Az igazságügyi miniszter által nemrég benyújtott salátatörvény úgy írná át a polgári törvénykönyvet, hogy a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál. A módosítás szerint a szülői felügyeletet a szülők – megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában – közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt.

A kormány úgy védi a családon belüli erőszak áldozatait, hogy több jogot ad a bántalmazók kezébe

– így reagált három jogvédő szervezet, a NANE, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség Varga Judit törvénymódosítójára, amelynek értelmében az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyerek közös felügyeletét a válásnál. Hozzáteszik:

Még egy hónapja sincs, hogy az Igazságügyi Minisztérium által a győri családirtás nyomán 2020 februárjában felállított ún. Családjogi Civil Munkacsoport tagjaiként kézhez kaptuk az – ismeretlen összetételű és mandátumú – “Családjogi jogalkalmazás hatékonyságát erősítő munkacsoport” által a kiskorú gyermekek védelme érdekében megfogalmazott polgári jogi tárgyú jogszabályi módosításokról szóló javaslatcsomagot. A NANE Egyesület, a Patent Egyesület és Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby) a Minisztérium számára megküldött írásos véleményében akkor egyértelműen jelezte, hogy az egyik szülő kérelmére elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a váltott elhelyezés ötlete súlyos veszélynek tenné ki a családon belüli erőszak áldozatait és a jelenlegi jogalkalmazói felkészültség mellett kifejezetten ellenzik annak bevezetését. A bántalmazottak jogvédelme és jogi képviselete terén több évtizede aktív nőszervezetek szakmai hivatkozásokkal, nemzetközi kutatási jelentésekkel és külföldi felhasználási tapasztalatok ismertetésével támasztották alá álláspontjukat.

Azt írják,

bár a véleményeket bekérték, ezt követően sem a minisztériumtól, sem egyéb kormányzati szervtől erre visszajelzést nem kaptunk, ellenben minden előzetes értesítés nélkül a múlt héten megjelent a T/17282. számú törvényjavaslat, s annak továbbra is részét képezik a gyermekeket és a bántalmazottakat veszélybe sodró pontok: a közös szülői felügyelet és váltott elhelyezés megítélésének lehetővé tétele az egyik szülő egyoldalú kérésére, közös megegyezés hiányában, tekintet nélkül arra, hogy az eset családon belüli erőszakkal érintett-e.

"A törvényjavaslat szövegezéséből egyértelműen kiderül, hogy az általunk megfogalmazott szakmai véleményt, illetve aggályokat egyáltalán nem vették figyelembe; ez az áldozatok jogainak és biztonságának védelme szempontjából rendkívül aggasztó és veszélyes. Széleskörű tapasztalatok szerint a kizárólag az egyik szülő kérelmére – és a másik tiltakozása ellenére is – elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a hetes/kéthetes váltás jogi lehetőségének megteremtése újabb eszközt ad a bántalmazók kezébe arra, hogy a szétválást követően is fenntartsák a bántalmazást, hatalmat tudjanak gyakorolni volt partnerük felett a közös gyerek(ek)en keresztül, és a nem bántalmazó szülő és gyermekei hétköznapi életvitelét ellehetetlenítsék" – hangsúlyozzák a szervezetek.

A bántalmazottak jogvédelmével foglalkozó szervezetek évtizedek óta csatornázzák a jogalkotó felé azt a széleskörű társadalmi igényt, hogy a bántalmazottakat és a gyerekeiket a bíróságok többek között a válásra, a szülői felügyeletre és a kapcsolattartásra irányuló polgári perekben is védeni igyekezzenek ahelyett, hogy kiszolgáltatnák őket a bántalmazóknak. A jelen javaslat ezt az igényt ismét figyelmen kívül hagyja: megdöbbentő módon csak azoknak a társadalmi igényeknek a kielégítésére látszik törekedni, amelyek ennek épp az ellenkezőjét, a gyerekek és a bántalmazottak intézményes kiszolgáltatását és cserbenhagyását szorgalmazzák.

"A fentiek értelmében arra kérünk minden jóérzésű, a kapcsolaton belüli erőszakkal szemben nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is fellépni kívánó országgyűlési képviselőt, hogy ne támogassa a Polgári Törvénykönyv e tárgyú módosítását!" – zárul a közlemény.

Varga Judit szerint „a gyermekek érdekét szolgálja” a Ptk. módosítása, a miniszter kedden a Facebookon azt is írta, hogy ez a módosítás a „civil társadalom” régóta igényelte, illetve hogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Apaszív Egyesület is „üdvözölte” a javaslatot.

Arra Varga Facebook-posztja nem tért ki, hogy más civil szervezetek kifejezetten ellenezték a módosítót. 

Forrás: telex.hu

Címlapkép: Pixabay cco

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Ha a gyerek hetente-kéthetente máshol lakik, még szerető szülők esetén is otthontalannak érzi majd magát. És így a nevelésének nem lesz felelőse...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@kereső: Nem a bírónak kell meghallgatnia most sem a gyereket, hanem a gyámhivatalnak, a pszichológusnak. Ehhez nem kell külön bíróság.
kereső
@Málna: Neked ez a véleményed, nekem meg más. Ennyi.(ke)
Málna
@kereső: Persze. Csak totál logikátlan a véleményed. Feleslegesen bonyolítanád a dolgokat.
Aki Én
@Málna: Az nem lehet, hogy a jogvédő veled ellentétben értik miről beszélnek?
Megint figyelmen kívül hagyod, hogy fidesz-törvényről van szó, nem egy jogállami történetről.
Málna
@Aki Én: Nem lehet. Ezek a jogvédők eleve csak az egyik oldal jogait védik.
ómió
És (még mindig) nem az aberró "szülő" a kedvezményezett? Akkor, ez itt az "efftársi probléma"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.