A jövő évtől újra a növekedés irányába fordul a turizmus a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint, ezt a interjút szemlézte a vg.hu.
Kép:Pixabay
A mostani szezon azért is jó lehet, mert a rendezvénytartásra vonatkozó enyhítések bejelentésével az éttermekben, panziókban tömegesen merült fel igény családi ünnepségekre.
Ezek kitartó húzóerőt jelentenek idén, bár a vállalati szféra még ébredezik
– fogalmazott.
Az ipartestületi elnök azt mondta, hogy Budapesten elhúzódik az újraindulás. Sokan kivárnak őszig, így a koronavírus-járvány előtti kínálatnak nagyjából a fele lesz elérhető a nyáron, jórészt a turisták által is kedvelt fővárosi területeken.
A legnagyobb gondnak továbbra is a munkaerőhiányt nevezte Kovács László, aki szerint országosan 20 százalékkal kevesebben dolgoznak a szükségesnél.
Vidékre a fővárosból is toboroztak felszolgálókat, szakácsokat, akik akár havi egymillió forintot is megkereshetnek a Balatonnál
– mondta.
Ezzel szemben ahogy mi is beszámoltunk róla, a veol.hu lap szerint a legnagyobb gond a Balaton-parton a vendéglátásban van, hiszen nem elegendő a jó szakember a vendéglátásban, és magas bért kérnek a dolgozók.
Egy veszprémi étteremtulajdonos pedig arról beszélt, hogy a Covid súlyosan érintette ágazatukat. Országosan több tízezer ember elhagyta a szakmát, persze jórészt kényszerből, mert a vírus, az abból adódó korlátozások miatt kevesebb volt a feladat.
Forrás: vg.hu
Címlapkép: Pixabay
Varsó: 13.150 euró/fő/év
Prága: 12.935 euró/fő/év
Bukarest: 10.452 euró/fő/év
Budapest: 9.230 euró/fő/év
assets.4cdn.hu/kraken/7N4kJiv6D8kFCG9Cs.jpeg?format=auto&width=663&height=497