Pár napja erőteljesen azt kommunikálja a kormány, hogy még nincs miről vitázni, ehhez képest azért a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról hamarosan szavaz az Országgyűlés – írja a hvg.hu.

Gulyás Gergely: Mi nem akarunk a budapestiekkel szemben esetleges akaratuk ellenére „jót tenni” – A kormány támogatja, hogy népszavazás döntsön a Fudanról

Fotó: MTI/Vajda János

A Mandinernek adott interjút Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Legfontosabb kijelentése az volt, hogy:

Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.

Szerinte ugyanakkor

a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk. A fővárosi városházán kívül azonban már nem a Gyurcsány-koalíció van hatalmon.

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy a Fudan Egyetem a kormány keleti elkötelezettségének bizonyítéka is lenne a Nyugattal szemben, Gulyás azt mondta:

Nekünk nem kell a nyugati világnak hűségnyilatkozatokat tennünk, mert a NATO és EU-tagsággal annak részei vagyunk, létező vitáink ellenére ők a szövetségeseink. Értjük a nyelvüket, akkor is ha nem mindig szeretjük. A főpolgármester úr fordítva van ezzel: nem érti a nyelvüket, de mindig szereti. Mi örülünk annak, hogy vége a hidegháborúnak. A nyugati szövetségesi rendszer része vagyunk, de korrekt kapcsolatokra törekszünk a világ jelentős hatalmaival, így Kínával és Oroszországgal is.

A HVG emlékeztet, annak ellenére, hogy a kormány most azt kommunikálja, nincs nincs döntési helyzet az egyetemről, pár hete benyújtotta "A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról" szóló törvényjavaslatot. Ennek általános vitája május 27-én lezajlott, a kulturális bizottság június 1-án módosító javaslat nélkül lefolytatta a részletes vitát is, és a júniusi ülésterv 24. pontja szerint június 15-én szavaznak is róla – teszi hozzá a HVG.

Forrás: Mandiner.hu, Hvg.hu, 24.hu

Címlapkép: MTI/Vajda János

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"Orbán Viktor Gulyás Gergely hangján jelentette be, hogy tegnap némileg becsokizott a félelemtől."
"A legelső nagyobb tömegre egyből összeszarja magát a pörköltszaftos focibuzi. Remélem ebből levonja minden ellenzéki szavazó a helyes következtetést !"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Duke Nukem
Gulyás Gergely buzi.
Nem hiszek a buzik könnyének!

(Milyen nap van ma?
Ma még ma van?
Vagy már holnap van?
Holnap is jó, de ma még jobb.
Egyszer nem mentem be dolgozni, mert nem tudtam milyen nap van
Elsikálták, mert régi motoros vagyok
Az én világomban nagyon fontos bemenni dolgozni.)
csak úgy....
"Orbán Viktor Gulyás Gergely hangján jelentette be, hogy tegnap némileg becsokizott a félelemtől."
"A legelső nagyobb tömegre egyből összeszarja magát a pörköltszaftos focibuzi. Remélem ebből levonja minden ellenzéki szavazó a helyes következtetést !"
voltmárjobbis
Kik szavazhatnának róla, te szarházi? A határon túliak is?!
Giovanni Alba
A budapestiek (de voltak ott mások is) akarata nem esetleges, eléggé érthetően nyilvánították ki, és az 500 milliárdos hitel meg végképp nem jótétemény. Egyébként meg a kormány a mindenféle adókból (tehát az adófizető polgárok befizetéseiből) származó pénzzel ne jótékonykodjon, hanem értelmes célokra fordítsa, elszámoltatható módon.
Kövér gumicsizmájában biztosan kinyílt a bicska ezt hallva, hogy Gulyás milyen arcátlanul lekezelően merészel a választópolgárokkal beszélni.
Suttyókám, te a főnököddel együtt nem méltóságos urak, hanem önértékelési zavartól szenvedő közszolgák vagytok.
gina
Meleg mami kedvence, jót akar tenni, hahahahha ugyan már te aljas kis buzi-- most egyszerre érdekel titeket tolvaj banda a nép kivánsága? 12 évig szartatok a népre nem hogy érdekezt volna titeket patkányok, tele most a gatya,???
dr. prédikátor
ne hazudj duda dani te kis szopós szájú köcsög!!!
Aki Én
Várjon mindenki nyugodtan, amíg elköltenek rá pár milliárdot.
Majd utána ,,megbeszéljük"
Clavigo
@fideszes gyökér: A főnökéről nem is beszélve...
Néro
Ti MINDEKIVEL szembe akaratuk ellenére jót tesztek. Nem gondoljátok , hogy ez nem jótevés ?
csipetke
Gulyás szerint az a Bp-ieknek jótett,ha orbán 540 milliárdos kölcsönt vesz fel egy idegen egyetemre,odadob egy 800 milliós telket ingyen,ami eredetileg a magyar diákvárosé lett volna,ráadásul ennek az egyetemnek a fenntartása is a magyaroké lenne,és a kölcsönt még az unokáink is fizethetik. Ebben vajon mi a bp-i emberek felé a jótett?Erre sokan kíváncsiak vagyunk
vacsi
Végül is, mi lenne az előnye, ha ez az egyetem felépülne? Mert vannak külföldi egyetemek, oda járnak magyarok is. Ide is mehetnek majd? És mit fognak tanítani?
csipetke
@csipetke: Kár,hogy csak a bp-iek szavazhatnak fudan-ügyben,kár,hogy a vidékiek nem nyilváníthatnak ebben véleményt,mert akkor láthatná orbán,hogy mennyire elmebeteg dolog ez,amivel csontig nyalna Kínának
csipetke
@vacsi: 07:29 Persze,mehetnek magyarok is,amennyiben van az éves tandíjra 3-4 millió forintjuk, amit -lássuk be- igen kevesen tudnak kicsengetni. Ezen a "bolton" Kína keres,egyrészt azzal,hogy megveti a lábát egy EU-s országban,másrészt anyagi haszna csak neki lesz a tandíjakból.Ráadásul a fenntartását,ami sokmilliárd forint évente,az is a magyar közpénzből lenne.
RonaGyuri
@RonaGyuri: „Hüpp-hüpp-hüpp-barba-trükk”

Barbapapa legújabb találékonysága, nem ártana vigyázni vele

Mint ismert a hétvégén nagyszabású tüntetés volt a Fundan egyetem kapcsán. Ettől nem teljesen függetlenül – a mennyiben igencsak eltérnek a vélemények - Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap azt közölte, hogy:
„A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. (...) Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.”
Nos bár sokan ezt valamiféle megfutamodásnak tekintik pedig csak egy trükk. Most kuss és majd ha már visszafordíthatatlan lesz az ügy majd konzultálhatunk róla, hogy csak köszönjük Orbánnak, vagy örökké hálásak is leszünk a gondoskodásáért! =))
csipetke
@RonaGyuri: 07:23 Na most akkor mi van?Palkovics azt mondja,hogy nincs B terv,azaz,ők,és a kínaiak ezt már "lebótolták".
Ahányan nyilatkoznak ezzel kapcsolatban a fidesznyákok, anyiféleképpen teszik. Az,hogy hazudoznak,mint a vízfolyás,az nem újság,ezt teszik már lassan 12 éve,de a fudánnal kapcsolatban kiállhatna orbán,és elmondhatná a valós verziót,mert most láthatták,hogy mennyi ember ment ez ellen az utcára.A kínaiak reakciója meg érthetetlen, pl-Karácsony beavatkozik Kína belügyeibe-.Mindössze azzal,hogy nem akarjuk,hogy ekkora kölcsönt vegyen fel orbán a mi kontónkra,és ne dobja oda a diákváros területét?Ez nem Kína belügye,hanem a miénk.Vagy én nem látom át a dolgot?
csipetke
@RonaGyuri: A 08:01-t a 07:33-ra szántam,csak elírtam...
Peller Anikó
@Néro: De, pontosan igen. Ez a jót evés.

@Aki Én: Várjon mindenki a picsába amíg elköltünk rá pár ezer milliárdot.
Majd utána megbeszéljük a viktorral.
Béla333
A maffia az elmúlt 10 évben minden népszavazási kezdeményezést elkaszált.
Egyszer volt csak népszavazás, amikor ő kezdeményezte és elbukott vele: a migráns ügyről.
Nem akarnak ezek semmit sem az emberekre bízni, ezt sem. Csak taktikáznak, hazudoznak hogy lecsillapítsák a kedélyeket, mert rájöttek, hogy ez olyan védhetetlen ügy, ami miatt bukhatják a '22-es választásokat is.
Ezért hazudozik Gulyás össze-vissza!
balos
Ezt a buzit,miért nem csinálja föl már egy kigyúrt víziló?Legalább elmenne "szűlési" szabadságra örökre!
TollerBela
Takarodjatok már el a fenébe, ha annyira szíveteken viselitek a pestiek lelki üdvét ! Alig maradt mára valami a városból ! Címeres hazudózók vagytok, kétszínű, kicsinyes banda ! Az itt elköltött pénz fele a zsebetekbe ment, ideje lenne valamit visszatennii a zsákba ! Nem a betonba öntött megállapodások után népszavazást engedni (illetve akkor már nem is engedni).
Duke Nukem
Gulyás Gergely buzi.
Észrevetted, hogy túl sok a buzi a Fideszben?
Ennek mi az oka?
Mert valami oka biztos van!
Duke Nukem
Gulyás Gergelyt ki kell gyógyítani a buziságából.
Gyertek, gyógyítsuk meg Gulyás Gergelyt.
Nekem van egy szívlapátom a gyógyításhoz, neked mid van?
voltmárjobbis
@Duke Nukem: "A parlamentben az első ciklusát töltő Gulyás több fideszes és kormányzati forrás szerint is a párt egy másik jogi szaktekintélyének, Szájer József európai parlamenti képviselőnek köszönheti villámgyors karrierjét. "Mindketten jogászok, és nagyon megértik egymás gondolkodását" - mondta a kormány egyik magas rangú tisztviselője"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.