Az ellenzéki előválasztás győztese a Mindenki Magyarországa Mozgalom ernyője alá gyűjtené a kispártok és a civilek képviselőit, nekik igyekszik helyet csinálni az összefogásban szereplő hat párt mellett.

Bázis lenne a civileknek és kispártoknak az MMM a parlamentben

Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás második körének győztese volt a vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorban hétfő este az atv.hu cikke szerint.

Egy újabb, hetedik parlamenti frakciót hozna létre Márki-Zay a mozgalmának

Fotó: Facebook/Mindenki Magyarországa Mozgalom – Márki-Zay Péter/videórészlet

Mint a műsorban elmondta, nem sokan fogadtak volna erre az eredményre, de a legnagyobb győzelem az országé lett, mert meg tudták mutatni, hogy a sok "kicsi" mire is képes. A legnagyobb csodának azt tartja, hogy 220 ezer olyan fiatal is megmozdult, akik "reményt láttak."

Márki-Zay arra a kérdésre, hogy a kis pártoknak és civileknek mit tud ígérni, azt felelte, hogy képviseletet kell adni nekik a parlamentben. Azt is hozzátette, hogy míg vasárnap este arról beszélt, hogy nem csinál az MMM-ből pártot, hétfőn este viszont a cikk szerint úgy fogalmazott: szeretné, ha lenne frakciója azoknak is, akik nincsenek benne a hat ellenzéki párt egyikében sem, és ennek lehetne a bázisa az MMM. Azt szeretné ezzel elérni, hogy legyen egy olyan, hetedik frakció, amelyben nem a hat párthoz tartozók foglalnak majd helyet 2022 után. 

"Azokat a civileket, akiknek szerinte a parlamentben a helyük, egy saját frakcióban képzeli el, de hozzátette: egy pártfüggetlen miniszterelnök-jelöltnek minden frakció a sajátja kell, hogy legyen"

- olvasható a cikkben.

Most jönnek a tárgyalások

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmondta, azon három párton kívül, akik őt a második fordulóban támogatták, a következő napokban összeül a másik három párt vezetőivel is – így Gyurcsány Ferenccel is – tárgyalni. Hozzátette, mindig értékelte, hogy Gyurcsány képes volt a saját személyét a háttérbe szorítani a győzelem érdekében, és szerinte Dobrev Klára a várakozás feletti jó eredményt ért el a második fordulóban, mivel a DK volt a legerősebb ellenzéki párt a második fordulóban.

A műsorban az is kiderült, hogy Karácsony Gergellyel hétfőn találkozott Márki-Zay, bár azt nem árulta el, hogy miről volt szó pontosan közöttük. 

Mint mondta, az első feladat az, hogy az előválasztás okozta – reményei szerint csak felületes – sebeket be kell gyógyítani, ezért azt szeretné, ha október 23-án, szombat délután az ellenzéki pártok közösen tudnának ünnepelni. A helyszínt már lefoglalták ehhez, az Astoria és a Blaha Lujza tér környékén lesz az ünnepség, ahová természetesen Dobrev Klárát is várja. 

Márki-Zay kitért az MSZP-re is, szerinte óriási utat tett meg a párt az elmúlt években, és Tóth Csaba zuglói előválasztási eredménye is azt mutatja, hogy az MSZP-n nagy a nyomás a megtisztulásra. Hozzátette, a Jobbik megtisztulási folyamatát is támogatja. 

Azt is elmondta, hogy az, hogy ő lett a közös miniszterelnök-jelölt, az egy kultúraváltást is jelent. 

Ő már akkor templomba járt, mikor a Fidesz még azt mondta, térdre csuhások

Fölemlegette azt a kormányoldalról érkező vádat, miszerint ő nem is jobboldali – erre csak azt tudja válaszolni, hogy azt is sokan vitatják, hogy a 2010 előtti kormány mennyire volt baloldali. De hozzátette, ő akkor is templomba járt már, mikor a Fidesz még azt mondta, "térdre, csuhások".

Márki-Zay Péter arra is kitért, hogy a hódmezővásárhelyi Fidesz felszólította őt a polgármesteri posztról való lemondásra, és Lázár Jánossal példálóztak, hogy ő ezt anno megtette. Mint mondta, Lázár a pozitív példa, hiszen ő volt polgármester, képviselő és államtitkár is, mégsem szólították fel, hogy mondjon le a polgármesterségről. 

Azzal kapcsolatban, hogy a hódmezővásárhelyi Fidesz felszólította a polgármesteri pozíciójáról való lemondásra, azt mondta: szerinte Lázár János ezzel kapcsolatban pozitív példát mutatott, ő ugyanis volt polgármester, országgyűlési képviselő és államtitkár is, mégsem szólították fel, hogy mondjon le polgármesteri pozíciójáról. (Lázárnak az államtitkári kinevezése miatt kellett lemondania a polgármesteri posztról 2012 nyarán, mert a két poszt összeférhetetlen volt a törvény szerint.)

Forrás: atv.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
vége...az ellenzék elbukott...köszönhetően ennek, meg a biciklis buzinak...
simmering73
"...a DK a legerősebb ellenzéki párt, a legelkötelezettebb tagsággal, akiket Márki-Zay nem fog tudni kihúzni a párt alól. Ezért a DK kirúgásával távoznak a DK-szavazók is, anélkül pedig nincs ellenzéki győzelem. Kérdés, hogy a Márki-Zay által felkorbácsolt gyűlölet miatt ezt felfogják-e az új messiásban reménykedő fanatizált hívek, vagy a gyűlölet nagyobb lesz? A másik, még ennél is fontosabb elvi szempont az, hogy ha ráveszik a balliberális ellenzéket, hogy forduljon szembe egy demokratikus párttal és követelje a megszűnését, azzal meghasonlik magával."
nepszava.us/a-fidesz-marki-zay-bol-is-siman-gyurcsanyt-csinal-hogy-szetverje-az-ellenzeki-osszefogast/
kereső
Bár azt lefogadom, hogy a végén Gyurcsány lesz a hibás.
Gazella
Menjen ak@@a anyjába! Szavazat manipuláló féeeg nyúlvány.
Toller Béla
Ugye, nem balfasz ez, csak tájékozatlan ? Frakciót a megválasztott képviselők hoznak létre ...Képviselőket pártok jelölnek, vagy függetlenként indulnak, általában a független frakcióban végzik (aztán persze átülhetnek). Melyik részét nem érti ez a süvölvény ? Vagy, ami még jobb, felkéri a pártokat, hogy küldjenek képviselőket a hetedik frakciójába, amelyet aztán majd egy nem pártként bejegyzett, a parlamentbe jelen sem lévő MMM vezet ? És onnan legyen a miniszterelnök is, naná, sőt, az legyen elsőnek, aztán a többi ! Komolyan, jól választott ez a nép már megint ?
ómió
Csak nem észrevette, hogy Böszmezsebből "hírdeti az igét"? És melyik szövetséges efftársi frakciótól szipkázna tagságot?
Clavigo
@ómió: Tagság-szipkázás...(?) pl. fkgp,,mdf,,kdnp..stb. Ja ? Bocs ,,most nem a putris Kullancsról van szó...
ómió
@Clavigo: A tagság önfelszámolását bolsitetü efftársilag szipkázásnak nevezitek, vagy hazudjátok? Esetleg az MSZ(M)P-ből DK-ba "áramlást", ugye, ez nem befolyásolja?
Clavigo
@ómió: :) " Fáradtnak tűnsz,,mintha nem a régi volnál,,"... :) :) Gügye vagy.
ómió
@Clavigo: Fáradt gügyét láttál? Menj el a tükör elől!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.