A 2020 tavaszán tanúsított „dudálós" kihágása miatt Hadházy Ákost – Szél Bernadett mellett – megbírságolták. Fizetés helyett ő azonban a közmunkát választotta, amit most kezdett meg.

Hadházy megkezdte a közmunkabüntetését: „Orbán nagyon fél a tüntetésektől, sztrájkoktól, attól, hogy hirtelen SOK ember fejezi ki egyszerre: elég volt!"Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

A független képviselő egy Facebook-posztban jelentette be, hogy megkezdte a közmunkabüntetését. De a fotókhoz írt szövegben részletesen bírálta a kormány módszereit is. 

„Ma a szekszárdi Kolping Iskola kertészetében, napszámos beosztásban megkezdem a közérdekű munkát, amit a dudálós véleménynyilvánítás miatt rótt ki rám a pintérség. 38 napot fogok dolgozni, naponta 6 órát, heti minimum egy napon. A büntetést ki is fizethettem volna, de azon kívül, hogy semmi kedvem Orbán rendőrségének fizetni, ezzel a 38 nappal három üzenetre szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmet. Ezt a három üzenetet ugyanis sokkal fontosabbnak tartom annál, mint hogy egyszerűen csináljak belőle egy posztot, mint mostanában szokás:

1) Orbán nagyon fél a tüntetésektől, sztrájkoktól, attól, hogy hirtelen SOK ember fejezi ki egyszerre: elég volt! Akik eljöttek tavaly dudálni, megmutatták, hogy van is rá oka!

2) Ha csak néhány ember tiltakozik, az nem fog megoldani semmit. Csak annyi történik, hogy az a néhány ember, aki fel meri emelni a hangját, valódi kockázatot vállal. A diktatúra jelenlegi szakaszában csak pénzbüntetést vagy egy kis mezőgazdasági munkát, de ha úgy gondoljuk, hogy lájkolgatással megdönthető a rendszer, akkor később többet is.

3) Elképzelhető, hogy – bizonyos szempontból nézve – valóban követtem el törvénysértést, amikor a teljesen járványbiztos tiltakozási formát meghirdettem. A bíróság így gondolta, én másként. De a diktatúrába vezető úton mindig eljön egy pont, amikor már olyan törvényeket hoznak, amelyeket muszáj megszegni. Ilyen törvény az, ami a járványra hivatkozva teljesen megtilt minden tiltakozást, nyomásgyakorlást akkor is, ha az semmilyen veszéllyel nem jár. És ilyen törvény az is, amelyik egyetlen nap alatt ezer milliárdot tesz át fideszes zsebekbe.”

Fotó: Hadházy Ákos/Facebook