A közeljövőben már négyszáz forintnál is drágább lehet a kenyér, emiatt pedig eltűnhetnek a kis pékségek – írja a hang.hu.

Lassan megfizethetetlenné válik a jó minőségű pékáru – Egy teljes szektor került veszélybe
Fotó: Pixabay

Szakértők egyetértenek abban, hogy septemberben 400 forint fölé kúszhat egy kiló kenyér ára a boltok és a pékségek polcain. Ezt elsősorban az alapanyagok drágulására vezetik vissza. 2021 első hat hónapjában a búza ára 30%-kal nőtt a KSH adatai szerint. 

Ez a növekedés pedig már most is érezteti a hatását: míg 2020 elején csak 325 forint volt a fehér kenyér átlagára, idén júliusra 395 lett. Innen tényleg csak egy lépés a 400 forint feletti ár. Erre számítani is lehet, hiszen a malomipar augusztusban már drágábban adta a lisztet a pékeknek, és szeptemberben újabb emelésre készülnek. Becslések szerint éves szinten a liszt áremelkedése meghaladhatja majd a 20 százalékot is – írja a hang.hu.

Az alapanyagok mellett az enerigaárak is nőttek, nem is beszélve a bérköltségekről. Raskó György agrárközgazdász, agrárcégvezető szerint a még a drágább búzával és az abból őrölt liszttel számolva sem éri el ez a költségelem a 400 forintnak még a negyedét sem. Azonban egyre jelentősebb tétel a munkabér, amely mostanra elérte a teljes költség negyven százalékát.

Forrás: hang.hu
Fotó: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
sejtettem :( nálunk már bőven 170 felett van egy fél kiló :(
rokker33
@Gauntlet: Akkor az még olcsónak számít. Lesz jövőre 500 forintos ára is.Érezhetően minden drágább lett!
teuton57
Ez IGY nem összehasonlithato a külföldi arral (nem csak az euro miatt!), hanem mert nem az ar szamit, hanem mennyit kell erte dolgozni. Mivel a minimalberböl mindenki meg kellene tudjon eljen, ezert vegyük alapnak a minimalorabert. Tehat 1 orai minimalberert Nemetorszagban lehet venni 9 liter naprafolgoolajat, 5 kilo rama margarinz, 7,5 kilo csirkecombot, 3 kilo disznocombot, 17,8 kilo cukrot, 7,5 liter dizelüzemanyagot vagy 8,5 kilo felbarna kenyeret. Most tessek a magyar minimalberert vehetö mennyisegeket közöni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.