Márki-Zay Péter javaslata, miszerint a legfőbb ügyészt közvetlenül kellene megválasztani, példa nélküli lenne Európában – írja a Telex.hu.

Márki-Zay: A választók válasszák meg a legfőbb ügyészt is, ne a pártok mutyizzanak ezzel, erre nincs példa Európában
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Márki-Zay Péter legutóbbi Telex.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy kormányváltás esetén leváltaná Polt Péter legfőbb ügyészt. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerint megalapozottan indíthatna eljárást a rendőrség a legfőbb ügyész ellen.

Polt leváltása után Márki-Zay egyik javaslata pedig az lesz, hogy az állampolgárok közvetlenül válasszák meg a legfőbb ügyészt,

ne a parlamenti pártok állapodjanak meg a személyéről, mert abból ismét nagykoalíciós lopás lehetne.

Szerinte az elmúlt harminc évben az ügyészség nem számoltatott el politikusokat,

vagy ahogy az ügyészek szokták mondani: a nagykoalíciós korrupciót nem vizsgálják.

Az USA-ban van rá példa, Európában egyedülálló lenne, ha közvetlenül döntenének az állampolgárok a legfőbb ügyészről. Az USA helyzete annyiban más, hogy a jogrendszerben is külön van a szövetségi és a tagállami szint. Ez utóbbi szinten választják meg az állampolgárok az ügyészeket négyévente. Kutatók szerint ugyanakkor érdemi jelentősége nincs a választásnak, nincs nagy verseny, ugyanúgy több évtizedre be vannak betonozva az ügyészek – mondta Ambrus István, az ELTE-ÁJK Büntetőjogi Tanszékének docense.

A szavazók többnyire nem látnak rá, hogy milyen munkát végez a választott ügyész, és komolyabb programja sincs a jelölteknek. „Általában azzal kampányolnak, hogy szigorúbb büntetőpolitika kell, és ezzel megnyerik a választást” – fogalmazott az ELTE oktatója.

Az angolszász kultúrában mégis megvan a legfőbb ügyész közvetlen választásának a hagyománya, Ambrus szerint azonban Magyarországon azt nehéz lenne előzmények nélkül megvalósítani. Amellett, hogy itthon is kérdéses lenne, milyen információk birtokában döntenek a szavazók, ingoványos terep lenne a kutató szerint az is, hogy ki indulhatna el a választáson. Köztársasági elnöknek bárki bejelentkezhet, aki elmúlt harmincöt éves, az ügyészi kinevezéshez ugyanakkor jogi szakvizsga és meghatározott gyakorlati idő is szükséges.

Amikor a jelenlegi intézményrendszert felállították a rendszerváltás után, komoly vita volt arról, hogy az ügyészség a kormány alá rendelten működjön vagy egy független szerv legyen

– mondta az ELTE oktatója.

Korábban Magyarországon hat évre választották a legfőbb ügyészt, ezt módosította 2010 után a Fidesz kilenc évre. Elvben a parlamenti ciklusokon átívelő kinevezés biztosíthatja az ügyészség és az Országgyűlés függetlenségét. Ambrus szerint ugyanakkor a kilenc év kapcsán sokan felvetik, hogy az túlságosan hosszú idő, és azt is bele lehetett volna írni a törvénybe, hogy a legfőbb ügyészt nem lehet újraválasztani.

Polt Péter 2019-ben már harmadszor választották meg legfőbb ügyésznek, igaz, 2006 és 2010 között nem ő töltötte be a tisztséget. A korábbi jogszabály szerint 70 éves korában, 2025-ben megszűnne a jogviszonya, ám tavalyelőtt eltörölték a felső korhatárt, így 2028-ig hivatalban maradhat.

Ezáltal pedig a jelenlegi jogszabályok mellett nem tudná könnyen elmozdítani a helyéről az ellenzék egy esetleges kormányváltás után. Ha kétharmados többsége lenne, technikai módosítással lenne rá lehetősége. 

Forrás: Telex.hu
Fotó: MTI/Mohai Balázs

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Hogyne! Meg az úrhidai iskolaigazgatót is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
home office
Ugye milyen jó még így is a két wattos beépített hangszóródon hallgatva?
na de ez dokkal jobban hangzik a két wattos beépített hangszóródon is:

Ki mondja, hogy egy rendőr nem vadulhat meg?
Miért is nem vadulhat meg egy rendőr havi bruttó 240 ezerért?
Érezzük jól magunkat - legalább egyszer ebben a kurva életben!

Imádom minden másodperc törtrészét - ezt valaki nagyon eltalálta !!
home office
@Bástya Béla Elvtárs: Te miről beszélsz, hülyegyerek?!

Gondolkodj el az életedről - amíg elgondolkodsz: www.youtube.com/watch?v=a_cHddNaKQo&list=RDMM&index=7

Ismered a mondást. ha megtudod a nevem, meg kell, hogy...
Szóval csak óvatosan, Bástya Béla Elvtárs !!!

Hogy neked mi a szart küldtem, az egy dolog, de én 16 éves korom óta a Depeche Moddal tüzelem magam - egész eredményesen.
Tudod, pont a Depeche Mode miatt vagyok egy állat - forralja a vérem!
Szóval, verdikt?
home office
Hülyegyerek, én semmit nem teszek ok nélkül! Mindennek oka van, te geci!
Engem arra képeztek ki, hogy semmit ne tegyek ok nélkül.
Szeretet? Gyalázat? Szónak, képnek zenének? Mindennek oka van !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok