Velük akarja a kormány a "nem hiányzó" tanárok munkáját pótolni, nemrég jelentették be a pedagógiai technikumok elindítását.

2008 óta nem változott az iskolákban és óvodákban dolgozó pedagógiai asszisztensek bértáblája, akiknek a fizetését a közalkalmazotti bértábla lapján számolják ki. Nekik mindössze a minimálbér és a garantált bérminimum évi pár százalékos emelése jelentett fizetésemelést, egy heti negyven órában dolgozó pedagógiai asszisztens jelenleg havi nettó 145 ezer forintot keres meg (ennyi a garantált bérminimum) a HVG oktatási szakportálja, az eduline.hu cikke szerint.

Havi nettó 145 ezereért dolgoznak a pedagógiai asszisztensek, miközben velük oldaná meg a tanárhiányt a kormány

Fotó: Illusztráció/pexels.com CCO/Yan Krukov

„Pedagógiai asszisztens vagyok, napi nyolc órában én pótolom a kormány szerint „nem hiányzó” pedagógusokat. Mindezért a munkáért több mint tíz éve ugyanazt a bért kapom, ez a szakmunkás minimálbér, jelenleg nettó 150 ezer forint”

- ezt egy pedagógiai asszisztens írta korábban, a posztot néhány napja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tette közzé a Facebook-oldalán.

A cikk szerint a pedagógiai asszisztenseknek az egyre nagyobb tanárhiány miatt – ami a kormány szerint nincs is – egyre több feladatot kell ellátniuk az iskolákban-óvodákban, az adminisztráció mellett ebédeltetnek, illetve a hiányzó tanárok helyett gyerekfelügyeletet látnak el. 

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint Magyarországon ma 200 diákra jut egy pedagógiai asszisztens, és többek között a tankerületi vezetőtől függ, hogy egyáltalán alkalmazhat-e legalább még egy asszisztenst. (Finnországban három gyerekre jut egy asszisztens, ott a munkájuk egyébként az ,hogy a tanárt segítve foglalkoznak a nagyobb figyelmet igénylő gyerekekkel, segítik a tanulását. Itthon is ez lett volna a cél anno a munkakör megjelenésével.)

A cikk szerint a pedagógiai asszisztensek szerepével a kormány is tisztában lehet, erre utal, hogy a 2021-2030 közötti időszakra szóló közoktatási stratégiában az áll, hogy úgy tudnák leginkább tehermentesíteni a tanárokat/tanítókat/óvodapedagógusokat, ha több pedagógiai asszisztens dolgozna az intézményekben.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár nemrég jelentette be, hogy pedagógiai technikumokat fognak indítani, ahol az oktatási asszisztensek képzése lesz a cél. Ehhez azonban az oktatási szakportál szerint a béreket is rendezni kellene a területen.

Forrás: eduline.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ugye hogy "bejött", hogy Böszme efftárs anno 10000 tanárt rúgott ki!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Designer
Az új minimálbér felett vannak most is! A takarítónők is! Akkor mi a gond?
Pálinkás Pál
" Mindezért a munkáért több mint tíz éve ugyanazt a bért kapom, ez a szakmunkás minimálbér, jelenleg nettó 150 ezer forint” nos ez mindent elmond...10 év alatt nem volt képes változtatni?...akkor fogja be a pofáját,és maradjon rabszolga...nem ütik senki fejét hogy elvállalja...
csipetke
A kormány kétkézzel szórja a pénzt mindenféle hülyeségre,-- ha most a sok puccos,drága fenntartású stadionokat nem is említjük--, (vadászati kiállítás,moto gp pálya,egyházakba ömlesztett százmilliárdok,külhonba ömlesztett százmilliárdok,stb,stb,) de arra,hogy a különböző munkahelyeken bért emeljen,és ezzel megtartsa az ott dolgozókat,ez valamiért büdös nekik. Szociális érzékenységük pont annyi,mint egy marék molylepkének,fingjuk sincs,hogy hogy lehet megélni pl 100 ezer alatti nyugdíjból,vagy a közmunkás hogy él meg a bruttó 85,nettó 55 ezer körüli bérből. Ezzel szemben pl a focisták teljesen indokolatlanul 2-3-4,és még több milliót felvesznek,csupán azért,mert a góré focibuzi. Elképesztő igazságtalanságok vannak a bérek terén IS. Az egészségügyből most megint csak nagyon sokan elmentek,és ha csak fele olyan durva lesz a negyedik hullám,nagy sz@rban leszünk. A szociális ágazatot is lesz@rja a kormány,csakúgy,mint a többit,ami az emberek életét könnyítené meg.
Málna
@csipetke: Pontosan mennyien mennek el most az egészségügyből? És ebből mennyi az orvos vagy ápoló?
ómió
Ugye hogy "bejött", hogy Böszme efftárs anno 10000 tanárt rúgott ki!
Gazella
@Málna: kuss román tetű. Nem 5000 mentek el hanem 100.000 felett léptek le az egészségügyböl!!!
vacsi
@Pálinkás Pál: Bár megint kicsit finomabban fogalmaznék, de igazad van: én sem értem, hogy valaki ennyi pénzért miért teszi ki magát mindazoknak az atrocitásoknak, ami a mai tanerőket éri: a gyerekek és a szülők, sőt, saját főnökei részéről egyaránt.
Málna
@Gazella: Akkor mindenki elment, te agyatlan? És te dolgozol az egészségügyben?:-)
Nessy
Mostanság szembesülünk azzal, hogy sok asszisztens, nővér hagyta el a pályát.A járóbeteg szakellátás nagyon megszívta. Nincs nővér, sok orvos elment nyugdíjba, vagy az új rendelet szerin problémás a több másodállás, a kevesebb orvos is egyedül rendel, ergo az időpont ma már sok esetben csak a napot jelenti, mert lelassul a betegellátás.Időpont egyre hosszabb várakozás után. Lehet homokba dugni a fejeket, lehet alaptalanul visszamutogatni, de a mostani problémákat okozó törvényt, most, pandémia közepén volt szíves a kormány megalkotni. Az orvosok közül sokan átmennek a magán szektorba,aki tod nyugdíjba megy, vagy elmennek, sok esetben családostól.
csak úgy....
@ómió: több mint 11 év orbán kormány után csak a nagyon böszmék hivatkoznak még mindíg a böszmére!
Macskaszem
Csak mondom, egyik rokonom július elején ment először vizsgálatra, és mostanra sikerült megállapítani, hogy rákja van, de kezelést még mindig nem kap, mert állandóan várni kell valamilyen eredményre. És szeptember vége van. Két és fél hónap szarakodás. Többek közt ezért vezetünk a rákos hallállistán is. Meg a covidoson, meg egyáltalán mindenben utolsók vagyunk, csak a lopás meg a korrupció virágzik.
csipetke
@Málna: 08:17 Ahol a fiam,és a menyem dolgoznak, (pesti kiemelt kórház) SBO-n, csak erről az osztályról mentek el nyolcan. De ahogy hallom,folyamatosan mennek el a nővérek-szakdolgozók.Egy dologgal mutathatná meg a kormány a megbecsülést,béremeléssel.Az,hogy a járvány alatt orbán megköszönte párszor a munkájukat,azért még egyikük se kapott a boltban kenyeret. Most nem templomépítésre kellene a pénzt szórni itthon,és a külhoniaknak,és más,most tökfelesleges dolgokra,hanem itt kéne tartani pl az egészségügyieket,addig,még lehet.De lassan már nem lesz kit otttartani.
vacsi
@csipetke: Sajnos, a béremelés nem elég! A munkafeltételek javítása legalább annyira fontos - ami jelenleg egyre rosszabb lesz!
csipetke
@Nessy: 09:19 Egy ismerősöm bokája kificamodott,de jó lett volna megröntgenezni,nincs-e törés.A házidokitól kapott beutalót, de nem volt ráírva,hogy sügősségi,ezért október közepére kapott időpontot röntgenre.Vissza kellett mennie a házidokihoz,átjavította a beutalót,és így derült ki a bokatörés.(Misszió Eü.Központ Veresegyház) Ez tényleg röhej,hogy egy nyomorult röntgenre 2-3 hetes intervallumra kap az ember időpontot.Régebben ilyen se volt. A lányom a gasztroenterológiára 4 hónap múlva mehet.Kilométeres várólisták vannak,mert nincs ember
csipetke
@vacsi: 10:24 Egyelőre megtenné egy szabadszemmel jól látható béremelés is,hogy legalább alulról súrolja az eu-s bérek alsó határát. Akkor azért már meggondolnák a szakdolgozók,hogy elmenjenek-e
vacsi
@csipetke: Én pl. magasabb fizetésért soha nem váltottam munkahelyet. De ha a munkakörülményekkel volt gondom, akkor nem latolgattam, léptem - és soha nem bántam meg. De valóban, nem vagyunk egyformák.
Nessy
@csipetke: Nekem pl. a bőrgyógyász dokim ment el "magánzónak", a cardiológusom meg nyugdíjba. Viszont kell a papír a háziorvosnak, hogy felírhatja kedvezményes támogatással a gyógyszerem. Míg időpöntot kapok, addig szépen fizetek többet a patikába.Igy mulat egy nyugdíjas! Van összehasonlítási alapom, csak 40 évet töltöttem zömében a rendelőben, de a kórházba is foglalkoztam a kerületi rendelőkkel, háziorvosokkal.
Nessy
@vacsi: Tudod régen sem, ma sem hivatalos fizető eszköz a "hivatás tudat"! Mindig is a bánya béka alatt volt az egészségügy, és a szociális ellátás bére, de ma már a minimum bért sem fogja elérni.
Novák Katalin meg elmondta, hogy nem lehet a minimálbérhez,kötni, pl. a pedagógus béreket. Azt elfelejtette elmondani, hogy a parlamenti képviselők, vezetők bére ahhoz van kötve. nem ok nélkül kaptak a hároméves "elmaradást" pótolva, 30% emelést a közelmúltba.
Málna
@csipetke: Tehát nyolc emberről tudunk biztosan...
Málna
Aki ma ennyi pénzért dolgozik - pláne évtizedekig - az egyszerűen hülye.
csak úgy....
@Málna: bezzeg te sokkal többért nem csinálsz semmit! :)
Nessy
@Málna: Na, szégyellje magát! Akinek ennyi a véleménye a gyerekek oktatásában, az egészségügyi ellátásban dolgozókról, az egyszerűen cinikus, szűk látókörű illiberális egyed.
Málna
@Nessy: Jól megmondtad, Nessy...:-). Mindegy a munkakör, akinek van esze, az ma nem dolgozik ilyen kevés pénzért.
Nessy
@Málna: Tudom, hogy vannak, akik nem értik, a paciensek miért nem választják a magán egészségügyi ellátást, a tönkre tett állami helyett! Viszont vagyunk még pár millióan,akinek nem fér bele a költségvetésébe! Aztán pár év múlva nem fog ártani alapfokú képzettség, hogy "önkiszolgáló" lehessen a szakdolgozói feladat ellátás.
Aki Én
@Málna: Gazella finoman fogalmazott. A tetűvel, és a számokkal is. Megint azt hiszed, hogy amiről te nem akarsz tudni, az nincs.
Szerinted ha 100 ezer ember hiányzik a rendszerből, azt jelenti, mindenki elmenet?

,,256 ezer egészségügyi végzettségű szakdolgozóból 107,6 ezer dolgozott tavaly novemberben valamely intézményben. "

,,Magyarországon a MESZK szerint csaknem 26 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből."
,,A magyar egészségügy problémái nem csupán az egyre növekvő orvoshiány okozza: egyre több helyen okoz gondot a megfelelő szakdolgozók hiánya, akiknek munkája elengedhetetlen az egészségügyi ellátás működtetéséhez. Ahogy arról a Népszava is beszámolt, március közepén például több operációt is el kellett halasztani a budapesti Péterfy kórházban, mivel az egyik nap kettővel kevesebb műtőssegéd állt munkába, ami már elég volt a rendszer lebénulásához.

A szakdolgozói kamara legújabb becslései szerint több mint 26 ezer ápoló hiányzik az egészsgügyi rendszerből, és egyelőre nem látszik, hogyan lehetne érdemben csökkenteni ezt a számot.
Komoly problémát jelent, hogy miközben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint több mint 250 ezer ember rendelkezik egészségügyi szakdolgozói végzettséggel, közülük csupán 107 ezren dolgoznak a szakmában."
,,Az ÁEEK felmérései alapján a szakemberhiány a szülésznők körében a legdrámaibb: 25 százalékuk hiányzik az ellátórendszerből – ez az arány az ápolóknál 10, a mentőstiszteknél pedig 13 százalék."
...
csipetke
@Málna: 11:32 Ne legyenek illúzióid, mindegyik kórházból szállingóznak el az emberek,és az,hogy egy osztályról mentek el ennyien, nyilvánvaló,hogy a megmaradt személyzet nem tudja 100%-osan ellátni a betegeket,mert fizikai képtelenség. A 30 ezer ember se véletlenül halt meg a járvány alatt, ha elég a szakdolgozó, több embert meg lehetett volna menteni
ómió
@csak úgy...:Szóval, akkor efftársilag az már meg se történt, hogy Böszme efftársad kirúgott 10000 tanárt? Nem hivatkozási alap a tanárhiánynál? Smafu? Ugyanúgy, ahogy 45 év alatt 50 év lemaradást "vívtak ki" nekünk az efftársaid a "rothadó kapitalizmus" mögött? Hát, mi számit nektek? Egyedül a hatalom meg a népzsebelés lehetősége?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.