Pár napja erőteljesen azt kommunikálja a kormány, hogy még nincs miről vitázni, ehhez képest azért a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról hamarosan szavaz az Országgyűlés – írja a hvg.hu.

Gulyás Gergely: Mi nem akarunk a budapestiekkel szemben esetleges akaratuk ellenére „jót tenni” – A kormány támogatja, hogy népszavazás döntsön a Fudanról

Fotó: MTI/Vajda János

A Mandinernek adott interjút Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Legfontosabb kijelentése az volt, hogy:

Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.

Szerinte ugyanakkor

a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk. A fővárosi városházán kívül azonban már nem a Gyurcsány-koalíció van hatalmon.

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy a Fudan Egyetem a kormány keleti elkötelezettségének bizonyítéka is lenne a Nyugattal szemben, Gulyás azt mondta:

Nekünk nem kell a nyugati világnak hűségnyilatkozatokat tennünk, mert a NATO és EU-tagsággal annak részei vagyunk, létező vitáink ellenére ők a szövetségeseink. Értjük a nyelvüket, akkor is ha nem mindig szeretjük. A főpolgármester úr fordítva van ezzel: nem érti a nyelvüket, de mindig szereti. Mi örülünk annak, hogy vége a hidegháborúnak. A nyugati szövetségesi rendszer része vagyunk, de korrekt kapcsolatokra törekszünk a világ jelentős hatalmaival, így Kínával és Oroszországgal is.

A HVG emlékeztet, annak ellenére, hogy a kormány most azt kommunikálja, nincs nincs döntési helyzet az egyetemről, pár hete benyújtotta "A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról" szóló törvényjavaslatot. Ennek általános vitája május 27-én lezajlott, a kulturális bizottság június 1-án módosító javaslat nélkül lefolytatta a részletes vitát is, és a júniusi ülésterv 24. pontja szerint június 15-én szavaznak is róla – teszi hozzá a HVG.

Forrás: Mandiner.hu, Hvg.hu, 24.hu

Címlapkép: MTI/Vajda János

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"Orbán Viktor Gulyás Gergely hangján jelentette be, hogy tegnap némileg becsokizott a félelemtől."
"A legelső nagyobb tömegre egyből összeszarja magát a pörköltszaftos focibuzi. Remélem ebből levonja minden ellenzéki szavazó a helyes következtetést !"
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
A maffia az elmúlt 10 évben minden népszavazási kezdeményezést elkaszált.
Egyszer volt csak népszavazás, amikor ő kezdeményezte és elbukott vele: a migráns ügyről.
Nem akarnak ezek semmit sem az emberekre bízni, ezt sem. Csak taktikáznak, hazudoznak hogy lecsillapítsák a kedélyeket, mert rájöttek, hogy ez olyan védhetetlen ügy, ami miatt bukhatják a '22-es választásokat is.
Ezért hazudozik Gulyás össze-vissza!
balos
Ezt a buzit,miért nem csinálja föl már egy kigyúrt víziló?Legalább elmenne "szűlési" szabadságra örökre!
TollerBela
Takarodjatok már el a fenébe, ha annyira szíveteken viselitek a pestiek lelki üdvét ! Alig maradt mára valami a városból ! Címeres hazudózók vagytok, kétszínű, kicsinyes banda ! Az itt elköltött pénz fele a zsebetekbe ment, ideje lenne valamit visszatennii a zsákba ! Nem a betonba öntött megállapodások után népszavazást engedni (illetve akkor már nem is engedni).
Duke Nukem
Gulyás Gergely buzi.
Észrevetted, hogy túl sok a buzi a Fideszben?
Ennek mi az oka?
Mert valami oka biztos van!
Duke Nukem
Gulyás Gergelyt ki kell gyógyítani a buziságából.
Gyertek, gyógyítsuk meg Gulyás Gergelyt.
Nekem van egy szívlapátom a gyógyításhoz, neked mid van?
voltmárjobbis
@Duke Nukem: "A parlamentben az első ciklusát töltő Gulyás több fideszes és kormányzati forrás szerint is a párt egy másik jogi szaktekintélyének, Szájer József európai parlamenti képviselőnek köszönheti villámgyors karrierjét. "Mindketten jogászok, és nagyon megértik egymás gondolkodását" - mondta a kormány egyik magas rangú tisztviselője"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.