Az Index.hu újságírója rácsodálkozott, hogy a külföldi sajtó is foglalkozott a Kínát kritizáló budapesti utcanevekkel.

Már a nemzetközi sajtó is a budapesti utcanevek átnevezéséről ír

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Mint az köztudott, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester kezdeményezésére több utca is új nevet kapott. Így született meg 

- a Dalai Láma út, mely a száműzetésbe kényszerült tibeti vezetőre utal;

- az Ujgur Mártírok útja, mely a türk népcsoporthoz tartozó muszlim kisebbség erőszakos integrációjára, mások mellett az Egyesült Államok szerint „kulturális népirtásáról” emlékezik meg;

- a Szabad Hongkong út, mely a városállam demokratikus mozgalmának eltiprásának, törvényhozásának Peking általi maga alá gyűrésének állít emléket;

valamint a Hszie Si-kuang püspök út, mely a hite miatt 28 évet raboskodó katolikus egyházi személyre hívja fel a figyelmet.

A BBC-től kezdve a The Guardianen, a Bloombergen és a Hong Kong Free Pressen át a Jakarta Postig számos angol nyelvű lap foglalkozott az átnevezésekkel.

Több lap felidézte, hogy úgy épül fel egy autoriter ország egyetemének a campusa, hogy Budapesten előtte a magyar kormány elüldözte a liberális elveket valló CEU-t, valamint kihangsúlyozzák a projekt költségeit, melyeket a kínai államtól felvett hitellel fedezne Budapest.

Forrás: Index.hu

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
@ESCOBAR: ma, 11:48
"Ferencváros délnyugati részén, a Nagyvásártelepnél a Helyi kikötő út új neve az Ujgur mártírok útja, a Hídépítő utcából pedig Dalai Láma út lett. Ahogy a környéken lesz a Szabad Hongkong út vagy a Hszie Si-kuang püspök út is."
forrás: www.szabadeuropa.hu/a/utcanev-baranyi-karacsony-fudan-ferencvaros/31286194.html
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
A szellők szárnyán terjed az orbáni Magyarország egyre növekvő jóhíre. És ezen tény mellé még G.G. bejelentése, hogy Európa vezető gazdasági országai között vagyunk, már az európai humor gyöngyszemét képviselik.
Néro
Minden szállítmányt amit hoznának úgy kell megcímezniük , hogy Szabad Honkong út meg Ujgur Mártírok útja ...
és a fél világon továbbítják majd ezen címekkel. Egy világviszonylatban picsányi város meg kerület ezzel többet tett mint az úgynevezett Nagy Országok. Ha meg jól megsértődnek akkor legalább nem kel nekik a mi pénzünkből egyetemet építeniük.
Jut eszembe most balga miért nem integetett Tibeti zászlóval ? Nem találta meg hová is tette utoljára ? Talán nem tetszik neki a hitestársáról elnevezett utca név se ?
ESCOBAR
Hadd kérdezzem már meg, hogy mely utcaneveket keresztelik át?! Most hogyan nevezik ezeket az utcákat? Mert ha híres magyar emberek nevét viselik, akkor undorítónak tartom, hogy csak koncepciós okokból gyalázzák őket!!!
lampa laz
"Hszie Si-kuang püspök út, mely a hite miatt 28 évet raboskodó katolikus egyházi személyre hívja fel a figyelmet"
Ja, ha Kínáról van szó akkor nem zavarja Orbánt a keresztények üldözése sem.
ómió
A Sztálin utat nem állítjátok vissza, efftársak!? Vagy már nem "sikk"?
Yeromos
@ómió: Mely elnevezés ellen van kifogásod? A te evtársaid vannak tele komcsikkal és soros ösztöndíjasokkal, a nagy vezéred KISZ titkár volt és 2002-ig elnöke volt a Liberális Internacionálénak.
Giovanni Alba
@ESCOBAR: ma, 11:48
"Ferencváros délnyugati részén, a Nagyvásártelepnél a Helyi kikötő út új neve az Ujgur mártírok útja, a Hídépítő utcából pedig Dalai Láma út lett. Ahogy a környéken lesz a Szabad Hongkong út vagy a Hszie Si-kuang püspök út is."
forrás: www.szabadeuropa.hu/a/utcanev-baranyi-karacsony-fudan-ferencvaros/31286194.html
Clavigo
@ómió: Mostanában az a sikk,,hogy a retkes Gazdád koszorúzni ,segget nyalni rohangál Pekingbe...Aztán haza jön a nem qrmánygéppel,,,és nekiáll vitézül " komcsizni ",,a félbarom hiveinek,mint pl. neked... Mostanában ez a sikk ,,gyagyás.
Néro
@Clavigo: omijónak omijó minden. Tetszik neki a WC papír státusza is függetlenül attól , hogy nem használják. Még annyiba se nézik , hogy a Nagy Nemzethy Nagy Magyar seggüket kitörölje vele. De ezt nem látja és így boldog. Jó neki.
ómió
@Yeromos: Már a saját undorító szemforgatásotokat se veszed észre? Dalai láma út meg Hszie Si Kuang püspök út, Szabad Hong Kong út? A "hagyományaitok" egyébből se álltak, mint a vallás- meg a függetlenségüldözésből! Most, hogy a korábban a nevetekbe hazudott munkást onnét már kitagadtátok, egyúttal a "múltat is végképp eltöröltétek", vagy csak jó vastag a városháza plafonja? És arra még máig is ilyen büszke vagy, hogy ki mindenkit voltatok képesek a bolsi tetübandátokba kényszeríteni, ha vinni akarta valamire? Soros "atyátok" meg azidőtájt még a kommunizmus leépítését "ösztöndíjazta", ma meg a visszaépítését? Ezt se vetted észre? Mindenesetre a bolsi tetübandátokban, miután már nem kellett tőlük függeni, mára már csak a "hithűek" maradtak - mint te is - a többi már rég otthagyta azt! Erre "domborítasz"?
ómió
@Clavigo: "Hogyé" is van ez nálatok, bolsiék fajkreténje!? Amikor Böszme-gazdád járt Pekingben ő nem koszorúzta meg a Tienanmen téri áldozatokat? Ja, persze! Ő az olyanokat "csinálni szokta", mint 2006-ban is! Neki elég volt kiállnia a nálunk létesítendő kínai egyetem mellett, hogy aztán majd 14 év múlva legyen mi ellen kézzel-lábbal "tiltakoznia"? Aha! Jobbulást neked ott az elmeosztályon! A böszmeszart azért töröld már le a mocskos pofádról!
Yeromos
Te neki állsz itt komcsizni meg sztálinozni, holott ha megnéznéd ezeket a közterületeket pont a kommunista kinai vezetés álltal száműzött, bebörtönzött stb emberekről nevezték el. A te cimboráid paktáltak le a komcsi kinával és az oroszokkal. Az egész bandádot hazaáruló kiárulta az országot a komcsiknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.