Idén március óta van a családügyi miniszter kezében a végső felhatalmazás lehetősége ilyen eseteknél. 

A 24.hu az RTL Klub Híradója nyomán arról számolt be, hogy egyre nehezebb Magyarországon egyedülálló szülőként gyereket örökbe fogadni. 2003-ban először az került a polgári törvénykönyvbe, hogy a házaspárokat előnyben kell részesíteni, 2020-ban ez kiegészült a törvényben azzal, hogy azokat a gyerekeket lehet "kiajánlani" egyedülállóknak, akikre az egész országban nemet mondtak az örökbefogadni akaró házaspárok – a rendelkezés idén márciustól lépett hatályba.

Novák Katalin mindössze 10 egyedülállónak engedélyezte eddig az örökbefogadást

Fotó: Facebook/Novák Katalin

Ettől a dátumtól fogva a családügyi miniszter, Novák Katalin dönthet arról, hogy egy állami gondozott kisgyerek egyedülálló szülőhöz kerülhet-e. 

Az RTL Klub Híradója ennek kapcsán kérdezte a minisztert, aki ezt válaszolta: 

Eddig minden kérelmet jóváhagytam, ami hozzám érkezett.

Novák Katalin tíz ilyen kérelemről tudott, mint mondta, ezek olyan kérelmek, amiket korábban már pozitívan bíráltak el, csak így kerülhettek eléje. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy hány ilyen kérelem vár még elbírálásra. 

A Bölcső Alapítvány elnöke, Budavári Zita az RTL Klubnak elmondta, az utóbbi 1-2 évben megugrott azoknak az egyedülálló felnőtteknek a száma, akik megkeresik a témában aktív alapítványt. Szerinte

az egész rendszer kárvallottjai azok a gyerekek, akiknek nincs már esélyük arra, hogy házaspár fogadja őket örökbe.

Forrás: 24.hu, rtl.hu/rtlklub/hirek

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Szerencsétlen gyerekek, csak arra jók, hogy a politika szórakozzon velük! Hány egyedülálló szülő nevel néha több gyermeket, és embert nevelnek belőlük! Az, hogy néha a családjukon belül éri inzultus a gyerekeket, az számukra csak részlet kérdés! Álságos egy perszóna!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Elképesztő az, ahogy játszadoznak a gyermekekkel az LBTQ izéjükkel, az örökbefogadással, akkor amikor emlékszünk arra, hogy Terry Bleck transzfeszita örökbefogadhatott két gyermeket, akiket fel is nevelt!
.
----- Két tragédia után újra van családjuk: rátaláltak testvéreikre Terry Black gyermekei
www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/ket-tragedia-utan-ujra-van-csaladjuk-ratalaltak-testvereikre-terry-black-gyermekei/vzx0wvz
--------------------
.
Ahány élet annyi regény, rossz ómen amikor a politika is belerondithat azoknak a gyermekeknek az életébe, akikre jobb sors várna még egy LMBT családban is, min a gyermeknevelő intézetben a sok közül az egyként!
magyar1
Az abortuszt kellene egyszerűbbé és ingyenessé tenni. A sok árva gyerek a nevelőszülőnél sem mindig van biztonságban, hallani borzalmakról.
Aki meg harmadszorra is abortuszra megy annak lekötni a petevezetékét, így lehetne megoldani hogy sokkal kevesebb árva gyerek legyen állami gondozott.
vacsi
"az egész rendszer kárvallottjai azok a gyerekek, akiknek nincs már esélyük arra, hogy házaspár fogadja őket örökbe."
Helyesen: Az egész rendszer kárvallottjai a gyerekek... A gyerekeknek családban kell felnőni, és a SAJÁT CSALÁDJUKBAN! Igaz a régi mondás: a legrosszabb édesanya is jobb, mint a legjobb mostoha...
Nessy
Szerencsétlen gyerekek, csak arra jók, hogy a politika szórakozzon velük! Hány egyedülálló szülő nevel néha több gyermeket, és embert nevelnek belőlük! Az, hogy néha a családjukon belül éri inzultus a gyerekeket, az számukra csak részlet kérdés! Álságos egy perszóna!
Csizmás Kond
Mongyuk nehéz megérteni, hogy amikor majdnem minden egyedülálló szülő azon panaszkodik, hogy milyen nehéz gyereket nevelni, ami igaz is , akkor mégis van olyan aki direkt a nehézséget keresi.
kissé felnőttem
a nevelőotthonukat is kilopták aloluk mert kellett nekik flangálásra ? a vezetőket meg évek multán vonják górcső alá hiába mennek a jelzések eltusolások tömkelege? gyermekvédelem itt hát ??? 18 évesen meg átmennek hajléktalannak mert családbarát titulussal nem lesz lakása egynek sem ámitások igéretek földje lett a téma.Kardos huszárunk ? Egyedül álló nő vagy dolgozik vagy ??? mikor van a gyerekével addig a kicsi szerinted megvan a fogason is??? aligha. és csak orbán vihette ám a parlamenti teraszra az unokát én nem ám,.de te sem ugye ? vagy igen?
vacsi
@Horizont: Természetesen ez igaz! Mégis, ha egy gyerek felnő, akit az "édes" anyja pl. otthagyott a kórházban, és örökbe fogadták, ahogy teheti, első dolga megkeresni a szülőanyját... Nyilván erre gondoltak a mondás eredetekor is. És az én családomban is volt "mostoha" anya, nekem a mostoha nagymamám - édes nagymamaként emlékszem rá ma is. Igaz, ott a valódi meghalt.
Sok olyan eset van, amikor a család nem alkalmas a gyerek nevelésére, de elvenni a gyereket a saját szüleitől - orbitális hiba! Lelkileg soha nem fogja kiheverni!
Csizmás Kond
@Horizont: ..csináltasson egyet... az legalább az övé...vagy csak nevelhetnékje van ?
Málna
@Nessy: Eddig minden kérvényt jóváhagyott. Akkor mi a probléma?
Málna
@Horizont: Miért maradna az intézet? Mit nem tudtatok értelmezni már megint?
Eladott Ország
Novák Katalin szerint a magyarok a fogantatás pillanatától, a felnőtté váláson keresztül a családalapításon át, egész életükben számíthatnak a kormány segítségére.
❗Ehhez képest több százezer fiatal vándorolt külföldre a fidesz kormányzása alatt. A válság miatt nehéz helyzetbe került embereken pedig semmit sem segít a kormány. Új fogsora lett? Csak nem a főnök fogorvosa csinálta?Tudjuk az emberek javaiért dolgoztok ! Meg is szereztétek!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/146153187_1677067329124362_7701924437765810846_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=YsBSVmJHJR4AX8OGsEA&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=7d1647948f1049152ef0752cdee33f6b&oe=6140F56B
fűre lépni szabad
Családbarát? Ez, aki még ablakot sem tud pucolni és lábosban (is) süti a palacsintát?
Annál nagyobb családellenesség nem létezik egész Európában, mint amit a fidesz-kdnp-s "tálibok" (istentelen vallás-vakhitűek) művelnek a eresztény demokrácia nevében!

Orbán szerint csak és kizárólag Orbán védi meg a kereszténységet egész Európában.
És vannak, akik ezt elhiszik...
Noooooooooormális?

A tálib Orbán - aki mindent visz és sötétséget hoz Magyarországra, Európára!
csak úgy....
arról miért nem mesél a kati,hogy külföldre hány gyerek került örökbefogadó szülökhöz?
csak nem az is titkosítva?
csak úgy....
@Csizmás Kond: ma is csak azt támasztottad alá,hogy te ritka buta ...
Málna
@Horizont: Persze, hogy csak azt bírálja el, ami elé kerül. Amire a gyámügy nemet mondott, arra mégis hogy adhatna engedélyt? Mi ezzel a gond? Vagy adni kellene mindenkinek gyereket, aki kér, vizsgálat nélkül? Tényleg nem értem a problémát.
Aki Én
@Csizmás Kond: nem lehet, hogy aki panaszkodik és aki örökbe fogadna, az nem ugyan az?
@csacsi: Ez még tőled is fájóan ostobaság.
fűre lépni szabad
Én nem zárnám ki az emberkereskedelmet sem - amilyen pénzéhesek ezek.
fűre lépni szabad
Szerinted nem?
Tudod milyen erőket tudnak ezek mozgósítani fű alatt, ellenőrizetlenül, felelősségre vonás nélkül világszinten?
Szeresük Üzbegisztánt?
De tényleg?
fűre lépni szabad
Fogalmatok sincs arról, hogy az Orbán vezette kormány mi mindenre képes - hogy mekkora a gonoszság foka, ezek között az erkölcsileg hulladékok között !!!
vacsi
@Horizont: Én - mint mindig - a saját véleményemet írom le. Azt gondolom - és ezek szerint jól is gondolom, hogy a gyerekek elvétele a családjuktól nem attól - vagy nem csak attól - függ, hogy mekkora veszélyben vannak. Mindenféle mondvacsinált ötletekkel elveszik őket, azután a szülő esetleg évekig pereskedhet, amíg visszakapja - ha visszakapja! Igen ám, de addigra a gyerek tönkrement, abból soha nem lesz ember! Egy kicsi gyereknek néhány nap is elég, hogy soha nem jöjjön ki belőle!
És nem tudom kizárni az emberkereskedelem lehetőségét sem.
fűre lépni szabad
A Fidesz-KDNP-vel kapcsolatban a legrosszabbra gondolsz?
Jól gondolod!
Málna
@Horizont: Mi az, hogy egyedülállónak nem adják oda mindet? Miért beszélsz hülyeséget? Honnan veszed, hogy aki örökbefogadható és van rá jelentkező, azt nem adják oda? És már jó ideje számolják fel az intézeteket, tehát aki marad, az is valószínűleg nevelőszülőkhöz kerül.
Novákhoz eddig kb. 10 engedélykérés került, de nyilván folyamatos a dolog.
Írtak egy pozitív tartalmú cikket negatív felhanggal, és mint a birkák, ugrottatok rá, gondolkodás nélkül. Ebből látszik, hogy csak károgni szerettek, gondolkodni már nem annyira.
csak úgy....
@Horizont: egy fidesz markotányos nagyságától mit vársz? ez nem is málna ,inkább hecsedli..
Csizmás Kond
@Horizont: Szerintem te vagy a gyogyós...elfelejtetted hogy te szóltál hozzám ...
Csizmás Kond
@Horizont: Ez még lemaradt...baszki..." Azt el sem tudod képzelni sem, hogy valakinek nem sikerül a párválasztás, társtalálás, de minden vágya a gyerek??? "
Szerinted ugye a minden vágy mindent visz...mert bárki is az aki gyereket fogad magához az előre nem tudhatja hogy vajon a gyereknek mi a vágya, mi lesz a vágya és mi lesz ha mégsem úgy sikerül ahogy annak lennie kéne...mert amikor az elpuskázott párválasztási, családalapítási vágyakat emberi sorsokkal állítjuk szembe akkor a vágy a legkisebb szempont.
csak úgy....
@Csizmás Kond: sok nevelö szülö között gyermekeskedhettél...,neked mi volt a vágyad?
csak úgy....
@Horizont: málna szereti viktort! -vannak esetek,mikor a szerelem öl és butít!
fölösleges kiakadnod,inkább símogasd meg a butuska buksiját..
csak úgy....
@Horizont: és ö azt élvezi,hogy ingerelhet ,- na látod! -ezt a fidesz fölsö 10 ezertöl tanulta az oktatáson,shikarival egy padban! :)
Málna
@Horizont: Basszus, de hülye vagy...10 pozitívan elbírált igény érkezett. Ez nem azt jelenti, hogy csak 10 olyan gyerek van, aki nem kellett házaspárnak. A kérelmek nem konkrét gyerekre érkeznek. És mindig több a kérelem, mint ahány örökbeadható gyerek van - leszámítva azokat a gyerekeket, akik nem kellenek senkinek.
Még egyszer megkérdezem: vizsgálat nélkül oda kellene adni azokat a gyerekeket, akik nem kellettek házaspárnak? Mindegy, csak ne állami gondozottak legyenek?
csak úgy....
@Horizont: szerintem a "hülye picsáknak" a maguk kárán köll tanulni..., külnben örökre hülye picsák maradnak..
Málna
@Horizont: Én szoktalak téged helyretenni. Mondjuk a gonoszságoddal nem tudok mit kezdeni, az már így marad.
csak úgy....
@Horizont: egy erölködös hülye picsa,hiszen nem bír fölhagyni a játékszereivel! :)
-hiszen ö szokott téged,másokat,mindenkit helyretenni! :)
csak úgy....
@Málna: véled egy csiga házban is ellennék...
fűre lépni szabad
Novák "fejönő" Katalin életekről dönt.
Csak úgy - mikor milyen kedve van.
Biztos istennőnek képzeli magát.

Fideszes istenek és istennők, olyan bukás vár rátok, amilyenre biztos nem számítotok!
A "csúnya" csak az egyik szó a sok közül.
Málna
@csak úgy...: Tudom. A magány nagy úr.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.