Az Európai Unió lakosainak 28 százaléka nem engedheti meg magának, hogy egy évben egyszer otthonától távol vakációzzon, ez az arány átlagosan mintegy 60 százalék azoknak a körében, akiknek a jövedelme a szegénységi küszöb alatt van – olvasható az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) hétfőn közzétett tanulmányában.

A magyarországi szegények háromnegyedének nincs pénze nyaralásra

Az EU statisztikai hivatalának adataira alapozott felmérés szerint az uniós tagállamok közül Görögországban a legrosszabb a helyzet, ahol a szegénységi küszöb alatt élők 88,9 százalékának nem telik nyaralásra. A dél-európai országot Románia, illetve Horvátország követi 86,8 illetve 84,7 százalékkal.

Magyarország a 27 tagállam között a 17-ik helyen áll, az alacsony jövedelműek 72,8 százaléka nem tudja megfizetni a lakhelyétől távoli szünidőt.

A felmérés azt is megállapította, hogy 16 uniós tagállamban a nyaraláshoz való hozzáférés terén tovább nőttek a különbségek azok között, akiknek nettó jövedelme nem éri el a nemzeti mediánjövedelem 60 százalékát, illetve akik e küszöbérték felett keresnek. Romániában például a szegénységi kockázatnak kitett emberek 86,8 százaléka nem engedhette meg magának a nyaralást, szemben a szegénységi küszöb felett élők 46,7 százalékával. Ez a 40,1 százalékpontos különbség 2010 óta 17,1 százalékponttal nőtt. Horvátországban, Görögországban, Bulgáriában és Csehországban tapasztalható a legnagyobb egyenlőtlenég a nyaraláshoz való hozzáférés szempontjából.

Az ESZSZ sajtóközleménye szerint a szövetség együttműködik az Európai Parlamenttel annak érdekében, hogy az európai minimálbérről szóló jogszabályba bekerüljön egy "tisztességes küszöbérték", amely biztosítaná, hogy a törvényes minimálbér soha ne legyen kevesebb, mint a mediánbér 60 százaléka. Ez mintegy 24 millió ember számára jelentene fizetésemelést.

Az Európai Bizottság tavaly októberben tette közzé az európai minimálbérről szóló jogszabályjavaslatot, amelynek előterjesztéséről az Európai Parlament és a tagállamok tárgyalnak.

Forrás: MTI

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
A mélyszegények döntő többsége munkakerülő, megélhetési gyerekgyártó, agresszív, drogos szar!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
@Horizont: Téged nem az igazság érdekel ezek szerint!
Gyurka80
@Horizont: "Gyurcsány első felesége hónapokig orvosi kezelésre szorult" ha a cikkből ez ragadott meg, a többi lopás és stb nem érte el az agyadat akkor ott nagy a baj!
csak úgy....
@Gyurka80: a fideszes lopások miért nem zavarnak te zseni? -pedíg ök rádupláztak,ha nem tripláztak a szocikra..
Gyurka80
@csak úgy...: Ezt bizonyítani is kellene.De az igazság az a libbantaknak van börtönválogatotja hagyó, zuslag stb.
Mirabilis
@Shikari: aug 6 06:35
Lehet te vagy a genetikai selejt orbánoddal együtt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.