Az adományként adott vakcinák többsége a Sinopharm volt.

A kormány eddig 4,5 milliárd forint értékben főleg kínai vakcinákat ajándékozott

Fotó: pixabay.com

A Magyarországra eddig érkezett, közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, vagyis több mint 1,5 millió adag oltást adott tovább (külföldre) a kormány, negyven százalékát adományként, tehát ingyen – derül ki a Népszava összesítéséből, amelyet a hvg.hu ismertet.

A lap azt is kiszámolta, hogy továbbadott vakcinák értéke több mint 20 millió eurót jelent, azaz körülbelül 7 milliárd forintot.

Ebből 12,76 millió eurónyi, nagyjából 4,5 milliárd forintnyi volt ajándék.

A Népszava szerint az adományként átadott vakcinák kétharmada a kínai Sinopharm volt, ebből összesen 400 ezret ajándékoztak el Orbánék. Ami annak fényében is érdekes, hogy az árak alapján a kínai szer volt a legdrágább.

A hivatalos adatok szerint Magyarországnak – lakosságarányosan – 23,9 millió adag, 14,1 millió fő teljes beoltására elegendő oltóanyag jár az Európai Unió koronavírus elleni vakcinabeszerzéséből. Ennek a mennyiségnek eddig nagyjából a fele érkezett meg – a legnagyobb arányban a Pfizer szállított, eddig több mint 8 millió adagot –, emellett a kormány az év elején 7 millió adag keleti vakcinát kötött le. A kínai Sinopharmból 5, az orosz Szputnyikból 2 milliót, a távol-keleti cég ráadásul 200 ezerrel több vakcinát szállított.

A hivatalos árak szerint a Pfizerből 15,5, az AstraZenecából 1,82, a Modernából 19, a Janssenből 8,5, a Szputnyikból 9,95, a Sinopharmból 31,5 euróba kerül egy adag oltóanyag – írták.

Forrás: hvg.hu/nepszava.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@szaboria1: Csakhogy nem a legdrágább vakcina hanem a legolcsóbb (na jó, talán nem a legolcsóbb) viszont nekünk 64 dollár beszerzési árért számolták fel. Amikor másfél dolláros vakcinák is voltak már a piacon, ráadásul azok működtek is. A Pfizer meg a Moderna pedig egyszerűen nem kellett, mert az asszonyságéból nem lehetett annyit lopni.

De ki az az állat aki ennyi gazemberség után még mindig támogatja őket?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
@csak úgy...: ...csak itt mi szegényedünk és nem a NER dzsentrik.
csak úgy....
@kereső: @lampa laz: rá kell csapni végre a ner enyves kezére!
Yoda69
Szabadulnak a gagyitol a tetvek. De nem felejtjuk el, hogy a magyar adofizetoket 300 milliarddal roviditettek meg, es tobb tizezer ember eletet elvettek, akik megmenthetok lettek volna ha nem pancsolnak Mao konnyevel, ezek a gecik.
ómió
Hát, inkább, mint, hogy ki kelljen dobnunk - ha már pár millió magyarnak, az "efftársi oltáspártisághoz hűen", semmiképpen se kell!
madlaci66
És mikor kezdik el gyártani a magyar oltóanyag gyárban ezt a kínai csodaszert? Mert pár hónapja még ez a hír dűbörgött a médiában.
CsipkeRózsa
Az Igazgyöngy Alapítvány éves támogatásának felét elvette Orbán, a járványra hivatkozva, 17 millió Ft felét, volt pofája a járványra hivatkozni.

Iványi Gábor működési költségének a felét, kb. 90 millió Ft-ot vette el, a járvány sokba kerül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.