési szerződéseket

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A szervezet a borsonline.hu szombaton megjelent cikkére reagált, amely azt írta, hogy Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos "letagadta", hogy Brüsszelnek köze van a megállapodásokhoz. A lap szerint a szerződéseket érzékeny (sensitive) minősítéssel látták el, mintha "titkolni akarnának valamit".

Az Európai Bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére hat vakcinagyártóval – írta az EU-képviselet.

Ezek a megállapodások a közös oltóanyag-beszerzés alapvető feltételeit szabják meg. A tagállamok bármelyike dönthetett volna úgy, hogy nem vesz részt ebben a megállapodásban, de egyik sem élt a lehetőséggel – közölték.

Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét megrendelési szerződéseket a gyártócégekkel. Az adott államra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket ezek a szerződések tartalmazzák – írták.

Ezekről a tagállami megrendelésekről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy nem az uniós bizottság, hanem a tagállamok kötik meg a szerződéseket, "ami természetesen nem mond ellen az Európai Bizottság által aláírt előzetes beszerzési megállapodások létezésének" – emlékeztettek.

Kijelentették továbbá, hogy az Európai Bizottság az általa kötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóság híve, a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azonban nem rajta múlik.

A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva – írták.

"Ezért jogilag csak szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges a megállapodásokat nyilvánosságra hozni. Ennek fényében az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal, (...) hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság" – áll a közleményben.

Az uniós bizottság a szerződések közül hármat – AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK – már nyilvánosságra hozott az érintett cégek egyetértésével, bizonyos bizalmas üzleti adatok kitakarásával – írták.

Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Néha nem àrtana ha Orbàn emlékezne mikor mit írt alà és nem mondana màst itthon.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Csizmás Kond: Miről hadoválsz agymosott? EU beszerzésből érkezett 1 690 525 db. Keleti 1 525 600 db.
kakambuki
Aha, értem, a tagállamok voltak. A tagállamok egyébként tudnak erről hogy tényleg ők szerződtek külön külön? Érdekes hogy ők meg kivétel nélkül arról tudnak hogy az EU volt a szerződő felek egyike nem pedig ők. Egyébként meg egészen idáig arról ment a mantra hogy az EU szerződött a cégekkel, tehát közös beszerzés történt amelynek eredményeképpen az EU lakosságarányosan leosztja a vakcinákat a tagállamok felé. Ez utóbbiból egyébként külön botrány lett. Nos???
namihami
Ez van, amikor az egyik cseléd (borsodonline.hu), szimplán a szokásos és előírt szolgai mentalitásból, beleszalad a túlteljesítésbe. Jót akart--úgy fideszesen. És úgy is sikerült--szintén úgy fideszesen. Ahogy eddig is sikerült a csapatnak.
Amihez nyúltak és nyúlnak, az még ha aranyból is lett volna, hát rögvest...
Gazella
@Csizmás Kond: te isten barma vagy. Még az eső víz se mossa le rólad :D
Csizmás Kond
@Gazella: ...az esővíz nem mert van esernyőm, nem úgy mint a kecskéknek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.