Cseh, osztrák, szlovák és bolgár kormányfő is bukott idén: mindannyian követték egyes kérdésekben Orbán Viktor politikáját, de nem szabad őket végleg leírni, ráadásul bukásukban sok egyedi tényező játszott szerepet. Az orbanizáció ráadásul Szlovéniában a legerősebb, ahol még tartja magát a Fidesszel a lehető legszorosabb viszonyt kialakító kormánypárt.

Orbáni átok: sorban megbuknak a magyar kormányfő haverjai, de még semmi nem dőlt el

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 24.hu terjedelmes cikkben taglalja, hogy Orbán térségbeli elvbarátai és szövetségesei milyen politikai kilátásokkal rendelkeznek a számukra kedvezőtlen trend után.

A cikk szerzője emlékeztet arra, hogy nemrég körbejárt az interneten a kép Orbán Viktorról és

az orbáni átokról,

amelyen a négy visegrádi ország és Ausztria kormányfőivel együtt látható, és az ötből három alakot pirossal áthúztak, miután 2021-ben mindhárman megbuktak.

Távoznia kellett a posztjáról Igor Matovic szlovák kormányfőnek, nincs már hatalmon Sebastian Kurz osztrák kancellár, majd a cseh miniszterelnök, Andrej Babis is elvesztette a választást, és ellenzékbe kényszerült a napokban. Igaz, utóbbi egyelőre a kabinet élén maradt, mert az államfő, Milos Zeman súlyos beteg, és alkalmatlan arra, hogy ellássa köztársasági elnöki teendőit, így arra is, hogy kormányalakításra kérjen fel bárkit. Ezért a Prágában győztes ellenzéki koalíciónak még várnia kell.

A most megbukott politikusok például nem is biztos, hogy akkorát buktak, mint amilyennek az messziről látszik, illetve a bukottak nem mindegyike volt Orbán szoros szövetségese – írja a 24.hu.

Ausztriában az első hírek és elemzések arról szóltak, hogy Kurz máris a visszatérésen gondolkozik, és ugyan számos botrányba keveredett a lemondani kényszerülő osztrák kancellár, de máris frakcióvezető lett a legnagyobb kormánypártban.

Csehországban voltaképpen nem is Babis pártja, az ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója, ugyanakkor az ano jelentése: igen) veszített nagyot, hanem eddigi balos szövetségesei, a kommunisták és a szociáldemokraták be sem juttottak a parlamentbe.

Babis pártja a furcsa választási rendszer miatt mégis a legnagyobb frakciót képezheti az új parlamentben is, de így sincs esélye a kormányalakításra. Az ellenzéki szövetség ugyanis összezár – már meg is állapodtak például a költségvetési hiány csökkentésében.

Itt azonban egy újabb akadály tornyosul eléjük: Zeman államfő súlyos beteg, és bár fizikai összeomlása előtt állítólag azt ígérte Babisnak, hogy mindenképpen megbízza a kormányalakítással (akármennyire győzött is az ellenzék, formailag erre lenne lehetősége), annyira leromlott az állapota, hogy alkalmatlan funkciói betöltésére.

Pozsonyban Igor Matovic egy populista korrupcióellenes mozgalmat párttá szervezve jutott hatalomra, és ilyen értelemben nem Orbán Viktorhoz szokták hasonlítani a magyar elemzők. Inkább Márki-Zay Péter hirtelen népszerűvé válását lehet párhuzamba állítani az OL’aNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) nevű párt felfutásával. Matovic bukása viszont mégis egy orbáni párhuzammal függ inkább össze: a járvány elleni küzdelemben orosz vakcinát rendelt a szlovák kormány, az emiatt kitört koalíciós válságba bukott bele a kormányfő, aki azért akkorát nem zuhant: jelenleg is miniszter. Ráadásul az OL’aNo adja a miniszterelnököt továbbra is, Eduard Heger személyében.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
@Németh István: húúú baszki, te már nem is fordítva ülsz, hanem fejjel lefelé lógsz a lovon.
Aki Én
@Németh István: De hát ez a kis tehén veled van, te elmebeteg.
tudode
Mit tehetnének
.
------ Orbán soros elnöke 2021. júlilus 1-jétől
kormany.hu/hirek/julius-elsejetol-a-v4-soros-elnoke-magyarorszag
.
""""A V4 magyar elnöksége azért dolgozik majd, hogy a megváltozott helyzetben a visegrádi országok a világgazdasági változások nyertesei közé tartozzanak. Erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök Katowicében, a V4 csúcstalálkozón.
.
A visegrádi csoport, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szövetségének lengyel elnöksége leköszön, és Magyarország lesz a soros elnök július elsejétől.
--------
.
A V/4-ek még országló vezetői nem szeretnének arra a sorsra jutni, mint Babis, aki számára rossz ómen voltz őfélesége látogatása, hasonlóan az osztrák kancellárhoz, Kurzhoz", mivel a bennzülött alattvalói is igazodnak az egyeduralkodóhoz, lebegve előttük, Simicska Lajos passzra verése, aki

megmondta a tutit, azt írva az egyik vidéki újség, hogy
.
----- "Hazaáruló és átveri az embereket"
www.veszport.hu/tartalom/cikk/18138_hazaarulo_es_atveri_az_embereket
.
""""Simicska Lajos beszélt arról is, hogyan lett vége Orbán Viktorral a több évtizedes szövetségének és barátságának."""
---------
.
Azzal is bizonyítva, hogy az olasz testvérek meghívására papír nélkül mesélte el, az un. ÚJ ÁLLAMÁNAK, azaz diktaTÚRHÁJÁNAK csodÁLLATOS, hadicselnek is beilLŐ hadicselét:
.
----- Rómában mondott beszédet Orbán Viktor az olasz bevándorlásellenes párt meghívására
www.youtube.com/watch?v=9MrXq6-Yrs4&t=1281s
------
.
Külön időt szakítva arra, hogy nem várt kérdésekre is válaszoljon az olasz testvérpárt kérdéseire, méghozzá a járvány legkelLŐS közepén::
.
----- Jobboldali Olasz Testvérek párttalálkozója, Róma, 2019.09.21.
www.youtube.com/watch?v=cqa63Y-1mAg&t=22s
-------
.
Amelyre üzenete érkezett
.
---- Orbán Viktornak üzent az olasz kormány 19-09-22
www.youtube.com/watch?v=kIV2U4MEsxI
-------------------------
.
Mivel őfélesége az un. "GYŐZELMI KÉNYSZERÉT" képtelen kezelni!
nemkati
Azért az obán-fertőzés már korábban elkezdődött.

2011 január 24-én fogadta a magyar miniszterelnököt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, másnap pedig elkezdődtek azok a kormányellenes tüntetések, amelyeknek a vége az lett, hogy Mubarak lemondott, majd évekre börtönbe került.

2011 októberében egy EU-csúcson biztosította Orbán az akkori olasz miniszterelnököt, Silvio Berlusconit a támogatásáról. Számíthatsz ránk – mondta Orbán a Facebookra feltett videón, majd Berlusconi másfél héttel később lemondott, miután elvesztette a képviselők többségének támogatását a parlamentben.

2012 szeptemberében a magyar kormányfő több ezer ember előtt mondott kampánybeszédet a grúz Miheil Szaakasvilinek, aki a biztos győzelem tudatában úgy módosíttatta nem sokkal korábban az ország alkotmányát, hogy a miniszterelnöknek jóval nagyobb hatalma legyen, mint addig. Nem jött be, elvesztette a választást, majd később elmenekült Grúziából.

És most ezek 4-en. Fertőz mint egy leprás.
Holnap jön hozzá Marine Le Pen. Neki se lesz hosszú politikai karrierje. :)

Andrius Kubilius miniszterelnök úgy tudta elbukni a 2012. végi választást, hogy az ország gazdasága még az európai krízis közepette is kimondottan jól teljesített. De mit lehetett tenni, ha egyszer három héttel korábban találkozott Orbánnal?

Robert Fico szlovák miniszterelnök és Viktor Janukovics ukrán elnök bukását is megelőzte egy találkozó a magyar kormányfővel. Janukovicsról egyébként Orbán azt mondta, hogy ő a térség stabilitásának garanciája – nem jött be.

Heinz-Christian Strache osztrák szélsőjobboldali alkancellár mondott le napokkal az után, hogy Orbán Viktorral találkozott, miután kiderült, hogy sikeres állami tendereket ígért egy nőnek, ha az segíti a kampányát.
Yoda69
Nagyszerű. Ez is bizonyitja illiberalis diktatorocskaknak nincs jovoje az EU-ban.
Remelem orban akkora nagy pofont kap jövőre, hogy a Csillag adja a masikat.
telegdilaci
Szerintem ideje lenne már neki is beállni a sorba,követni az elvtársait, megérett rá!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.