A Direkt36 több releváns forrással is értekezett – köztük kórházi dolgozókkal, kormányzati és ellenzéki politikusokkal –, hogy feltárja a kormány intézkedéseinek hátterét. 

Direkt360: az Orbán-kormány eltitkolta, mi folyik a kórházakban a járványhullámok alatt, ezt egészségügyi dolgozók és kormányzati szereplők erősítették meg Fotó: MTI/Rosta Tibor

A kormány el akarta titkolni, mi folyik a kórházakban a koronavírus járványhullámai alatt – jutott a következtetésre a Direkt36, miután több mint egy tucat forrással – kórházi dolgozókkal, kormányzati szereplőkkel és velük kapcsolatban álló ellenzéki politikusokkal – beszélt azért, hogy feltárja az intézkedések hátterét – írja a hvg.hu.

A lap szerint a harmadik hullám csúcsán már a kormányoldalon belül is felvetődött, hogy segítene meggyőzni az embereket a járványelleni intézkedések fontosságáról, ha feltárnák, mi történik a kórházakban.

Végül mégis úgy döntöttek, hogy a kórházakat teljesen elzárják a nyilvánosságtól. Az egyik kormányzati forrás szerint egyrészt a politikai kockázatok miatt akarták elkerülni, hogy kiderüljön, milyen súlyos a helyzet. Másrészt a kormány attól is tartott, hogy ha valahol nagyobb baj lenne, abból hír lenne, utólag pedig hiába szeretnék, már nehezebb lenne megvonniuk az újságírók hozzáférését a kórházakhoz. Különvéleménynek nem volt helye, az egyik fideszes megszólaló szerint:

A védekezést Orbán vezette, felségsértés lett volna, ha valaki önálló alternatívával állt volna elő.

A titkolózásban sokat segített a cikk szerint, hogy a kórházakat az operatív törzset vezető Pintér Sándor belügyminiszter irányította. Azt írják, a kórházigazgatók is tartottak a kommunikációs előírások megszegésétől.

A kórházak valóságáról több orvos is beszélt a Direkt36-nak. Mint elmondták, budapesti és vidéki kórházakban is előfordult, hogy rangsorolni kellett a betegek között.

A járvány csúcsán voltak olyan napok, amikor a 60 év felettieknek nem nagyon volt esélyük lélegeztetőgépre kerülni. (...) Idős főorvosok is sírdogálva mentek haza a nap végén, mert szinte az egész napjuk azzal telt, hogy a halál beálltát állapították meg a betegeknél

– nyilatkozott a lapnak egy orvos.

Mindeközben a kormány hivatalosan tagadta, hogy komoly gondok lennének a kórházakban. Sőt, több esetben előfordult, hogy megrágalmazták azokat, akik fel mertek szólalni a helyzet súlyosságáról. Gulyás Gergely például március közepén hazugságnak nevezte a Magyar Orvosi Kamara titkárának, Svéd Tamásnak az állításait, melyek szerint a szakszemélyzet hiánya miatt az egészségügy a kapacitásai vége felé jár.

Forrás: hvg.hu, Direkt36
Fotó: MTI/Rosta Tibor

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

percsi
@Nessy: "Teljesen mindegy ki lett volna a tiszti főorvos! Itt a politika döntött ( Orbán, Pintér, Szijjártó) szakmai kérdésekbe! A hozzá nem értésüket, a kapkodásukat, a dilettantizmust ember életekkel fizettük, és félő hogy fogjuk is még fizetni."

Az illetékes egészségügyi szakemberekre kellett volna bízniuk, Orbán-nak pedig a fedezetet kellett volna biztosítania. A probléma a pénz, pénz, pénzt, amit a kezükből ki nem adnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Az sem érdektelen, hogy hogy került a kandÚR bandi, szakbarbárkéntz a járványkezelés közelébe?
.
Úgy, hogy a 250 éve ÁNTSZ nagyrészéből tintanyalót csinált ellenzékben, amelyről Kis János meglátása szerint, katonásdit játszva:
.
---- Kis János: „Ez a tragédia személy szerint Orbán Viktor lelkén szárad”
magyarnarancs.hu/belpol/kis-janos-ez-a-tragedia-szemely-szerint-orban-viktor-lelken-szarad-234434
.
""""Minden vezető állami tisztségviselő Orbán Viktor vazallusa. Senki nem építhet a tisztségével járó hatáskörökre, mert nem az számít, hogy mi az intézményi beosztása, hanem az, hogy a Vezér udvartartásába tartozik-e.(...)
,
KJ: Orbán ellenzékből megbuktatta az egészségügyi reformot „az egészség nem üzlet” demagóg jelszavával, kormányra kerülve pedig magára hagyta az egészségügyet. Tíz éven át a füle botját sem mozgatta, miközben folyamatosan zajlott a kórházi orvosok és szakápolók menekülése külföldre, a magánszférába vagy más szakmába, a maradék független sajtó pedig tele volt kórházi fertőzésekről, a sürgősségi ellátás katasztrofális állapotáról szóló beszámolókkal. A tények tagadásán kívül egyetlen dolog jutott az eszébe: centralizálni, centralizálni, és még jobban centralizálni. Volt egy jól szervezett tisztiorvosi hálózatunk, elismert szakemberekkel, laboratóriumokkal, önálló hatósági jogkörökkel. Az ÁNTSZ a saját szakmai normái szerint, autonóm intézményként működött. Sikeresen szétverték, a maradékát besorolták a humánerőforrás-minisztériumba. Maradt nekünk Müller Cecília, háta mögött két rendőrtiszttel.""""(...)
---------------------------
.
A hatalom már úgy elhomályosította a SZEMÉT, hogy már csak magában bizik, hokizsebében a soha nem használt jogÁSZ diploMÁJÁVAL!!!
.
Most már nem a tűzzel, hanem életekkel játszik, tesztelés helyett, a tegnapi vasárnapi újságban leszögezve, hogy még nem olyan korú, hogy a kinai oltakozás után a harmadik oltásra szüksége lenne!
.
---- Megszólalt Orbán Viktor, miután megkapta a kínai vakcinát...
csipetke
A fiamtól-menyemtől sokmindent hallottunk,hogy valójában mi volt a kórházakban.Azt mondják,hogy a fáradtság mellett a legborzasztóbb az volt,amikor látták,hogy folyamatosan viszik le a halottakat.Mikor a kórház alagsorában már nem fértek,vitték a kórház előtti hűtőkamionba.Az összes kórházban a kovidosokat ápolók /kórháztól függően/ 150-200% pótlékot kaptak. Ahol a fiamék dolgoztak,ott az állam ugyan leutalta a pénzt,de a dolgozók a 7 hónapi pótlék helyett mindössze 1 hónapit kaptak,és olyasmit mondtak nekik,hogy sok a kórház adóssága,nem tudják kifizetni.Ami itt megy,az egy röhej. Mi közük a dolgozóknak a kórház adósságához?Szerintem ezt a pénzt valamelyik fejes zsebretette. (Pesti kiemelt kórház) Aztán kaptak 10 nap plusz szabadságot a dolgozók,csak éppen esély nincs rá,hogy kivegyék. De hogy a kormánynak/orbánnak annyi eszük nincs,hogy tisztességes béremeléssel MOST talán meg tudnák tartani a dolgozók egyrészét. Ehelyett valami külföldi egyház kapott a fenetudja hány milliárdot,és egy rakás pénzt szórtak felesleges dolgokra,amit nyóccáz évre titkosítottak.Ennek a bandának el kell tűnnie jövőre
csipetke
@sgl: 10:04 Azt,hogy a 60-on felüliek kapták a kínait,azt orbán döntötte el. Azt mondta orbán,hogy "Szerintem nálunk a hatvanon felülieknek jó lesz".Őt kéne előszedni ezért. De gondolom,ahányan emiatt meghaltak,a nyugdíjukat megspórolják
tudode
@tudode: .
Lemaradt a link arról, amikor a kedves vezető megszólalt az oltakozás után:
.
---- Megszólalt Orbán Viktor, miután megkapta a kínai vakcinát
www.portfolio.hu/gazdasag/20210228/megszolalt-orban-viktor-miutan-megkapta-a-kinai-vakcinat-471858
----------------------

Úgy tűnik, hogy a logika, a logisztika, és a munkaszervezés nem a sajátja!
tothjani
Igy működik a fasizmus a vezető a sikereket felnagyítják és újakat hazudnak melléjük, a kudarcokat pedig elhallgatják.
Hiszen még csak elnézést sem kértek a 30 ezer halottért !!!
istván irén
a vége felé hitlernek is folyton hazudtak nem merték megmondani az igazat a beteg állatnak ez van nálunk is

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.