Ezzel a címmel jelentett meg terjedelmes cikket csütörtök reggel a Fidesz-rendszer hatalomátmentési machinációiról. Az elemzés kulcsszava: "alapítvány".

Telex "Orbán megkezdte a hatalom átmentését"

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A portál Orbán szándékainak hátterével összefüggésben azokra az elemzésekre utal, amelyek szerint a jelenlegi vagyon- és hatalomátmentés előzménye a rendszerváltás idejéből ered, amikor késő kádári technokrata elit sikeresen átmentette befolyását, és még évtizedekig fontos pozíciókat tudott megtartani. Ebből szűrte le állítólag azt a következtetést Kövér László a Fidesz első kormányzati ciklusa (1998-2002) után, hogy

„kormányon voltunk, nem hatalmon”.

A Telex szerint a következő parelamenti választáson esetleg elszenvedett vereség utáni időkre készülve az Orbán-rendszer a gazdasági erő alapítványokba való kimentését kezdte meg.

Ezt a célt szolgálja például az állami funkciók kiszervezésre, az egyetemek úgynevezett modellváltása.

A parlament várhatóan jövő héten megszavazza azt a törvényjavaslatot, amely értelmében alapítványi fenntartás alá kerül

a magyar felsőoktatás 70 százaléka,

az állam pedig ellenszolgáltatás nélkül

több ezer milliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

A Telex praktikus példával szemlélteti, hogy a hatalmas vagyon lenyúlásán túl mire jó még az alapítványi forma.

Nem kell közbeszerzéseket kiírni, így a választások után bajba kerülő baráti cégeket nagyobb jogi bonyodalom nélkül meg lehet segíteni.

Az alapítványi konstrukció lényege – túl azon, hogy egyenként 600 millió forintos közvagyonnal kezdhetik majd a meg a működésüket –, hogy az az állami vagyon, amit a kormány odaad ezeknek az alapítványoknak, többé nem klasszikus közpénz.

A most megkapott állami vagyon felett a továbbiakban a mostani kormány által kinevezett kurátorok fognak gazdálkodni, akik megkapják az alapító jogokat, e rendelkezés visszavonhatóságát pedig megtiltja a törvény, miközben az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége is csak kétharmaddal lesz módosítható – jegyzi meg terjedelmes írásában a Telex.

Forrás: telex.hu

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Horizont: A magyar allam erdekei ellen kotott szerzodesek, alapitvanyok stb. azonnali hatallyal felmondhatok, amennyiben az ellenzek esetlegesen megnyeri a kovetkezo valasztast. Ezt nem en mondtam, hanem egy ugyved. Ebbe beletartozik a Paksi Atomeromu, a Belgradi kinaivasut es az ujjonan kitalalt Fundan egyetem is. Meg persze az alapitvanyokba kimentett penz, mint peldaul a MOL Rt reszvenyeinek 5%-a.
Egyedel azt kell tudni bizonyitani a jogaszoknak, hogy a magyar allam karara kotodtek ezek a szerzodesek, mig egy kisebbseg oriasi hasznot kaszal az uzleten. Amennyiben ez megall, akkor a nemzetkozi jog is vedi a magyar allamot. Az pedig mar csak technikai kerdes hogy szerzik vissza a penzt. Zarolas, szemelyes vagyon elkobzas etc.
Csak meg kell nyerni hozza a valasztast jovore :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sgl
Az egészben az a frankó, mindent tömörítenek, nem kell keresgélni hová mentik a vagyon nagy részét, lecsapni ezekre és elkobozni.
Az a macerás amikor ezernyi céget, offshore-ba mentett vagyont kell visszavenni hosszas, nehéz felderítés után.
ómió
Ez a legfrissebb efftársi hazudnivaló?
folt
Csak egy kérdés: Ez Magyarország, a magyar emberek érdekét szolgálja, vagy Orbán érdekét.
Nyilvánvaló a válasz, ami ebből a húzásából is jól látszik: Orbánnak SOHA nem Magyarország jóléte, felemelkedése volt az első, hanem az ország pénze saját zsebre és a hatalma kiépítésre!
Béla333
Kapára, kaszára! A mocskos maffia nam tud a lopásról leállni, hiszen ahogy az egyik fő ideológusa már évekkel ezelőtt kikotyogta:

"Lánczi András: Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája"
444.hu/2015/12/21/lanczi-tamas-amit-korrupcionak-neveznek-az-gyakorlatilag-a-fidesz-legfobb-politikaja
Horizont
Tudjuk. Mi már régóta. Remélem ezt már nem fogják megúszni.
Remélem ezer ügyvéd azon dolgozik, hogy lehet majd visszavenni tőlük és jobb esetben böriben landoltatni őket.
sgl
Perverz privatizáció zajlik a mélyben: adjátok vissza az országunkat!
Bódis András2021.04.14
Bár az ország a járványra figyel, történik itt más is. A mélyben „spontán” privatizációs hullámot indítottak, melynek csak egyik eleme, hogy közfeladatot ellátó közérdekû vagyonkezelõ alapítványokba szerveznek ki olyan „nemzeti kincseket”, mint a Mol és a Richter összesen ezermilliárdos részvénycsomagja, a Gödöllõi Királyi Kastély vagy a Hajógyári-sziget egyik fele.
www.valaszonline.hu/2021/04/14/vagyonkezelo-alapitvany-privatizacio-melyallam-publicisztika/
sgl
Egy kis aprólék: hazudozásban világbajnok, lopásban a magyar történelemben egyedülálló: szegényen kezdte politikai pályafutását és 30 év alatt ellopta a fél országot, egyik leggazdagabb lett Magyarországon!
Összes eddigi állami vezetőnek csökkent a vagyona politikusként.
Igen Gyurcsányé és Bajnaié is!
A világon a legtöbbet bukó politikus, 1x miniszterelnökként, 2x egyéni képviselő jelöltként, 3x miniszterelnök jelöltként.
És akkor ez a sperma bukottaz, hazugoz, tolvajoz le másokat, és az ellenzék meg nem vágja vissza világcsúcsát a bélféregnek.
Ki a hülye???
sgl
a garázdálkodás 93-ban aq székházlopással kezdődött, 98 után felgyorsult 2006 után már sebesvonati volt az önkormányzatokon keresztül, és 2010-ben fénysebességre kapcsolt a fideszmaffia a lopási hadműveletben.
most 21 után a relativitás elméletet mmegcáfolva: fénysebesség fölé növelték a közvagyon szétlopását.
Tehát nem 11 év hanem 28 de keményen valójában 15 éve lop pofátlanul a fideszmaffia.
Shikari
A liberális bűnbanda hatalmas óbégatásba kezdett. Ennek több oka is van.
Gazdáik, akik pénzelik és uszítják őket ellenünk, a globalofasiszta, spekuláns harácsolók nem tudják az akaratukat Magyarországra erőltetni. Még mindig ellenállunk nekik. Megszüntettük a külföldi pénzszivattyúkat és a magyar vállalkozásokat hoztuk helyzetbe Magyarországon. Ez hihetetlenül fáj nekik.
Az alapítványi megoldással pedig az egyetemek vagyona bebetonozásra került az egyetem felhasználásában és azt egy esetleges kormányváltás esetén nem tudják a libsik ellopni.

Borzasztóan bosszantja őket, hogy a magyarok egyszerűen a hatlom közelébe sem engedik ezt a leszerepelt, tolvaj, hazaáruló, bűn, deviancia és aberráció támogató kondát! Most fetrengenek a sárban és visítoznak spekuláns pénzen a mi fülünkbe.
sgl
@sgl: MO spermája, EU dns-e mindenhez hülye, - még az iskolai végzettségéhez is,- csak a hatalom megszerzése és a strómanok piramisának felépítéséhez ért, - Simicskával ráfaragott pl, már ott is hibázott,- hogy minél jobban gazdagodjon ő és kiscsaládja, mert lopni kell napi 24 órában.
MO egyetlen vezetője aki megbízatása alatt szegénységből az ország egyik leggazdagabbjává lopta magát, eközben 6x bukott - 1 miniszterelnökként, 2x egyéni képviselőként 3x pártvezetőként, - de a kretén ellenzék hathatós támogatásával csak visszatért a hatalomba.
MO egyetlen klepto és cezaromán szociopata miniszterelnöke.
És ... Meddig??
Yoda69
@Horizont: A magyar allam erdekei ellen kotott szerzodesek, alapitvanyok stb. azonnali hatallyal felmondhatok, amennyiben az ellenzek esetlegesen megnyeri a kovetkezo valasztast. Ezt nem en mondtam, hanem egy ugyved. Ebbe beletartozik a Paksi Atomeromu, a Belgradi kinaivasut es az ujjonan kitalalt Fundan egyetem is. Meg persze az alapitvanyokba kimentett penz, mint peldaul a MOL Rt reszvenyeinek 5%-a.
Egyedel azt kell tudni bizonyitani a jogaszoknak, hogy a magyar allam karara kotodtek ezek a szerzodesek, mig egy kisebbseg oriasi hasznot kaszal az uzleten. Amennyiben ez megall, akkor a nemzetkozi jog is vedi a magyar allamot. Az pedig mar csak technikai kerdes hogy szerzik vissza a penzt. Zarolas, szemelyes vagyon elkobzas etc.
Csak meg kell nyerni hozza a valasztast jovore :)
NKF
A komcsik mit csináltak annak idején,mentették a lóvét orrba-szájba!Privatizáltak!
Orbán csak jó tanuló ,volt kitől!Nem értem,ha egyszer,kétszer,háromszor nyer valaki ezt el kell
fogadni.Miért nem az ellenzék nyer?Jön az előfosás,már röhögök előre.
Horizont
@NKF: Tudod mi lesz isteni amikor már nem fogsz röhögni hanem siratod hájas vezéredet. A privatizációnak meg nézzél utána. Tuti, hogy nem is éltél még akkor vagy gyerek voltál.
gina
Menthet ez a szemét gyilkos bármit, akkor is egy népgyilkos, ennek lesz is következménye, a világon elsők vagyunk a halálozásban, ez aztán a viruskezelés, alja sötét kipcsák, hatalom ,hatalom, egy elmebeteg harca
gina
@NKF: Te elmebeteg állat, mi kell ahhoz hogy kinyisd a szemed??? ugyan a fidesz birkák mind IQ nullák, mit is várni, ne menj vissza az időbe te idióta, most és itt élünk te agyhalott. ne mutogass másra,
Havanagi
„kormányon voltunk, nem hatalmon”. Érzi a vesztét és elkezdett szűkölni.
karma1
@Horizont: Hal'Istennek a Juhasz Peter ujra aktivalta magat "Juhi" neven, es pont ma lattam tole egy videot, amiben egy olyan oldalt hozott letre, ahova orban buneit - lehetoleg egy-egy eset konkret megnevezesevel, datummal, el lehet hozza juttatni, mert egy olyan adatbazist akar letrehozni, hogyha ezek buknak jovore, akkor az ugyeszseg egy olyan anyagbol tudjon dolgozni, amiben legalabb az van rogzitve, hogy milyen bo'tokat kotottek, kik vannak egy-egy kamuceg tulajdonosai kozott, stb. Sztem kurvajo kezdemenyezes!
Yoda69
@karma1: Van hozza linked, vagy website cimed?
karma1
@Yoda69: Mindjart megkeresem... Kis turelmet...;)
Néro
Az acsköszökevény rombolását tovább fogja nyögni ez az ország mint Rákosiét meg Kádárét együtt. De hát mindenkinek azt ami jár.
tudode
Hogy mik vannak/lesznek!
.
Ebbe mi beldöglünk!
.
Hogy, hogy, hogy!
.
Úgyhogy a szakbarbár felcsúti az erőlködésbe, az ország pedig a szegénységbe, fűszerezve CovidDAL!
bakcsubakka
Egyébként meg nincs ezzel semmi baj !
Hagyjuk?
Hagyjuk.
Akkor meg ne óbégassunk !( ahogy az egyik elaljasult emberszabásu itt leírta )
Megérdemelnénk,hogy naponta penészes kenyér,meg pohár víz jusson csak. Már csak azért is ,hogy ezeknek több ellopni való maradjon.
creativehun
@Shikari: Emberbe oltott fideszes...hát te fordítva ülöd meg a lovat. " deviancia és aberráció támogató kondát! " Ezt épp te írod fideszesként??? Már rég magasra kellene köpnötök és aláállnotok a kétszínű gazemberségetekkel. valójában ti támogatjátok a deviáns,aberrált viselkedés és ezt próbáljátok másra kenni. Szánalmas gazemberek vagytok. Bármit csináltok azt a másikra fogjátok és sajnos akad annyi szellemei fogyatékos tébolyult hülye,hogy simán beszopja a faszságaitokat! Ki engedte szabadon az Azeri baltás gyilkos aki éjszaka ,álmában szétverte a szobatársa fejét egy baltát??? Melyik párt az alapító tagja csúszkált meztelen seggel kokós hátizsákkal csatornákon? Vajon ki tüntette el szem elöl a pedofil nagykövetet és próbálta megmagyarázni ,hogy az nem is úgy volt ..meg egyébként is bla bla bla..?? Vajon ki luxus yachtozott,kzurvákkal az Adrián miközben idehaza előadta a keresztény,nemzeti ideál családapa modellt? Vajon kienek a felesége esett át szegény vak komondorukon??? Folytassam még Shikari elvtárs ???
Aki Én
@NKF: nem az a baj, hogy tájékozatlan vagy, hanem, hogy közzéteszed.
folt
@Horizont: tegnap, 09:36

Mivel EU-s pénzekről is szó van (plusz szervezet bűnözés, offshore adóelkerülés véget, adóparadicsomba pénz kimenekítés), ezért nemzetközi bűnüldöző szervezetek bevonására is szükség lesz.
Horizont
@folt: Nem bánom ha az atyaúristent is bevonják csak lépjenek majd és jól csinálják és legyen már vége ennek az őrületnek. 2002-ben is vártam nagyon, hogy vége legyen az akkori őrületnek de most billiószor jobban. Hibbantorbánunk tűnjön el és kerüljön a politika szemétdombjára. A sok görényével együtt.
CsipkeRózsa
Eddig is folyamatosan mentett, mentegetett, csak nem ilyen nagy sebességgel.
CsipkeRózsa
@Havanagi: Egyet láttam a tegnap 13:10-nél.
Eladott Ország
Bíróság elé kell állítani 2022-ben Orbánt és szektáját, teljes vagyonelkobzás mellett, és még a szart is kell verni ebből a mocskos trógerból.
CsipkeRózsa
@Horizont: A Nemzeti Bank aranyait ne vigye magával a helikoptereivel.
Horizont
@CsipkeRózsa: Remélem lezuhannak a súlyától.
bakcsubakka
@creativehun: Ne fáradj ! Azt amit írtál nem érti a fajtája. Nem fogja fel. Elvakult szolgalelkek,csicskák ,akibe a gazdájuk a szaros csizmáját beletörli,és ezért boldogok !
Na ez legyen életükben a legnagyobb örömük.
Egyébként,meg aljas köpönyegforgató,kaméleon népség.
karma1
@Havanagi: Az enyem folott van, gorgess folfele...:) Meg lajkoltalak is!
T-Boly
Vazze, megyek sörözni ! Hiszen a vajda ezt tartja most fontosnak. Fulladjon meg az első kortytól !!!
A fulladás többféle lehet: szervi betegség ,levegő hiánya ,,fogják a légcsatornát...ez utóbbi pl. lehet : kenderkötél, elasztikus kötél, zsákmadzag,
karma1
@T-Boly: Ne legyen elasztikus! Meg visszapattanna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.