Dobrev Klára nyerte meg az első fordulót az ellenzéki előválasztáson, amelyben azt a miniszterelnök-jelöltet akarják kiválasztani, aki 2022-ben Orbán Viktor ellenfele lehet.

Dobrev nyert, de még semmi nem dőlt el

Fotó: euronews

A meccs még nem dőlt el: a második fordulóba Dobrev mellett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is továbbjutott – írja a Telex.

Az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltekre összesen 616 512 érvényes szavazat érkezett. A szavazatok megoszlása:

Dobrev Klára: 214 319,

Karácsony Gergely 168 396,

Márki-Zay Péter 123 944,

Jakab Péter 86 909,

Fekete-Győr András: 20 944

Dobrev Klára a szavazatszámlálás elejétől végig vezetett. Egy ideig azt lehetett gondolni, hogy a budapesti eredmények csökkentik vagy elveszik majd az előnyét, de hiába nyert meg Karácsony Gergely jóval több választókerületet a fővárosban, igaznak bizonyult a mondás: választást vidéken lehet nyerni. A 106 választókerületből 85-ben Dobrev nyert.

Karácsony Gergely 15 helyen tudott csak első lenni, ezek nagy része budapesti választókerület. Karácsony a második fordulóban mindent el fog követni, hogy megszorítsa Dobrevet. Ehhez szövetségesének tartja Márki-Zay Pétert, aki talán vissza is lépne a javára, de ehhez három feltételt szabott Karácsonynak.

Márki-Zay Péter a többiekénél jóval szerényebb kampányháttérrel indult, így a várakozásokhoz képest sokkal jobb eredményt ért el. A harmadik lett, és két választókerületben ő kapta a legtöbb szavazatot. A hódmezővásárhelyi polgármester egyértelművé tette: szerinte Dobrev Klárával – háta mögött Gyurcsány Ferenccel – nem tud választást nyerni az ellenzék, ennek egyedül csak a Fidesz örül. Csütörtök estére kiderült, hogy Márki-Zay még lebegteti visszalépését Karácsony javára, oda is szúrtak egymásnak.

Jakab Péter lendületes kampányt vitt, ehhez képest 14 százalékos eredménye gyengének mondható. Mindössze négy választókerület volt, ahol ő kapta a legtöbb szavazatot. A Jobbik elnöke meglepetésre nem hozta saját hátországában, Borsodban sem a győzelmet, ott is a legtöbb választókerületben legfeljebb második lett Dobrev mögött. A Jobbik egyéni jelöltjei jól szerepeltek az előválasztáson.

Fekete-Győr András a vártnál is gyengébben szerepelt. Csak az vigasztalhatja, hogy a Momentum jelöltjei közül sokan sikerrel szerepeltek az egyéni választókerületekben. Fekete-Győr is egyértelművé tette: szerinte Dobrevvel nem lehet választást nyerni. Azt taktikai okokból egyelőre ő is nyitva hagyta, hogy kit támogatna a Momentum az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztására induló második fordulóban.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: euronews

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
És, ugye, Böszme efftárs volt a szavazatszámláló?
tudode
Tárgyilagosan!
.
Akárhogy csürik, csavarják az orgánumok, finnyáskodnak a mindenreható szektává zsugorodott pártféleség hívei, köszönet illeti az előválasztáson résztvevőket, rendezőket azért, mert megcsillantották a REMÉNYSUGARAT azzal szemben, akinek 1998-as győzelmét díjazták azzal, hogy a begyepesedett szocialisták helyett majd a friss diplomások végrehajtják a kornak megfelelő reformokat.
.
Mi lett a reformokból? Annyi, hogy orrba, szájba centralizált a szakbarbár jogÁSZ, csupán forrás megtakarítás céljából, mindenféle államigazgatási-, államháztartási tanulmány nélkül, mint egy proli, a büntiből az EU-ból nem érkezhet a potyalóvé.
.
Ország, világ előtt a napnál is világosabb, hogy ATM-nek tekinti/tette az EU-s adófizetők pénzét, lássuk csak
.
---- Frank Engel, luxemburgi képviselő értékeli a jelenlegi magyar helyzetet
www.youtube.com/watch?v=d8IkyQ9v3n0…

.
De már 1998-ban is kimutatta a mindenreható a méregfogát azzal, hogy a Deák téren épülő Nemzeti Színház építését átrakta a Ráckevei HÉV-vel határos rozsdatemetőre, sőt az épülő IV-es metró építése ebek harmadára maradt!
.
Aztán a világháló elkezdett mesélni a kisgazdákkal lépett koalícióra, azt kurutyolva korábban, hogy a kisgazdákkal soha sem. Aztán mi lett a nóta vége, kinyirta a kisgazdákat úgy, hogy besorozott pár kisgazdát (Túri Kovács, Szili Katalin, és a többiek) saját maga által életrehívott gittegyletébe, ahol szolgálják őt a megélhetési politikusok, mint a birkák
.
---- Fidesz Birkamenet 2014
www.youtube.com/watch?v=bFJYKilZmgo
----------------------------
.
Az még nem derült ki, hogy egy üldözött vad mire képes, dehogy nem adja magát könnyen, az tuti, mert két választása lehet: vagy mindenáron győzni, vagy elfoglalni az ország elleni hadicselei miatt a neki járó méltó helyét.

Az Isten nem ver bottal, csak egy polipszerű politikai szélhámossal!
.
Hajrá összefogás!

.
Aki Én
@penege: Szerinted mindenki szavazott?
Ahogy ti szoktátok értelmezni -persze mások esetében-, orbánra az ország 75 %-a nem szavazott.
Pedig ők aztán mindenkit ,,kézen fogva", busszal meg krumplival csalogatva vittek az urnákhoz, mint tudjuk.
jesz
izgalmassá akkor válik a poliitikai helyzet, amikor a szavazás napján több millió polgár dönt...mégizgalmasabb a szavazatok megszámlálása...

senki ne igyon előre a maci bőrére...nagyon úgy néz ki, hogy tavasszal bármi is megtörténhet...addig emberfia nem mondja meg, kié lesz(marad)a hatalom...
ómió
@Aki Én: Bunkóproli efftárs! Csak nem te voltál a "kisegítője"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.