Velük akarja a kormány a "nem hiányzó" tanárok munkáját pótolni, nemrég jelentették be a pedagógiai technikumok elindítását.

2008 óta nem változott az iskolákban és óvodákban dolgozó pedagógiai asszisztensek bértáblája, akiknek a fizetését a közalkalmazotti bértábla lapján számolják ki. Nekik mindössze a minimálbér és a garantált bérminimum évi pár százalékos emelése jelentett fizetésemelést, egy heti negyven órában dolgozó pedagógiai asszisztens jelenleg havi nettó 145 ezer forintot keres meg (ennyi a garantált bérminimum) a HVG oktatási szakportálja, az eduline.hu cikke szerint.

Havi nettó 145 ezereért dolgoznak a pedagógiai asszisztensek, miközben velük oldaná meg a tanárhiányt a kormány

Fotó: Illusztráció/pexels.com CCO/Yan Krukov

„Pedagógiai asszisztens vagyok, napi nyolc órában én pótolom a kormány szerint „nem hiányzó” pedagógusokat. Mindezért a munkáért több mint tíz éve ugyanazt a bért kapom, ez a szakmunkás minimálbér, jelenleg nettó 150 ezer forint”

- ezt egy pedagógiai asszisztens írta korábban, a posztot néhány napja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tette közzé a Facebook-oldalán.

A cikk szerint a pedagógiai asszisztenseknek az egyre nagyobb tanárhiány miatt – ami a kormány szerint nincs is – egyre több feladatot kell ellátniuk az iskolákban-óvodákban, az adminisztráció mellett ebédeltetnek, illetve a hiányzó tanárok helyett gyerekfelügyeletet látnak el. 

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint Magyarországon ma 200 diákra jut egy pedagógiai asszisztens, és többek között a tankerületi vezetőtől függ, hogy egyáltalán alkalmazhat-e legalább még egy asszisztenst. (Finnországban három gyerekre jut egy asszisztens, ott a munkájuk egyébként az ,hogy a tanárt segítve foglalkoznak a nagyobb figyelmet igénylő gyerekekkel, segítik a tanulását. Itthon is ez lett volna a cél anno a munkakör megjelenésével.)

A cikk szerint a pedagógiai asszisztensek szerepével a kormány is tisztában lehet, erre utal, hogy a 2021-2030 közötti időszakra szóló közoktatási stratégiában az áll, hogy úgy tudnák leginkább tehermentesíteni a tanárokat/tanítókat/óvodapedagógusokat, ha több pedagógiai asszisztens dolgozna az intézményekben.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár nemrég jelentette be, hogy pedagógiai technikumokat fognak indítani, ahol az oktatási asszisztensek képzése lesz a cél. Ehhez azonban az oktatási szakportál szerint a béreket is rendezni kellene a területen.

Forrás: eduline.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ugye hogy "bejött", hogy Böszme efftárs anno 10000 tanárt rúgott ki!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Nessy: Jól megmondtad, Nessy...:-). Mindegy a munkakör, akinek van esze, az ma nem dolgozik ilyen kevés pénzért.
Nessy
@Málna: Tudom, hogy vannak, akik nem értik, a paciensek miért nem választják a magán egészségügyi ellátást, a tönkre tett állami helyett! Viszont vagyunk még pár millióan,akinek nem fér bele a költségvetésébe! Aztán pár év múlva nem fog ártani alapfokú képzettség, hogy "önkiszolgáló" lehessen a szakdolgozói feladat ellátás.
Aki Én
@Málna: Gazella finoman fogalmazott. A tetűvel, és a számokkal is. Megint azt hiszed, hogy amiről te nem akarsz tudni, az nincs.
Szerinted ha 100 ezer ember hiányzik a rendszerből, azt jelenti, mindenki elmenet?

,,256 ezer egészségügyi végzettségű szakdolgozóból 107,6 ezer dolgozott tavaly novemberben valamely intézményben. "

,,Magyarországon a MESZK szerint csaknem 26 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből."
,,A magyar egészségügy problémái nem csupán az egyre növekvő orvoshiány okozza: egyre több helyen okoz gondot a megfelelő szakdolgozók hiánya, akiknek munkája elengedhetetlen az egészségügyi ellátás működtetéséhez. Ahogy arról a Népszava is beszámolt, március közepén például több operációt is el kellett halasztani a budapesti Péterfy kórházban, mivel az egyik nap kettővel kevesebb műtőssegéd állt munkába, ami már elég volt a rendszer lebénulásához.

A szakdolgozói kamara legújabb becslései szerint több mint 26 ezer ápoló hiányzik az egészsgügyi rendszerből, és egyelőre nem látszik, hogyan lehetne érdemben csökkenteni ezt a számot.
Komoly problémát jelent, hogy miközben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint több mint 250 ezer ember rendelkezik egészségügyi szakdolgozói végzettséggel, közülük csupán 107 ezren dolgoznak a szakmában."
,,Az ÁEEK felmérései alapján a szakemberhiány a szülésznők körében a legdrámaibb: 25 százalékuk hiányzik az ellátórendszerből – ez az arány az ápolóknál 10, a mentőstiszteknél pedig 13 százalék."
...
csipetke
@Málna: 11:32 Ne legyenek illúzióid, mindegyik kórházból szállingóznak el az emberek,és az,hogy egy osztályról mentek el ennyien, nyilvánvaló,hogy a megmaradt személyzet nem tudja 100%-osan ellátni a betegeket,mert fizikai képtelenség. A 30 ezer ember se véletlenül halt meg a járvány alatt, ha elég a szakdolgozó, több embert meg lehetett volna menteni
ómió
@csak úgy...:Szóval, akkor efftársilag az már meg se történt, hogy Böszme efftársad kirúgott 10000 tanárt? Nem hivatkozási alap a tanárhiánynál? Smafu? Ugyanúgy, ahogy 45 év alatt 50 év lemaradást "vívtak ki" nekünk az efftársaid a "rothadó kapitalizmus" mögött? Hát, mi számit nektek? Egyedül a hatalom meg a népzsebelés lehetősége?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.