A kormány által tavaly összevásárolt majdnem tizenhétezerből alig két és fél ezer lélegeztetőgép jutott el a koronavírus-járvány lassan másfél éve alatt a rendeltetési helyére. Erre a HVG adatkérése nyomán, az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) közléséből derült fény.

Kiderült a milliárdos mutyi: kilencezer-ötszázszoros a profit a felesleges lélegeztetőgépeken

A dobozokban, szétszerelve érkezett masinák beüzemelés előtti műszaki felkészítése sem volt akármilyen üzlet. Az eredetileg közúti fuvarozással foglalkozó, kétévnyi tetszhalottságból épp a megbízás hónapjában feléledt Pannon Cargo & Sped Kft. csaknem a teljes beszerzett gépmennyiséget felkészítette a beszerelésre. Méghozzá meglehetősen húzós áron:

a 2020. májusi, eredeti szerződés szerint gépenként 1,5 millió, a 2,7 milliárdos keretösszeg kimerülése utáni hosszabbításban pedig darabonként 862 ezer forintért vállalta a cég (szemben a beüzemelésre 1,5 milliárdos megbízást kapó Endo Plus Kft. 768 ezer forintos egységárával, amelyben ráadásul nemcsak maga a lélegeztetőgép, hanem egy teljes, monitort és egyéb kiegészítőket tartalmazó szett installálása benne volt).

2020 decemberéig szóló szerződéseik alapján mindenesetre a Pannon Cargo & Sped összesen legfeljebb 6200, az Endo Plus pedig nem egészen 3000 berendezés felkészítésére kapott megbízást – vagyis ketten együtt valamivel több mint 9000 darabra.

Az Okfő válasza alapján viszont az intézményellátó összesen 15 123 készüléket vett át a két vállalkozástól, vagyis másfél ezer darab híján a teljes beszerzett mennyiséget beüzemeltették – teljesen feleslegesen.

A szerződésekkel fedett 9000 darab feletti mennyiségre – több mint hatezer további készülék felkészítésére – ráadásul újabb megállapodást kellett kötni valamelyik (vagy mindkét) céggel; hogy ez így történt-e, azt sem a két érintett cég, sem a minisztérium nem árulta el a HVG-nek.

A 2018-ban még nulla, 2019-ben pedig 450 ezer forintos bevételt produkáló Pannon Cargo & Sped könyveiben viszont alighanem aranybetűkkel írják majd a 2020-as évet, amelyben az előző időszak kilencezer-ötszázszorosára rúgó, 4,29 milliárdos árbevétel mellett a 2019-es profit négyezer-kilencszázszorosát kitevő, 2,64 milliárdos nyereséget könyvelhettek el.

A profit háromnegyedét – húszmillió híján kétmilliárd forintot – osztalékként fel is vette a céget két hónapja Genexom Kft.-re keresztelő három tulajdonos.

Forrás: HVG

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Az osztalékot muszáj volt kivenni, mert ugyi vannak alkotmányos költségek is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Tévedsz! Fél szavakból is értjük az aljabolsi acsarkodást!
Aki Én
@ómió: ...igen, a félszavakat érted, te félcédulás. Az egész mondatokat sajnos nem.
ómió
@Aki Én: Az elmeosztályi leszíjazottságodban így delirálod, idiótája! Agydonorod meg még mindig sehol?
kissé felnőttem
@RonaGyuri: miért miért irni tudnak, az olvasás szövegértés Annó még nem volt tanagyag
Peller Anikó
"ha még egyszer hatalomra jutok tönkre fogom tenni ezt az országot."
tudode
Így jár az az ország, amely/aki egy piros pacsis pasira bízza az ország kulcsát%
.
Arra, aki mikor Párizsban járt élete párjável elpacsizta a kosztpénzüket, árokban kellett aludniuk. Jó uton halad az, aki még első tündöklése idején
.
---- Tokaji céggyűlés a miniszterelnöknél
index.hu/belfold/orbankft0317/
.
„”””"Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet" - tanácsolta Orbán Viktor még aktív miniszterelnökként, miután a részben neje által tulajdonolt Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. számos állami forrásból próbált pénzt szerezni az az évi fejlesztésekre. „”” (…)
----------------------
.
Ez már nem ügy,
.
---- Csaba László: A rendszer lényege, hogy nincs tárgyalás, nincs alkudozás, az van, amit ők akarnak
24.hu/fn/gazdasag/2021/01/05/csaba-laszlo-interju-brusszeli-alku/#
-------------------------
.
Azzal ellentében, hogy hitvallása szerint az ország dicsőségére fog szolgálni:
.
----- Orbán Viktor tanúságtétele
www.youtube.com/watch?v=RnMKDof5zlE
------------------------
.
Tényleg hosszú utat tett meg a kedves vezető pávatáncosként!
.
---- Orbán Viktor tanúságtétele
www.youtube.com/watch?v=RnMKDof5zlE
------------------------
.
Ejnye!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.