Magyarországnak nagyon sokba került, hogy eddig elmaradt a versenyképességi fordulat, és ha továbbra is elmarad, az a felzárkózásunkba kerül.

Matolcsy szerint hiba a pénzügyminisztériumra bízni a gazdaságpolitikát
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezért kell a kormányzati gazdaságpolitika intézményi váltása és a versenyképességért felelős új intézmény felállítása – mutat rá a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki a múlt héten is hibának nevezte a Pénzügyminisztériumra bízni a gazdaságpolitikát.

Meggyőződése szerint a következő pénzügyi válság itt kopogtat, nem az a kérdés, hogy jön-e, hanem hogy mikor és hogyan érkezik meg. Ezért aztán keresni kell a kulcsot, ami jól zárja a kapukat a válságok elől.

Első pillantásra ezt a kulcsot a jegybankok jelentik, mert minden gazdaság, a magyar is, a jegybanki mérlegek növelésével védte ki a mostani válságot és annak pénzügyi válságba való átfordulását

- fejti ki a jegybankelnök.

Az előző válságokból tanult a világ, így a világjárvány nyomán most nem alakult ki a pénzügyi válság. Ennek ára azonban az, hogy a világgazdaságban mindenhol pénzügyi buborékok alakultak ki, a jegybankok mérlege felduzzadt, nőttek az államadósságok és a költségvetési hiányok, valamint a gazdasági helyreállítás dinamikája inflációt gerjeszt.

Matolcsy György úgy látja, térségünkben a baltiak, a lengyelek és a románok jobban kezelték a válságot, mint a többiek, köztük mi, magyarok.

A válságkezelési eredmények különbözőségét szerinte a válságkezelésre hozott kormányzati döntések hatékonysága és az adott ország versenyképességi szintje határozza meg. A versenyképesség mai szintje azonban a korábbi kormányzati döntések eredményét tükrözi, tehát végül a kormányzás hosszabb időszakon át elért minősége, és ennek a versenyképesség javulásában megjelenő eredménye a döntő.

A válság kezelése szempontjából megszívlelendő tanulságok között sorolja fel egyebek mellett a válságkezelés és a digitális felkészültség közötti erős kapcsolatot. Döntő lehetett a pénzügyi rendszer versenyképessége – veti fel és leszögezi, hogy a 2013 után beindított fordulatnak köszönhetően a magyar gazdaságban a pénzügyi rendszerben javult legnagyobb mértékben a versenyképesség.

Írásában a jegybankelnök arra is kitér, hogy a válságkezelés során azért javulhatott az ország versenyképessége, mert a válság feloldott egy belső gazdaságpolitikai patthelyzetet. Az éves költségvetési érdek már nem akasztotta meg a versenyképesség javulását célzó javaslatokat. Ennek ára most a magas költségvetési hiány és az elfutó államadósság. A tanulság azonban világos: a versenyképességi ugráshoz gazdaságpolitikai, nem pedig költségvetési gondolkodás szükséges – hangoztatja az MNB elnöke.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Hiba volt az országot rátok bízni 2010-ben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Államháztartási ismeretekkel nem rendelkezőnek is rossz ómennak tűnik az, hogy kibrusztolta magának az, akinek a Kúria magyarázta meg, hogy mi újság a közpénzt körül
.
----Közpénz a tao - döntött a Kúria
444.hu/2017/10/25/kozpenz-a-tao-dontott-a-kuria
---------------------------
..
Többek között:
.
----- Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/
.
Amellyel:
.
"""Egyedül a (mindenkori) miniszterelnök kezébe került a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése.""""
--------------------------
.
Mi lenne ha nem csak 4 órát, 8 órát verné a hunyót
..
www.google.com/search?q=megval%C3%B3sult+orb%C3%A1n+%C3%A1lma&oq=Megval%C3%B3sult+O&aqs=chrome.1.69i57j35i39j0i22i30.7884j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
-----------------------
.
Belegondolni is rossz az, hogy az un. pénzügyminiszter csupán főkönyveLŐI feladat lát el, amely megmutatkozik hét szük esztendőnek tűnő termetén is!
simmering73
Hiba volt az országot rátok bízni 2010-ben.
jesz
A jegybank-elnök és a pénzügyminiszter nem is köszön egymásnak, vagy ez egy nagy színjáték? (melyben a néphülyítés a fő attrakció?)
Eladott Ország
Te egy idióta gerinctelen barom vagy, helyed a pszichiátriai zárt osztály, nem az MNB bank élén van. A szart is kiverjük belőled te mocskos szarházi, teljes vagyonelkobzás mellett, a román cigány mellett van a helyed! Első ránézésre is elmebeteg vagy!
Eladott Ország
@simmering73 Így igaz! De radikáliasan lépni kell!
Gauntlet
@jesz: lehetséges, hogy kiosztott szerep...
Yoda69
Mi lesz meg itt, ha orban marad es eléri célját, hogy kivigye az országot az Uniobol? Asszem, akkor 100 évre lehúzhatjuk a rolót, ha nem örökre.
Néro
Kuszaszem,kuszaagy. Családias a-lapítványaid , hogy vannak ? Elég jól éltek a közkasszából ? Hurcoljátok már csutak Királlal a Nagy Gáz páncélszekrényébe a múltkor közösen megtekintett aranyat ? Még nem ? Ja majd csak akkor ha Tömjénzsotika éjfélkor benyújtott Tűr-vénye alapján elveszti közarany jellegét. Mert ugyi mindent csak Tür-vényesen ahúúúgy szoktátok. Takarodjatok már el a pi-be ! Tróger alja tolvaj banda.
ómió
Nem kéne a "monetáris gondjaidnál" maradnod és a fiskálisakat a Vargára hagynod?
magyar1
Hát kire kellene bízni, rád, hogy újabb milliós festményeket vegyél és egyéb pazarlásokat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.