Csökkenteni kellene a forgalomban lévő készpénzállományt – reagált a Magyar Bankszövetség a Világgazdaság megkeresésére.

"A lakosságnál, illetve általában a gazdaságban forgó nagy mennyiségű készpénz az olyan jól ismert hátrányokon túl, amilyen a magas költségszint, a szürke- és feketegazdaság táplálása, valamint a tulajdonosok testi épségét is elérni képes biztonsági kockázatok, sajnos számos negatív környezeti hatással is jár a pénz előállításától az utaztatásán át a megsemmisítése okozta károsanyag-kibocsátásig"

– mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Rengeteg készpénz van a magyar lakosságnál, és ez senkinek nem jó

Fotó: 123rf.com

A szakember kitért arra is, hogy már 2019-ben javaslatokat tettek a készpénzállomány csökkentésére. Ezek közé tartozott az 500 ezer forint feletti tranzakciókra bevezetendő készpénzhasználati limit, a pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése, a díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel eltörlése (vagy az összeghatár 50 ezer forintra csökkentése), a sárga csekk fizetése esetén az elektronikus fizetések előnyben részesítése, valamint az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus irányba való terelése.

Magyarországon 2012 óta közel megháromszorozódott a forgalomban lévő készpénz mennyisége: 2652 milliárd forintról 7265,5 milliárdra nőtt.

Forrás: hang.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Amióta a kormány/fidesz lenyúlta a magánnyugdíjpénztár 3000 milliárdját,az emberek már félnek bárhová is betenni. Ennek is benne van a nevében,hogy MAGÁN!, mégis lenyúlták. Jönnek a rizsával,hogy majd az emberek kapnak róla egyéni számlát,blablabla, és majd visszakapjuk. Na addig álljunk féllábon..
Másrészt ha az ember be is teszi valamilyen értékpapírba,a kamat röhejes.Persze ha hitelt kéne felvenni,akkor viszont olyan magas a kamat,hogy azt inkább nem...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
honnan tudják hogy mennyi kp. van az embereknél??? megszámolták???
Gazella
Csökkentesd a gazdagokét.. minek nekik milliárdok??
RonaGyuri
ebben szerepet játszik az is, hogy - bár elvben van rá rendelet - nagyon sok helyen még mindig nem lehet kártyával fizetni! =))
csak úgy....
az nem is fideszes akinek nincs otthon 10-20millió kp.
namihami
Azért a lakosságnak (már persze nem a ""közeliről"" szólva), azért nem rossz, hogy van náluk. De az Orbán család azért igyekszik ezirányban is ""építő"" munkát viselni. Nem muszáj annyi pénz a lakosságnak, sokkal jobb, ha a NER teszi el.
ómió
És, ugye, a böszmei népzsebi volt ennek egyik "ellenszere"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.